Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cele mai recomandate alimente antiinflamatorii care ajută în caz de dureri articulare și artroze

    05/05/20254 Mins Read44
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Alimentele antiinflamatorii sunt recomandate de nutriționiști în cazul persoanelor care suferă de dureri articulare și se confruntă cu artroza: sănătatea articulațiilor este influențată și de alimentație, iar o dietă bogată în alimente antiinflamatorii poate fi de ajutor. Artroza, numită și osteoartrită, este o afecțiune cronică ce provoacă durere, rigiditate și uzura articulațiilor, accelerând îmbătrânirea acestora.

    Boala este cauzată de degenerarea articulațiilor, care se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dureroase, mai ales în rândul persoanelor de peste 60 de ani. Deși nu există un tratament definitiv, ci doar terapii simptomatice, o dietă adecvată poate ajuta la gestionarea bolii, așa cum arată unele studii științifice, scrie revista italiană La cucina italiana.

    „Deși nu există alimente cu proprietăți medicamentoase în sine, multe dintre ele, integrate într-o dietă variată și echilibrată, contribuie la reducerea inflamației cronice silențioase și a stresului oxidativ, susținând astfel sănătatea articulațiilor”, explică dr. Stavroula Pagkrati, medic chirurg specializat în ortopedie și traumatologie și consultant nutrițional.

    Ce este artroza

    „Artroza este una dintre cele mai răspândite boli degenerative cronice care generează inflamație articulară”, spune dr. Pagkrati. Factorii de risc includ predispoziția genetică, uzura cauzată de eforturi repetate, excesul ponderal, sedentarismul. De asemenea, este mai predispus la acest tip de afecțiune sexul feminin.

    Se estimează că artrozele afectează 10% dintre bărbații și 18% dintre femeile peste 60 de ani, fiind o cauză majoră de dizabilitate la vârstnici. Simptomele variază de la ușoare la severe și includ: durere articulară (în special la genunchi, umeri, glezne, mâini, șolduri și coloană), rigiditate matinală sau după inactivitate, umflarea articulațiilor, deformări, reducerea funcționalității și chiar pierderea mobilității.

    Legătura dintre inflamație și artroză

    Inflamația este un mecanism de apărare al corpului împotriva agresiunilor externe, implicând sistemul imunitar. Inflamația acută este benefică, dar când persistă devine cronică de joasă intensitate, alimentând boli degenerative precum artroza. Factorii ambientali, în proporție de peste 70%, contribuie la producerea radicalilor liberi, provocând stres oxidativ și inflamație cronică. Alimentația și stilul de viață sunt factori modificabili, deci putem acționa pentru a preveni sau atenua inflamația articulară.

    Cum ajută alimentația în reducerea simptomelor

    Deși nu există un tratament pentru artroză, tratamentul include medicamente antiinflamatorii, infiltrații și uneori intervenții chirurgicale. Studiile recente au analizat alimentația ca factor de risc sau, dimpotrivă, ca suport terapeutic. Dieta mediteraneană s-a dovedit eficientă în reducerea durerii, rigidității și inflamației, îmbunătățind markerii degenerării cartilajului. Se recomandă un regim alimentar bogat în fibre, fructe și legume proaspete, leguminoase, semințe, pește și grăsimi sănătoase, evitând alimentele ultraprocesate.

    Un stil alimentar bazat pe vegetale integrale, combinate cu mișcare, somn suficient, gestionarea stresului, relații sociale pozitive și evitarea fumatului sau a alcoolului, poate preveni sau amâna debutul artrozei și îmbunătăți simptomatologia.

    „Există alimente care își pot exercita acțiunea antioxidantă și antiinflamatoare atât direct, cât și indirect, prin intermediul sănătății microbiotei intestinale, adică populația de bacterii, virusuri și ciuperci care trăiesc în intestinul nostru și care joacă un rol fundamental în răspunsul imunitar. O alimentație dezechilibrată, dimpotrivă, provoacă o supraproducție de radicali liberi, care cauzează stres oxidativ asupra celulelor, îmbătrânire celulară și inflamație cronică silențioasă de grad scăzut.

    Este vorba mai ales de obiceiuri alimentare nesănătoase, precum mesele foarte bogate (adică concentrarea caloriilor zilnice în 1-2 mese), mâncatul pe fugă, nerespectarea postului nocturn și o dietă constant hipercalorică. Pe lângă modul de a mânca, și tipul și cantitatea alimentelor influențează inflamația cronică”, explică specialista citată.

    Impactul negativ al alimentelor ultraprocesate

    Alimentele ultraprocesate (UPF), consumate frecvent și în exces, agravează simptomele artrozei, mai ales la nivelul genunchilor, crescând inflamația și deteriorarea cartilajului. Exemple: cereale rafinate pentru mic dejun, gustări ambalate, dulciuri, iaurturi cu fructe, mezeluri, băuturi îndulcite, sucuri, sosuri, mâncăruri gata preparate. Acestea conțin grăsimi hidrogenate și aditivi care alterează echilibrul microbiotei și întrețin inflamația cronică.

    Consumul ridicat de carne și zahăr favorizează inflamația. Carnea conține grăsimi saturate și colesterol care stimulează compuși pro-inflamatori. Zahărul rafinat și produsele pe bază de făină albă (pâine, paste, pizza, biscuiți, prăjituri), alături de zaharurile din miere, siropuri și sucuri, duc la formarea radicalilor liberi, stres oxidativ și inflamație.

    Top 10 alimentele antiinflamatorii recomandate în cazul artrozelor

    -Varza (și alte legume crucifere) – conține fibre prebiotice și glucozinolați, compuși antiinflamatori și antioxidanți.

    -Kiwi – foarte bogat în vitamina C, esențială pentru sinteza colagenului din cartilaje.

    -Nuci și semințe – bogate în omega-3, vitamina E și fitonutrienți cu efect antiinflamator.

    -Fasole (și alte leguminoase)– sursă excelentă de fibre și fitonutrienți, susține diversitatea microbiotei.

    -Pătrunjel (și alte ierburi aromatice) – furnizează vitamina C și fitonutrienți care sprijină sănătatea intestinului.

    -Ghimbir – condiment cu efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice.

    -Ulei de măsline extravirgin – conține grăsimi mononesaturate și polifenoli ce stimulează antioxidanții naturali ai corpului.

    -Sardine – pește mic, bogat în omega-3, protejează celulele cartilajului de stresul oxidativ.

    -Chefir (și alte alimente fermentate) – bogat în probiotice care echilibrează microbiota intestinală.

    -Apă – hidratează cartilajul articular, esențială pentru elasticitate și regenerare.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025113 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202580 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Gastronomie 23/05/20255 Mins Read27 Views

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Fiecare dintre aceste rețete de prânz se aliniază la dieta mediteraneană, datorită ingredientelor precum fructele…

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.