Verzi, galbeni sau roșii, ardeii nu sunt toți la fel. Nu doar că au un alt gust, dar și caracteristicile lor nutritive sunt diferite, potrivit cookist.it.
Ardeiul verde
Cu un gust intens și ușor înțepător, având o pulpă cărnoasă și fermă, ardeii verzi sunt, așa cum sugerează culoarea, fructe recoltate mai devreme, deci nu complet coapte (dar perfect comestibile). La fel ca în cazul altor produse ale pământului, culoarea verde indică o coacere incompletă, motiv pentru care ardeii verzi sunt de obicei mai ieftini pe piață. Bogati în vitamina C, ardeii verzi sunt în mod tradițional sotați sau folosiți în garnituri la tigaie, fiind ideali alături de carne de vită, într-un fel principal aromat și cu gust echilibrat. Merge foarte bine și în sosuri reci de tip guacamole sau guacachile sau salate mixte.
Ardeiul galben
Ardeii galbeni, sau varianta lor uneori portocalie, nu sunt o variantă „intermediară” între verzi și roșii, ci sunt rezultatul selecției operate de om, care a izolat în timp anumite caracteristici specifice, printre care și culoarea.
Deosebit de bogați în carotenoizi, antioxidanți și beta-caroten, precursor al vitaminei A – care le dau culoarea, ardeii galbeni sunt mai fragezi și mai suculenți decât cei verzi și au un gust mult mai dulce. În bucătărie, sunt un adevărat as în mânecă: într-un sos dulce-acrișor cu sau fără ceapă, cu paste (chiar împreună cu cei roșii), cu sau fără carne, cu carne de pui.
Ardeiul roșu
Cel mai copt, cel mai dulce și probabil cel mai iubit dintre toți ardeii în bucătărie: ardeiul roșu este un campion absolut în materie de vitamine, în special vitamina C, fiind de facto cel mai bogat în ea. Are un efect puternic de sațietate și o pulpă croccantă și parfumată. Este o sursă excelentă de antioxidanți și are un gust intens și plin, ceea ce îl plasează pe un loc de cinste în topul alimentelor estivale versatile.
Sursa: G4Food.ro