Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum reîncălzești mâncarea ca să-i păstrezi gustul, aroma și să fie sigură pentru consum

    03/05/20255 Mins Read29
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Reîncălzirea resturilor de mâncare te ajută să faci economie de timp și bani, dar este și parte din strategia de reducere a risipei alimentare. Dacă nu faci corect, riști, fie să strici gustul și aroma alimentelor sau, mai grav, o toxiinfecție alimentară, scrie G4Food.

    Pentru a păstra gustul și a evita îmbolnăvirea, aceste câteva reguli trebuie mereu respectate, indiferent de tipul mâncării.

    • Răcește mâncarea cât mai repede după gătire (în maximum 2 ore), apoi păstreaz-o la frigider și consum-o în 3–4 zile. Alternativ, poți congela resturile timp de 3–4 luni. După această perioadă, mâncarea este încă sigură, dar gustul și textura pot avea de suferit.
    • Decongelează complet alimentele congelate în frigider, niciodată în afara acestuia (în bucătărie la temperatura mediului, sub jet de apă sau la cald) sau folosind funcția de dezghețare a cuptorului cu microunde.
    • Reîncălzește mâncarea până devine fierbinte uniform, atingând și menținând 70°C timp de cel puțin 2 minute, aceasta fiind și cea mai importantă recomandare conform healthline.com.
    • Nu reîncălzi aceeași mâncare de mai multe ori.
    • Nu recongela alimentele deja dezghețate.
    • Consumă imediat după reîncălzire.

    Cum încălzești friptura

    Reîncălzirea fripturii poate face carnea tare, o poate usca. Textura poate deveni cauciucată, fără gust și aromă. Îi poți păstra însă textura, frăgezimea și gustul dacă o încălzești în cuptor la 120°C, adică o temperatură medie. Feliază carnea înainte, dacă este posibil și pune pe ea bucățele mici de unt (cât o alună).

    O altă soluție simplă este ca feliile de carne să le rumenești rapid, câte 2-3 minute pe fiecare parte în ulei încins sau unt. În ulei, carnea de porc și miel sau berbecuț, în unt cea de vită și pui.

    Și cuptorul cu microunde poate fi o soluție bună, dacă pui carnea într-un vas puțin adânc și adaugi puțină apă și un strop de ulei sau puțin unt. Acoperă vasul cu totul cu o hârtie pentru copt pe care o uzi bine înainte și o storci. Setează cuptorul la putere medie în trepte de 1 minut. După acest timp unge carnea cu sosul din tavă, acoperă cu hârtie umezită, din nou și repetă, pentru alte 2-3 minute. Pune friptura într-o pungă pentru fiert (acele pungi groase în care alimentele pot fi fierte în apă) și pune carnea în apă care clocotește. Dă deoparte și las-o să stea pentru 5-7 minute, apoi servește-o imediat.

    Cum reîncălzești corect peștele

    Aliment sănătos, dar foarte persabil, chiar și atunci când este gătit. Extrem de sensibil la temperatură, ca să-i păstrezi gustul și textura, încălzește-l în cuptorul bine încins înainte și apoi setat la sub 100 de grade (foc foarte mic), într-un vas de metal – care să preia și să transmită repede căldura, acoperit cu folie de aluminiu. Lasă-l în cuptor pentru cel mult 10 minute.

    La microunde se poate încălzi peștele fără crustă. Pulverizează puțină apă sau ulei peste el, acoperă și încălzește în reprize scurte, verificând constant să nu se usuce.

    În tigaie sau la aburi este soluția perfectă pentru peștele prăjit, la grătar și cel care are crustă. Pune-l într-o tigaie acoperită cu folie, deasupra unui vas cu apă clocotită, timp de 4–5 minute.

    Cum procedezi cu orezul

    Indiferent cum este preparat, orezul riscă să dezvolte bacterii periculoase (Bacillus cereus) dacă e păstrat incorect. Răcește în maximum 1 oră după gătire și păstrează-l max. 3–4 zile.

    Pentru a-l reîncălzi adaugă puțină apă, acoperă vasul cu hârtie de copt udă și stoarsă și ține-l la microunde 1–2 minute. Poate fi încălzit la cuptor, la 150°C,  15–20 minute. Adaugă puțină apă și puțin unt și amestecă-l ușor înainte pentru a-l aera.

    Cum reîncălzești pizza

    Modul ideal este la cuptor. Pune pizza rămasă într-o pungă de hârtie udă și stoarsă sau împachetează- în hârtie de copt udată și stoarsă. Ține pizza la cuptor, circa 5 minute la 150 de grade. La fel, împachetată în hârtie udă se poate reîncălzii și la cuptorul cu microunde, pentru un minut.

    Cum procedezi cu ciorbele și mâncărurile gătite într-o singură oală

    Este ideal să reîncălzești mâncarea o singură dată și doar atât cât vei mânca. O poți face direct pe aragaz, în cuptor sau la microunde. Ai grijă ca mâncarea să ajungă la cel puțin 70 de grade pentru minimum două minute.

    Este bine să nu lași mâncărurile acestea să clocotească. Vor pierde bună parte din nutrienți, gust și aromă. De fiecare dată când încălzești aceste mâncăruri, ține vasele acoperite cu capac, folie de aluminiu sau hârtie de copt umezită (dacă folosești cuptorul cu microunde).

    Microundele păstrează cel mai bine nutrienții

    Toate metodele prin care reîncălzești mâncarea duc la pierderi nutritive, dar cele rapide și cu expunere redusă la lichid – cum sunt microundele – păstrează mai bine vitaminele și antioxidanții. Vitamina C, de exemplu, poate pierde 20–30% la microunde, față de până la 95% prin fierbere.

    Ca regulă generală îți va fi util să știi că cel mai bine este să reîncălzești mâncarea folosind aceeași metodă cu care a fost gătită.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    Gastronomie 27/12/2025

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025108 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202599 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202584 Views
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/202575 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 27/12/20255 Mins Read29 Views

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Un atac de panică nu este acea grijă apăsătoare pe care o avem ocazional. Este…

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.