Wasabi este o plantă perenă care face parte din familia Cruciferae, la fel ca muștarul, varza și racheta. Ea crește în principal în regiunile răcoroase și muntoase ale Japoniei, unde este cultivată pe soluri bogate în apă și, mai ales, în medii specifice care îi pot garanta calitatea. Ceea ce mâncăm în mod obișnuit, este, de fapt, o pastă verde de calitate inferioară. De obicei, este prezentată drept wasabi, dar, din planta japoneză, nu are absolut nimic, deoarece este preparată cu muștar, ridiche picantă și colorant artificial verde, scrie cookist.it.
După recoltarea plantei, pasta de wasabi verde se prepară prin măcinarea rizomului (rădăcinii), care este partea care îi conferă o aromă bogată, picantă și înțepătoare. În Japonia se obișnuiește să se deguste alături de sushi datorită contrastului deosebit pe care îl creează cu aroma delicată a peștelui.
Spre deosebire de ardeiul iute, la wasabi se simte iuțeala mai ales în partea superioară a palatului, care uneori poate chiar stimula lăcrimarea. Dacă nu l-ați gustat niciodată, vă recomandăm să încercați mai întâi o cantitate foarte mică pentru a vedea dacă îi puteți suporta aroma. Odată ce v-ați familiarizat cu acest nou condiment, îl puteți asocia cu sushi. Vă recomandăm să folosiți întotdeauna cantități mici de wasabi, deoarece prea multă pastă verde ar altera total aroma peștelui, deoarece are o aromă dominantă.
Wasabi nu este doar un ingredient culinar valoros, ci conține și proprietăți benefice pentru sănătate:
- Proprietăți antibacteriene: conține un compus numit izotiocianat care, conform unor studii, are proprietăți de contracarare a bacteriilor din peștele crud.
- Stimulează digestia: ca și celelalte plante din familia Cruciferae, aroma înțepătoare a wasabi favorizează activitatea sucurilor gastrice, făcând digestia mai ușoară.
- Proprietăți antioxidante: conține antioxidanți naturali care pot proteja organismul de daunele cauzate de radicalii liberi, încetinind procesul de îmbătrânire celulară.
- Beneficii cardiovasculare: mai multe studii au sugerat că compușii găsiți în wasabi pot fi de ajutor în reducerea nivelului de colesterol și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.