Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Semințele de in: beneficii și consum

    07/12/20244 Mins Read36
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    O porție de semințe de in furnizează proteine, fibre și acizi grași omega-3. Consumul lor vă ajută să mențineți o greutate moderată și reduce colesterolul și tensiunea arterială, potrivit publicației Healthline. Cu aroma de nucă și consistența crocantă, semințele de in sunt un ingredient versatil care poate îmbunătăți gustul și textura aproape oricărei rețete.

    Un mod de a folosi aceste semințe este amestecarea în smoothie-ul de dimineață. De asemenea, sunt un adaos excelent la aluatul de clătite, la hamburgerii vegetali de casă și chiar în bolul de ovăz.

    Este încărcat cu nutrienți

    Inul este una dintre cele mai vechi culturi din lume. Există două tipuri, maro și auriu, ambele la fel de hrănitoare. O singură porție oferă o cantitate bună de proteine, fibre și acizi grași omega-3, alături de câteva vitamine și minerale importante.

    O lingură (7 grame) de semințe de in măcinate conține:

    • Calorii: 37
    • Carbohidrați: 2 g
    • Grăsimi: 3 g
    • Fibre: 2 g
    • Proteine: 1,3 g
    • Tiamină: 10% din valoarea zilnică
    • Cupru: 9% din valoarea zilnică
    • Mangan: 8% din valoarea zilnică
    • Magneziu: 7% din valoarea zilnică
    • Fosfor: 4% din valoarea zilnică
    • Seleniu: 3% din valoarea zilnică
    • Zinc: 3% din valoarea zilnică
    • Vitamina B6: 2% din valoarea zilnică
    • Fier: 2% din valoarea zilnică
    • Folat: 2% din valoarea zilnică

    Semințele de in sunt deosebit de bogate în tiamină, o vitamină B care joacă un rol cheie în metabolismul energetic, precum și în funcția celulară. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de cupru, care este implicat în dezvoltarea creierului, în sănătatea imunitară și în metabolismul fierului.

    Bogat în acizi grași omega-3

    Semințele de in sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic, un tip de acid gras omega-3 care este important pentru sănătatea inimii și care se găsește în principal în alimentele vegetale. Acidul alfa-linolenic este unul dintre cei doi acizi grași esențiali pe care trebuie să îi obțineți din alimentele pe care le consumați, deoarece organismul dumneavoastră nu îi produce. Studiile pe animale sugerează că acidul din semințele de in poate ajuta la reducerea inflamației și la prevenirea depunerii colesterolului în vasele de sânge ale inimii.

    Bogat în fibre

    Doar 1 lingură (7 grame) de semințe de in măcinate conține 2 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproximativ 5% și 8% din aportul zilnic recomandat pentru bărbați și, respectiv, femei. Mai mult, semințele de in conțin două tipuri de fibre – solubile și insolubile – care sunt fermentate de bacteriile din intestine pentru a susține sănătatea intestinelor și pentru a îmbunătăți regularitatea intestinală. În timp ce fibrele solubile absorb apa în intestine și încetinesc digestia, ceea ce poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea colesterolului, fibrele insolubile adaugă volum la scaun, ceea ce poate preveni constipația și poate promova mișcările intestinale regulate.

    Semințele de in pot ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol, potrivit Healthline. De asemenea, sunt renumite pentru capacitatea lor de a reduce nivelul tensiunii arteriale. Mai multe studii sugerează că semințele de in pot ajuta și la gestionarea greutății.

    Atât semințele de in, cât și uleiul de in sunt ușor de utilizat și pot fi adăugate la o varietate de rețete. Iată câteva modalități simple de a vă crește aportul:

    • Adăugați pudra de semințe de in în apă sau presărați-o în smoothie-urile dvs.
    • Stropiți uleiul de semințe de in pe salatele proaspete în loc de sosul de salată.
    • Presărați semințe de in măcinate peste cerealele calde sau reci pentru un plus de fibre și aromă.
    • Amestecați semințe de in în iaurtul dumneavoastră preferat.
    • Dați produselor de patiserie o notă sănătoasă prin amestecarea semințelor de in în prăjituri, brioșe sau pâine.
    • Combinați semințele de in cu puțină apă pentru un simplu înlocuitor de ou.
    • Încorporați semințele de in în chiftelele de carne sau de legume data viitoare când aprindeți grătarul.

    Sursa: G4Food.ro

     

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    RECOMANDATE 08/07/2025

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Populare în ultima lună
    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă
    03/07/2025329 Views
    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova
    07/07/2025178 Views
    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili
    03/07/2025170 Views
    Ce mănâncă italienii, grecii și spaniolii dimineața: modele sănătoase de mic dejun
    07/07/2025102 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/07/20253 Mins Read14 Views

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    Căldura nu iartă – și nici bacteriile, fungii, sporii sau drojdiile, chiar dacă nu le…

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Cele mai populare

    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă

    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova

    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.