Laptele integral este laptele căruia nu i s-a îndepărtat deloc grăsimea din unt. Pentru a fi considerat „integral”, laptele trebuie să conțină cel puțin 3,25% grăsime de lapte în greutate. Laptele este bogat în mai mulți nutrienți, inclusiv proteine, calciu și vitamina B12. Consumul de lapte vă poate îmbunătăți aportul de nutrienți și poate proteja sănătatea oaselor, reduce riscul de îmbolnăvire și susține controlul greutății, scrie Health.
Potrivit Health, o cercetare a arătat că consumul zilnic a 1 cană de lapte – inclusiv lapte integral – a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, accident vascular cerebral, sindrom metabolic, hipertensiune arterială, obezitate, cancer colorectal și osteoporoză (oase slabe și fragile). Nutrienții care se găsesc în lapte pot proteja împotriva acestor afecțiuni. De exemplu, calciul poate proteja împotriva cancerului colorectal prin legarea de substanțele potențial dăunătoare din intestin, cum ar fi acizii biliari, împiedicându-le să deterioreze mucoasa intestinală și să declanșeze dezvoltarea cancerului.
Laptele integral conține peste 400 de acizi grași, dintre care mulți oferă beneficii pentru sănătate. Deoarece laptele integral are un conținut mai mare de grăsimi decât laptele cu conținut scăzut de grăsimi, acesta este mai bogat în acizi grași benefici. Laptele integral este o sursă excelentă de nutrienți necesari pentru sănătatea oaselor. O cană de lapte acoperă 23% din valoarea zilnică (DV) pentru calciu, un mineral esențial pentru mineralizarea oaselor.
De asemenea, furnizează proteine, fosfor și magneziu, care joacă roluri importante în sănătatea oaselor. Laptele integral îmbogățit este o sursă bună de vitamina D, care este necesară pentru absorbția calciului. Este o sursă completă de proteine care furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali, care pot fi obținuți numai prin alimentație. Proteinele din lapte sunt formate din aproximativ 80% cazeină și 20% proteine din zer, ambele fiind eficiente pentru dezvoltarea musculară.
Laptele conține, de asemenea, multe alte vitamine și minerale, inclusiv zinc, un mineral necesar pentru funcția imunitară, diviziunea celulară și sinteza proteinelor și a ADN-ului.
Laptele integral are o textură mai groasă și un gust mai cremos decât produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Iată câteva modalități de a vă bucura de laptele integral:
- Adăugați lapte integral la smoothie-uri și shake-uri proteice
- Beți lapte integral pentru o gustare după antrenament.
- Bucurați-vă de lapte integral în mâncărurile pentru micul dejun, cum ar fi cerealele și fulgii de ovăz
- Folosiți lapte integral atunci când coaceți prăjituri, plăcinte și fursecuri
- Adăugați un strop de lapte integral la cafeaua sau ceaiul de dimineață
- Amestecați laptele integral în supe și sosuri pentru un plus de cremozitate
- Atunci când cumpărați lapte integral, cel mai bine este să evitați produsele îndulcite cu zahăr, cum ar fi laptele cu ciocolată, care pot conține niveluri ridicate de zahăr adăugat.