Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce se declanșează foamea nervoasă și care sunt alimentele care ajută să o evităm

    05/11/20244 Mins Read6
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Foamea nervoasă este un fenomen destul de larg întâlnit și se declanșează nu din nevoia fizică de a mânca, ci din cauza stărilor de stres, anxietate, tristețe sau plictiseală. În imposibilitatea de a le controla altfel, oamenii caută confort în mâncare, ca un mecanism de compensare. Mâncatul emoțional „cere” alimente hipercalorice, bogate în zahăr sau grăsimi. Consumul lor nu doar că nu rezolvă problema, dar o pot complica. Și asta, pentru că aceste alimente pot avea consecințe nefaste asupra stării fizice de sănătate.

    „Când trecem printr-o perioadă stresantă, corpul nostru eliberează cortizol, hormonul stresului. Acesta stimulează dorința de alimente bogate în energie, precum dulciurile și gustările sărate. Aceste alimente oferă doar o alinare temporară și, pe termen lung, riscă să ne facă să ne simțim obosiți și nesatisfăcuți”, explică nutriționista Gaia Gottardi pentru gazzetta.it.

    Există câteva alimente bogate în nutrienți specifici, care, consumate constant, ne pot ajuta să gestionăm mai bine stresul și să calmăm foamea nervoasă. Înțelegând modul în care acționează foamea nervoasă și ce alimente să alegem pentru a o contracara, este primul pas pentru o gestionare mai bună a ei, mai spune ea.

    Ovăzul

    Ovăzul este bogat în carbohidrați complecși și fibre, care eliberează treptat energie necesară corpului, menținând constante nivelurile de zahăr din sânge.

    „Ovăzul oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp, evitând atacurile de foame bruște. El conține beta-glucan, o fibră care crește senzația de sațietate și îmbunătățește răspunsul corpului la cortizol. O porție de ovăz dimineața, eventual îmbogățită cu fructe proaspete și un praf de scorțișoară, poate fi un mic dejun ideal pentru a începe ziua cu dreptul și pentru a limita foamea nervoasă pe parcursul zilei”, explică nutriționista.

    Nucile și semințele

    Nucile, migdalele și semințele, precum cele de chia și in, sunt bogate în magneziu, un mineral care ajută la reducerea nivelului de cortizol din sânge.

    „Magneziul este cunoscut pentru capacitatea sa de a relaxa mușchii și de a calma sistemul nervos, reducând astfel impulsul de a căuta confort în alimente nesănătoase. De asemenea, grăsimile sănătoase conținute în aceste alimente, precum acizii grași omega-3, stabilizează nivelurile de energie și susțin sănătatea creierului, favorizând buna dispoziție. Consumarea unei porții mici de nuci sau semințe la mijlocul zilei sau ca gustare de după-amiază poate fi o alegere eficientă pentru a calma foamea nervoasă fără a suprasolicita organismul”, precizează specialista.

    Bananele

    Bananele sunt bogate în triptofan, un aminoacid pe care corpul îl folosește pentru a produce serotonina, „hormonul fericirii”.

    „Serotonina contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea anxietății, două cauze ale foamei nervoase. Totodată, bananele conțin și vitamina B6, un alt nutrient esențial pentru sinteza serotoninei. Iar dat fiind gustul lor natural dulce, bananele sunt o alternativă excelentă la deserturile tradiționale și pot ajuta la reducerea poftei de zahăr”, recomandă experta.

    Ciocolata neagră

    Cine nu iubește ciocolata?

    „O cantitate mică de ciocolată neagră poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Acest aliment este bogat în antioxidanți, inclusiv flavonoide, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de cortizol. Atenție însă: este important să alegeți ciocolată neagră cu cel puțin 80% cacao, evitându-le pe cele cu conținut mare de zahăr. Unul sau două pătrățele pe zi pot fi suficiente pentru a satisface pofta de dulce și a calma stresul”, spune dr. Gottardi.

    Iaurtul grecesc

    Iaurtul grecesc este un alt aliat valoros împotriva foamei nervoase.

    „Bogat în proteine, conferă sațietate pe termen lung și ajută la menținerea stabilă a glicemiei, reducând riscul atacurilor de foame bruscă.

    În plus, datorită prezenței probioticelor, iaurtul grecesc contribuie la sănătatea intestinală. Multe studii recente au demonstrat că există o legătură între intestin și creier: un intestin sănătos poate influența pozitiv starea de spirit și gestionarea stresului. Pentru un plus de dulceață, se poate adăuga puține fructe proaspete sau o linguriță de miere”, sugerează nutriționista.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 24/12/2025

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    RECOMANDATE 24/12/2025

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Cultură 24/12/2025

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025328 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025102 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202593 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202572 Views
    Recomandate
    Gastronomie 24/12/20255 Mins Read17 Views

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    Friptura rămâne preparatul central al mesei de Crăciun, iar carnea de porc și cea de…

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    Sărbători fără riscuri: recomandări pentru cumpărături sigure în perioada festivă

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.