Rucola nu este doar foarte versatilă în bucătărie datorită gustului său înțepător, ci este și un adevărat concentrat de beneficii: are o funcție diuretică puternică, este un aliat al stomacului și intestinului și este practic lipsită de calorii, scrie cookist.it.
Rucola este planta potrivită pentru toți cei care urmează un regim alimentar sau sunt deosebit de preocupați de silueta lor: fără grăsimi și colesterol, această legumă este compusă aproape în întregime din apă (aproximativ 91 %) și are un aport caloric practic neglijabil, aproximativ 25 kcal la 100 de grame de rucola proaspătă. În ciuda unei compoziții atât de ușoare, rucola are un profil nutrițional bogat în fier, magneziu, potasiu și mai ales calciu, vitaminele A, B, C și K, este unul dintre alimentele cu cel mai mare conținut de fibre și conține și betacaroten, un element util organismului pentru proprietățile sale antioxidante.
În primul rând, datorită conținutului său ridicat de apă, rucola este puternic diuretică și drenantă, fiind totodată foarte depurativă: datorită conținutului său de izotiocianați, contribuie la menținerea unei bune funcții hepatice, ajutând ficatul să elimine toxinele. Aceasta susține și protejează intestinul, ajută procesul de digestie, protejează stomacul de gastrită și stări ulceroase datorită betacarotenului și, datorită conținutului său ridicat de fibre, are și un efect laxativ ușor. Consumată regulat, rucola are efect antibacterian și antiviral și reduce stările inflamatorii, deoarece este bogată în compuși precum glucosinolații și flavonoidele.
Vitamina C din rucola este un puternic antioxidant natural care acționează împotriva îmbătrânirii celulare prin blocarea acțiunii radicalilor liberi. De asemenea, ajută organismul să absoarbă și să utilizeze fierul și stimulează sistemul imunitar. Vitamina A stimulează și protejează sănătatea ochilor, iar vitamina B9, mai cunoscută sub numele de acid folic, protejează întregul sistem cardiovascular.
Vitamina K, împreună cu acidul folic și calciu, este un ajutor valoros pentru sănătatea oaselor, prevenind osteoporoza și întărind dinții. În plus, vitamina K favorizează și coagularea sângelui: activează proteine plasmatice precum protrombina, care este esențială pentru transformarea fibrinogenului în fibrină.
Există contraindicații la consumul de rucola?
Nu există contraindicații speciale pentru consumul de rucolă, în afară de eventuale alergii la produs sau la familia de legume din care face parte. Singura precauție care trebuie luată este dacă urmați un tratament cu medicamente anticoagulante. Prezența vitaminei K poate împiedica efectul medicamentelor și le poate reduce eficacitatea: după cum s-a explicat, această vitamină, prezentă în cantități mari în rucolă, favorizează coagularea sângelui.