Colorate, parfumate și bogate în nutrienți, caisele sunt printre cele mai populare fructe de vară. Pe lângă gust, acestea oferă și o listă lungă de beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor bogat de vitamine, antioxidanți și fibre, scrie cookist.it.
Caisele sunt fructe ușoare și hrănitoare. Acestea furnizează aproximativ 45 kcal la 100 g și sunt bogate în vitamina A (sub formă de betacaroten), vitamina C, potasiu, fibre, flavonoide și antioxidanți naturali. De asemenea, conțin o cantitate bună de apă, ceea ce le face răcoritoare și hidratante.
1. Sunt bune pentru piele și vedere
Datorită conținutului ridicat de betacaroten, precursorul vitaminei A, caisele protejează pielea de razele UV și ajută la menținerea unei bune sănătăți vizuale, mai ales în cazul expunerii la soare.
2. Susțin intestinul
Fibrele alimentare prezente (în special în coajă) ajută la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipația și balonarea abdominală.
3. Hidratează organismul
Conținând peste 85% apă, caisele ajută la menținerea hidratării, esențială în zilele caniculare.
4. Combat radicalii liberi
Flavonoidele și antioxidanții combat îmbătrânirea celulară și ajută la întărirea sistemului imunitar.
5. Ajută inima și circulația
Potasiul din caise ajută la reglarea tensiunii arteriale și susține funcționarea inimii.
Contraindicații: când trebuie să fii atent
Caisele sunt, în general, bine tolerate, dar în unele cazuri trebuie consumate cu moderație. În special, caisele uscate pot conține sulfiți, conservanți care provoacă reacții alergice la persoanele sensibile. Conținutul lor de zahăr, deși natural, ar trebui evaluat în cazul diabetului sau al dietelor hipocalorice.
Sâmburele interior conține amigdalină, o substanță care poate elibera cianură: trebuie evitat consumul de „migdale amare”, denumirea populară a semințelor de caise, conținute în interiorul sâmburelui.