Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce avem nevoie zilnic de vitamina C și din ce alimente o obținem

    10/04/20253 Mins Read28
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Vitamina C, din păcate este un tip de vitamină pe care corpul nu o poate produce singur, dar este esențială în viața de zi cu zi. Dintre toate vitaminele pe care le putem adăuga în organism, este una dintre cele mai importante, din mai multe motive. Dincolo de faptul că alimentele care o conțin sunt delicioase, acidul ascorbic nu este produs de corpul nostru, așa că trebuie obținut prin alimentație, iar cum nu se depozitează în organism, este necesar să o consumăm în fiecare zi, ne avertizează ABC.

    Vitamina C este importantă pentru:

    • buna funcționare a sistemului imunitar,
    • protejarea împotriva deteriorării celulare,
    • producția de colagen (fundamental pentru sănătatea pielii, vaselor de sânge, oaselor și dinților),
    • absorbția fierului din alimente.

    Ce face vitamina C în corp?

    Potrivit dieteticianului-nutriționist Cristina Ávalos, vitamina C ajută în principal la:

    • Îmbunătățirea absorbției fierului din dietă – de aceea este recomandat să fie consumată împreună sau imediat după alimente bogate în fier vegetal, precum leguminoasele.
    • Formarea unei proteine esențiale pentru repararea și menținerea sănătății oaselor, dinților, cartilajelor, tendoanelor și vaselor de sânge.
    • Vindecarea rănilor și prevenirea scorbutului (boală a gingiilor cauzată de lipsa vitaminei C).
    • Din ce alimente o obținem?

    Corpul nu poate stoca vitamina C, deci trebuie să o obținem din dietă, în special din fructe și legume.

    Cele mai cunoscute surse sunt:

    • Portocala – aprox. 53 mg de vitamina C
    • Ardeiul gras – 242 mg (mult peste portocală!)
    • Căpșunile – 58,6 mg
    • Kiwi – 92,7 mg
    • Broccoli – 89,2 mg (valori pentru 100g)

    Dacă nu ați știut frunzele exterioare ale legumelor și fructelor conțin mai multă vitamina C decât interiorul.

    Care este cantitatea zilnică recomandată?

    Este ușor să atingi doza zilnică dacă ai un meniu echilibrat și incluzi alimentele potrivite.

    Doza recomandată variază în funcție de vârstă, sex și alți factori, dar în general adulții au nevoie de aprox. 75-90 mg/zi.

    Cristina Ávalos recomandă: „Consumați vitamina C împreună cu alimente bogate în fier vegetal, cum ar fi leguminoasele. În plus, are un puternic efect antioxidant, protejând împotriva radicalilor liberi – molecule care pot duce la boli osoase, cancer sau afecțiuni cardiovasculare.”

    Ce se întâmplă dacă nu consumi suficientă vitamină C?

    Semne ale deficienței:

    • Oboseală
    • Sângerări gingivale
    • Apariția ușoară a vânătăilor

    O deficiență prelungită poate duce la:

    • Slăbiciune
    • Anemie
    • Scorbut (o boală severă, rară în prezent) – simptome: pierderea dinților, probleme cutanate, vindecare lentă a rănilor.

    Dar dacă vei consuma prea multă?

    „Consumul excesiv (peste 1000 mg/zi – cazuri rare) poate provoca: dureri abdominale, diaree, flatulență. Simptomele dispar de obicei după întreruperea consumului”, explică nutriționista.

    Mituri false despre vitamina C

    „Dacă nu bei sucul de portocale imediat, își pierde vitamina C” – nu este corect.

    „Dacă iei multă vitamina C, nu răcești niciodată” – este fals, dar totuși, ajută la scurtarea duratei și reducerea severității simptomelor răcelii, datorită efectului antioxidant.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025113 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202580 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Muncă 23/05/20253 Mins Read5 Views

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Roșia neagră, o varietate de tomate care atrage prin culoarea sa neobișnuită și gustul intens,…

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.