Ceaiul de semințe de fenicul, mai bine zis infuzia, se obține lăsând câteva minute o linguriță de semințe într-o cană cu apă fierbinte. Se scurge apoi și se bea, ideal cald, nici fierbinte, nici rece. Este o plantă cu proprietăți cu efect digestiv, în primul rând, prin prezența anetolului, un compus prezent și în celelalte plante din aceeași familie a umbreliferelor: mărar, chimen, anason, scrie G4Food.
Potrivit timesofindia.com, anetolul stimulează secreția sucurilor digestive și a enzimelor, ceea ce duce la o mai bună absorbție a nutrienților, reducerea balonării și prevenirea indigestiei.
Efectul digestiv se crează și prin reducerea stărilor de inflamație la nivelul intestinului, efect de care este responsabil tot anetolul, împreună cu limonenul, un alt compus benefic pe care aceste semințe îl conțin. În plus, reducerea inflamației poate ameliora simptomele unor afecțiuni inflamatorii precum artrita și ajută sănătatea sistemului imunitar.
Totodată, semințele de fenicul sălbatic sunt bogate în antioxidanți precum flavonoidele, compușii fenolici și vitamina C. Aceștia au puterea de a neutraliza radicalii liberi, reduc stresul oxidativ și scad riscul bolilor cronice, cum ar fi cancerul și afecțiunile cardiovasculare. Au și un efect detoxifiant pentru faptul că sporesc producția de urină și pot îmbunătăți funcția renală.
Conform aceleiași surse, mai au și alte efecte benefice semințele de fenicul: conțin fitoestrogeni, care pot contribui la echilibrarea hormonilor, ameliorând simptomele menstruale. Dar pot ajuta și la controlul gruetății prin stimularea metabolismului. Pot ajuta și în caz de infecții, având proprietăți antiimicrobiene, ceaiul de fenicul fiind util și în situații de răceală sau gripă.
Este un ceai ideal inclusiv vara pe caniculă, pentru că ajută și la hidratare, ajutând, prin hidratare, și la reducerea căldurii corporale.