Uleiul de palmier este extras din fructele palmierului de ulei (Elaeis guineensis), o plantă tropicală cultivată în principal în Indonezia și Malaezia, aproximativ 85% din producția globală, scrie G4Food.
Tipuri de ulei de palmier:
- Ulei de palmier brut – are o culoare roșiatică și este mai puțin procesat.
- Ulei de palmier rafinat – folosit în industria alimentară.
- Ulei de palmier fracționat – utilizat în margarină, ciocolată, produse de patiserie.
- Ulei de palmier hidrogenat – conține grăsimi trans dăunătoare sănătății.
1. Impact negativ asupra mediului
- Defrișări masive – Cultivarea intensivă a palmierilor de ulei duce la tăierea pădurilor tropicale, distrugând habitatele speciilor protejate (ex. urangutanii din Borneo).
- Pierderi de biodiversitate – Pădurile tropicale sunt înlocuite cu monoculturi, afectând ecosistemele.
- Emisii de CO₂ – Defrișările contribuie la schimbările climatice.
2. Probleme de sănătate
- Conținut ridicat de grăsimi saturate – Aproximativ 50% din uleiul de palmier este grăsime saturată, ceea ce poate crește riscul de boli cardiovasculare dacă este consumat în exces. „Știm cu toții lecțiile de la produsele animale bogate în grăsimi saturate. Este cam aceeași situație și aici. Știm că acest tip de ulei, întocmai unturii, este solid la temperatura camerei”, susține Tania Fântână pentru G4Food..
- Produse toxice la rafinare – Procesul de rafinare generează esteri de acizi grași și glicidil (GE), care sunt posibil cancerigeni.
- Este folosit în produse ultraprocesate – Biscuiți, margarină, fast-food, produse de patiserie, unde contribuie la o dietă dezechilibrată. „Practic, nu uleiul este de vină aici, ci întregul produs rezultat, care este hipercaloric, dar sărac în nutrienți, contribuind la obezitate și malnutriție”, spune nutriționista.
Avem alternative pentru uleiul de palmier?
- Uleiul de cocos – Dacă vreți să îl utilizați în patiserie, atenție la frecvența consumului, întrucât și acesta este bogat în grăsimi saturate, dar nu este la fel de procesat ca cel de palmier.
- Uleiul de măsline – Bun în salate și mâncăruri, după ce le luați de pe foc.
- Uleiul de floarea-soarelui – Este accesibil ca preț și are un conținut mult mai scăzut de grăsimi saturate.
„Atenție la produsele de patiserie, la foietaje, pufuleți. Uitați-vă pe etichetă! Din păcate, chiar și produsele mai scumpe au acest ingredient în compoziție”, accentuează Tania Fântână.