Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Ce trebuie să cunoaștem despre miere? Beneficii și riscuri ale consumului acesteia

    27/10/20243 Mins Read18
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Mierea are reputația de a fi un îndulcitor complet natural, mai bun și mai sănătos decât zahărul. La fel ca zahărul obișnuit, siropul de arțar, zahărul de nucă de cocos sau siropul de porumb, mierea face parte tot din categoria „zahăr adăugat”. Cu toate acestea, unele cercetări arată că, consumul de miere moderat poate avea câteva beneficii pentru sănătate, potrivit Eating Well.

    Beneficiile mierii pentru sănătate

    • Poate reduce inflamația cronică

    Mierea este bogată în antioxidanți – compuși care pot ajuta la neutralizarea daunelor produse celulelor organismului de către radicalii liberi. Necontrolate, aceste daune pot duce la o inflamație cronică deranjantă care crește riscul apariției unor afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile de inimă, cancerul și multe altele. Din fericire, mierea este bogată în polifenoli, compuși naturali care acționează ca antioxidanți pentru a combate inflamația.

    • Ajută la îmbunătățirea sănătății inimii

    Având în vedere că mierea este un zahăr adăugat, este surprinzător faptul că poate avea unele beneficii pentru sănătatea inimii. În ceea ce privește zahărul, Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zahărurilor adăugate la maximum 6% din totalul caloriilor zilnice (aproximativ 6 lingurițe pentru femei și 9 lingurițe pentru bărbați). Dar asta nu înseamnă că trebuie să le evitați complet. Atunci când consumați zahăruri adăugate, gândiți-vă să apelați mai des la miere. Cercetările au arătat că un consum de aproximativ două linguri de miere pe zi timp de opt săptămâni, poate reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele de post.

    • Consumul de miere este recomandat când faceți antrenamente

    Carbohidrații simpli sunt principala sursă de combustibil pentru sportivi în timpul exercițiilor intense. Mierea este o modalitate delicioasă de a obține acești carbohidrați simpli. Comparativ cu alte surse de carbohidrați, cum ar fi gelurile pentru sportivi, cercetările arată că consumul de miere poate fi eficient în susținerea performanței și în prevenirea oboselii. Mai mult, poate, de asemenea, să întărească sistemul imunitar împotriva efectelor exercițiilor intense.

    • Ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale

    Sănătatea intestinală are o influență mare asupra sănătății generale. Un microbiom intestinal prosper conține o gamă diversă de tulpini diferite de bacterii, în care bacteriile bune le depășesc pe cele rele. Cercetările preliminare sugerează că proprietățile antibacteriene ale mierii ar putea avea potențialul de a încuraja creșterea bacteriilor intestinale benefice, reducând în același timp numărul bacteriilor cauzatoare de infecții.

    Riscuri ale consumului de miere

    Mierea este, în general, sigură pentru consum, dar există câteva riscuri potențiale pentru anumite persoane.

    • Botulismul la sugari

    Academia Americană de Pediatrie recomandă ca mierea (și orice alimente procesate care conțin miere) să nu fie administrate sugarilor în primul an de viață din cauza riscului potențial de botulism la sugari. Mierea conține în mod natural particule de praf care pot purta spori ai bacteriei Clostridium botulinum, care poate provoca botulism. Deoarece sistemul imunitar al sugarilor este încă în curs de dezvoltare, aceștia prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav. Botulismul infantil este rar, dar această boală gravă poate ataca nervii copilului. Principalul semn al botulismului la sugari este slăbiciunea musculară, care se manifestă prin dificultăți de hrănire și respirație sau un plâns slab.

    • Alergii

    Persoanele care sunt predispuse la alergii ar trebui să fie atente la consumul de miere, deoarece aceasta conține polen de albine care poate provoca o reacție alergică gravă. Deși există o teorie care spune că consumul de miere locală îi ajută să-și amelioreze alergiile sezoniere, nu există suficiente dovezi care să susțină mierea ca remediu împotriva alergiilor.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 24/12/2025

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    RECOMANDATE 24/12/2025

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Cultură 24/12/2025

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025328 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025102 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202593 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202572 Views
    Recomandate
    Gastronomie 24/12/20255 Mins Read17 Views

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    Friptura rămâne preparatul central al mesei de Crăciun, iar carnea de porc și cea de…

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    Sărbători fără riscuri: recomandări pentru cumpărături sigure în perioada festivă

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.