Fructele de pădure sunt mici bijuterii ale naturii, bogate în gust și beneficii pentru sănătate. Potrivit cookist.it, fiecare are caracteristici unice și proprietăți nutriționale specifice.
Deși denumirea comună de „fructe de pădure” poate sugera o singură familie botanică, aceste fructe mici aparțin de fapt mai multor familii. Acest lucru se datorează faptului că definiția „fructelor de pădure” este mai mult legată de habitatul lor natural (subarboretele) și de caracteristicile lor organoleptice (dimensiuni mici, gust acru etc.) decât de o clasificare botanică precisă. Principalele familii botanice din care fac parte fructele de pădure sunt:
- Rosaceae: aceasta este una dintre cele mai reprezentate familii, din care fac parte zmeura, murele, căpșunile sălbatice și multe alte specii.
- Ericaceae: în această familie găsim afinele, atât cele negre, cât și cele roșii, și oxicocul.
- Grossulariaceae: aici găsim coacăzele, atât cele roșii, cât și cele negre.
Alte familii, deși mai puțin comune, pot include:
- Moraceae: unii consideră că murele sunt fructe de pădure, deși aparțin acestei familii.
- Cornaceae: acestei familii îi aparțin coarnele de pădure, al cărui fruct este uneori inclus printre fructele de pădure.
Fructele de pădure sunt considerate produse foarte importante datorită caracteristicilor lor nutriționale: sunt bogate în vitamine, în special vitamina C, dar și vitaminele din grupa B și vitamina K, în săruri minerale precum potasiu, calciu, magneziu și fier, dar și și, mai ales, în antioxidanți, precum antociani, flavonoizi și carotenoizi. Acestea conțin, de asemenea, un nivel bun de fibre, esențiale pentru o digestie bună și sațietate. Beneficiile pentru sănătate sunt diverse: fructele de pădure întăresc apărarea organismului, contribuie la sănătatea cardiovasculară, protejează vederea și previn boli precum degenerescența maculară, ajută la regularitatea tensiunii arteriale și la schimbul limfatic.
Afinele sunt bogate în antociani, antioxidanți puternici care protejează vederea și îmbunătățesc memoria; sunt excelente pentru sănătatea cardiovasculară, pentru îmbunătățirea tensiunii arteriale și pentru combaterea îmbătrânirii celulare. Zmeura conține cantități mari de vitamina C, întărind sistemul imunitar. Are proprietăți antiinflamatoare și este utilă pentru îmbunătățirea circulației sângelui. Murele sunt fructe sălbatice mici, bogate în fibre, ideale pentru reglarea intestinelor. De asemenea, conțin un nivel bun de vitamina K, care este foarte importantă pentru coagularea sângelui.
Coacăza albă, neagră și roșie este bogată în vitamina C, importantă pentru sistemul imunitar și producția de colagen, favorizează eliminarea lichidelor în exces și ajută la regularitatea și sațietatea intestinală, datorită nivelului de fibre prezente. Căpșunile sălbatice sunt bogate în vitamina C și antioxidanți. Acestea au proprietăți diuretice și depurative. Sunt bogate în fibre, care favorizează regularitatea intestinală și ajută la prevenirea constipației. Agrișele sunt bogate în compuși fenolici, cum ar fi antocianinele, care au un puternic efect antioxidant. De asemenea, conțin precursori ai vitaminei A, care este esențială pentru sănătatea ochilor.