Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Alimentele ultraprocesate, o amenințare globală pentru sănătate: experții cer reforme majore de politică publică

    20/11/20254 Mins Read16
    Sursa foto: Getty Images
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Creșterea consumului de alimente ultra-procesate (UPF), cum ar fi gustările ambalate, mesele gata preparate și băuturile zaharoase, reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice, care alimentează bolile cronice la nivel mondial și adâncește inegalitățile în materie de sănătate, arată un nou raport, transmite EuroNews.

    Cercetările realizate de 43 de specialiști internaționali reunesc cele mai solide dovezi de până acum că dietele bogate în alimente ultraprocesate (UPF) înlocuiesc mesele tradiționale, duc la o nutriție mai slabă și cresc riscul pentru numeroase boli cronice. Concluziile, publicate în The Lancet, avertizează că UPF-urile sunt adesea concepute pentru conveniență și profit, nu pentru sănătate – iar companiile din spatele lor folosesc strategii de marketing agresiv și influență politică pentru a evita reglementările.

    Ce sunt UPF-urile?

    Alimentele ultraprocesate sunt produse folosind ingrediente industriale ieftine, aditivi cosmetici și tehnici intense de procesare, care le fac să reziste mai mult timp, să fie extrem de gustoase și ușor de consumat în exces. Exemple obișnuite includ: mâncăruri gata preparate din supermarket, pizza congelată, cereale pentru micul dejun îndulcite, biscuiți, cârnați, înghețată, nuggets de pui, pește pane și tăiței instant.

    În țări precum Regatul Unit și Statele Unite, mai mult de jumătate din caloriile zilnice ale unei persoane provin acum din alimente ultraprocesate (UPF). Alte națiuni recuperează rapid terenul. În ultimii 30 de ani, consumul de UPF s-a triplat în Spania (de la 11% la 32%) și în China (de la 4% la 10%).

    Cât de dăunătoare sunt?

    Noua analiză reunește peste 100 de studii pe termen lung despre UPF și sănătate. Dintre acestea, 92 au găsit o asociere între consumul ridicat de UPF și un risc crescut pentru una sau mai multe boli cronice. Acestea includ obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, depresia și un risc mai mare de deces prematur. UPF-urile sunt, de asemenea, legate de consum excesiv de calorii, aport ridicat de zaharuri și grăsimi nesănătoase și un conținut scăzut de fibre și proteine.

    Cercetarea subliniază totodată dovezile tot mai numeroase că modul în care aceste produse sunt fabricate și ambalate îi poate expune pe oameni la o gamă de substanțe potențial nocive. Producția la temperaturi foarte ridicate poate genera compuși precum acrilamida, furanul și grăsimile trans industriale – substanțe asociate, în alte studii, cu inflamația și un risc crescut de cancer.

    În plus, UPF-urile sunt adesea ambalate în materiale cu durată lungă de viață, care pot elibera „disruptori endocrini” precum ftalații, bisfenolii și substanțele PFAS („chimicalele pentru totdeauna”), cu potențialul de a perturba echilibrul hormonal al organismului.

    Ce spun experții în sănătate?

    Mathilde Touvier, un epidemiolog de top de la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm), a afirmat că aceste rezultate „justifică necesitatea unor măsuri de politică publică”. Ea a subliniat că, deși dezbaterea în domeniul științei nutriției este firească, aceasta nu trebuie confundată cu eforturile industriei de a submina dovezile. „Numărul tot mai mare de cercetări arată că dietele bogate în alimente ultraprocesate afectează sănătatea la nivel global și justifică necesitatea adoptării unor politici adecvate”, a spus ea.

    Camila Corvalán, specialistă în sănătate publică din Chile, cunoscută pentru rolul său în implementarea unora dintre cele mai stricte legi de etichetare a alimentelor din lume, a argumentat că guvernele trebuie să intervină. „A face față acestei provocări necesită ca guvernele să acționeze ferm și coordonat – de la includerea indicatorilor specifici UPF pe etichetele frontale, până la restricționarea marketingului și implementarea unor taxe pentru aceste produse, pentru a finanța accesul mai larg la alimente nutritive și accesibile”, a declarat ea.

    Epidemiologul în nutriție Barry Popkin a adăugat că etichetele ar trebui să evidențieze și semnele de procesare intensivă – nu doar nivelurile de zahăr sau grăsimi. „Solicităm ca ingredientele care indică ultraprocesarea (de ex. coloranți, arome, îndulcitori) să fie incluse pe etichetele frontale, alături de valorile excesive de grăsimi saturate, zahăr și sare, pentru a preveni substituțiile nesănătoase de ingrediente și pentru a permite o reglementare mai eficientă”, a spus el.

    Experții sugerează, de asemenea, interzicerea UPF-urilor în spitale și școli, reducerea vizibilității lor pe rafturile supermarketurilor și folosirea taxelor aplicate anumitor UPF-uri pentru a subvenționa fructele, legumele și alimentele proaspete pentru gospodăriile cu venituri reduse.

    Vezi și:

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Care este diferența între alimentele procesate și cele ultra-procesate?

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 21/11/2025

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Cultură 21/11/2025

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    RECOMANDATE 21/11/2025

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Populare în ultima lună
    Expresia „six seven”: Originea și semnificația fenomenului viral printre adolescenți
    18/11/2025834 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025520 Views
    Cele mai bine plătite joburi vacante din R. Moldova. Oferta lunii noiembrie 2025
    19/11/2025178 Views
    Medicamente în bagajul personal: reguli și restricții la vamă
    20/11/2025170 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 21/11/20254 Mins Read11 Views

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Odată cu apariția unui nou studiu care arată că mâncatul pe fond de anxietate ne…

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Cinci tone de bomboane cu aditiv interzis au fost reținute de ANSA la frontieră

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    De ce mâncăm dulce când suntem stresați? Cum putem gestiona procesul

    Curiozități din istoria televiziunii: 21 noiembrie – Ziua Mondială a Televiziunii

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    Cele mai populare

    Expresia „six seven”: Originea și semnificația fenomenului viral printre adolescenți

    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare

    Cele mai bine plătite joburi vacante din R. Moldova. Oferta lunii noiembrie 2025

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.