Creșterea consumului de alimente ultra-procesate (UPF), cum ar fi gustările ambalate, mesele gata preparate și băuturile zaharoase, reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății publice, care alimentează bolile cronice la nivel mondial și adâncește inegalitățile în materie de sănătate, arată un nou raport, transmite EuroNews.
Cercetările realizate de 43 de specialiști internaționali reunesc cele mai solide dovezi de până acum că dietele bogate în alimente ultraprocesate (UPF) înlocuiesc mesele tradiționale, duc la o nutriție mai slabă și cresc riscul pentru numeroase boli cronice. Concluziile, publicate în The Lancet, avertizează că UPF-urile sunt adesea concepute pentru conveniență și profit, nu pentru sănătate – iar companiile din spatele lor folosesc strategii de marketing agresiv și influență politică pentru a evita reglementările.
Ce sunt UPF-urile?
Alimentele ultraprocesate sunt produse folosind ingrediente industriale ieftine, aditivi cosmetici și tehnici intense de procesare, care le fac să reziste mai mult timp, să fie extrem de gustoase și ușor de consumat în exces. Exemple obișnuite includ: mâncăruri gata preparate din supermarket, pizza congelată, cereale pentru micul dejun îndulcite, biscuiți, cârnați, înghețată, nuggets de pui, pește pane și tăiței instant.
În țări precum Regatul Unit și Statele Unite, mai mult de jumătate din caloriile zilnice ale unei persoane provin acum din alimente ultraprocesate (UPF). Alte națiuni recuperează rapid terenul. În ultimii 30 de ani, consumul de UPF s-a triplat în Spania (de la 11% la 32%) și în China (de la 4% la 10%).
Cât de dăunătoare sunt?
Noua analiză reunește peste 100 de studii pe termen lung despre UPF și sănătate. Dintre acestea, 92 au găsit o asociere între consumul ridicat de UPF și un risc crescut pentru una sau mai multe boli cronice. Acestea includ obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, depresia și un risc mai mare de deces prematur. UPF-urile sunt, de asemenea, legate de consum excesiv de calorii, aport ridicat de zaharuri și grăsimi nesănătoase și un conținut scăzut de fibre și proteine.
Cercetarea subliniază totodată dovezile tot mai numeroase că modul în care aceste produse sunt fabricate și ambalate îi poate expune pe oameni la o gamă de substanțe potențial nocive. Producția la temperaturi foarte ridicate poate genera compuși precum acrilamida, furanul și grăsimile trans industriale – substanțe asociate, în alte studii, cu inflamația și un risc crescut de cancer.
În plus, UPF-urile sunt adesea ambalate în materiale cu durată lungă de viață, care pot elibera „disruptori endocrini” precum ftalații, bisfenolii și substanțele PFAS („chimicalele pentru totdeauna”), cu potențialul de a perturba echilibrul hormonal al organismului.
Ce spun experții în sănătate?
Mathilde Touvier, un epidemiolog de top de la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm), a afirmat că aceste rezultate „justifică necesitatea unor măsuri de politică publică”. Ea a subliniat că, deși dezbaterea în domeniul științei nutriției este firească, aceasta nu trebuie confundată cu eforturile industriei de a submina dovezile. „Numărul tot mai mare de cercetări arată că dietele bogate în alimente ultraprocesate afectează sănătatea la nivel global și justifică necesitatea adoptării unor politici adecvate”, a spus ea.
Camila Corvalán, specialistă în sănătate publică din Chile, cunoscută pentru rolul său în implementarea unora dintre cele mai stricte legi de etichetare a alimentelor din lume, a argumentat că guvernele trebuie să intervină. „A face față acestei provocări necesită ca guvernele să acționeze ferm și coordonat – de la includerea indicatorilor specifici UPF pe etichetele frontale, până la restricționarea marketingului și implementarea unor taxe pentru aceste produse, pentru a finanța accesul mai larg la alimente nutritive și accesibile”, a declarat ea.
Epidemiologul în nutriție Barry Popkin a adăugat că etichetele ar trebui să evidențieze și semnele de procesare intensivă – nu doar nivelurile de zahăr sau grăsimi. „Solicităm ca ingredientele care indică ultraprocesarea (de ex. coloranți, arome, îndulcitori) să fie incluse pe etichetele frontale, alături de valorile excesive de grăsimi saturate, zahăr și sare, pentru a preveni substituțiile nesănătoase de ingrediente și pentru a permite o reglementare mai eficientă”, a spus el.
Experții sugerează, de asemenea, interzicerea UPF-urilor în spitale și școli, reducerea vizibilității lor pe rafturile supermarketurilor și folosirea taxelor aplicate anumitor UPF-uri pentru a subvenționa fructele, legumele și alimentele proaspete pentru gospodăriile cu venituri reduse.
