În ultimii ani auzim din ce în ce mai mult despre reciclare și deșeuri alimentare. Există multe moduri în care deșeurile din bucătărie pot fi evitate sau cel puțin reduse. Printre acestea, o mențiune specială o merită zațul de cafea, scrie cookist.it.
Curățarea tigăilor și cratițelor
Zațul de cafea este perfect pentru a face ca tigăile sau oalele încrustate să arate din nou ca noi. Presărați suprafața ce urmează a fi spălată cu zaț și adăugați săpun, apoi cu puțină răbdare frecați cu un burete.
Curățarea suprafețelor din oțel
Dacă zațul de cafea este un degresant excelent pentru suprafețele oalelor și tigăilor, cum ar putea să nu fie și pentru plitele de oțel. Tot ce trebuie să faceți este să presărați întreaga suprafață a aragazului cu zațul umed și să ștergeți totul cu ajutorul unui burete pentru a-l face să strălucească din nou.
Combaterea mirosurilor neplăcute din frigider
Frigiderul poate avea, deseori, mirosuri neplăcute, însă există metode pentru a le contracara, iar una dintre ele este zațul de cafea uscat. Îl puteți pune într-un bol, pe cel mai de jos raft al frigiderului și să lăsați câteva zile: orice miros neplăcut va dispărea.
Colorarea ouălor fierte tari
O activitate frumoasă pe care o puteți organiza împreună cu cei mici acasă, mai ales în preajma Paștelui. Există multe ingrediente naturale pentru colorarea ouălor fierte tari, cum ar fi turmericul, afinele, sfecla roșie, varza mov și acum și zațul de cafea: adăugați o ceașcă de cafea lungă într-o cratiță, scufundați ouăle crude în lichid și adăugați apă până când oul este complet acoperit. Fierbeți la foc mic timp de aproximativ 15 minute și lăsați-le timp de aproximativ 24 de ore, până când au ajuns la culoarea dorită.
Utilizați ca îngrășământ natural
Știați că zațul de cafea este un fertilizator natural excelent? Îl puteți folosi pentru grădină de legume sau chiar pentru plante și flori: pur și simplu adăugați zațul bine uscat în solul universal sau împrăștiați-l direct pe pământ. Acesta este bogat în substanțe foarte nutritive, cum ar fi azotul, fosforul, potasiul și magneziul, toate acestea contribuind la creșterea rezistenței plantelor la boli și la prevenirea creșterii buruienilor. De asemenea, zațul de cafea ajută la creșterea ușoară a acidității solului, un favorit al unor flori precum trandafirii, azaleele, cameliile.
Țineți la distanță furnicile și insectele
Un sfat bun pentru toată lumea, în special pentru cei care au propria grădină de legume și vor să o apere de furnici și insecte. Datorită mirosului, zațul de cafea poate ține la distanță anumite animale: puneți-l în boluri sau presărați-l direct pe sol pentru a ține furnicile, melcii din grădină și gândacii departe de fructe.
Zațul de cafea pentru îngrijirea pielii
Zațul de cafea, datorită rugozității sale, poate fi folosit amestecat cu ulei de măsline sau de migdale dulci, pentru exfolierea pielii de pe corp și îndepărtarea celulelor moarte. Încercați-l, de asemenea, pentru o baie la picioare sau în îngrijirea părului, adăugându-l la balsamul obișnuit, lăsând totul să acționeze timp de câteva minute și clătinând apoi cu multă apă. Părul va fi mai puternic și mai strălucitor.