Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Rețetă pentru o duminică de toamnă: tartă cu mere

    10/11/20243 Mins Read16
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    O tartă de mere este un preparat cu o infinitate de variante pe toată planeta – se practică și cu aluat fraged, cu mult unt, sau cu aluat de tip foetaj, eventual cu adaosuri de creme, de vanilie, de lămâie sau de scorțișoară.

    Dar avem și varianta de a folosi o compoziție rapidă, ca un pansișpan ceva mai elaborat, în combinație cu mere.  Practic,  nu avem decât de făcut o compoziție similară unui chec oarecare, la care adăugăm felii de mere aromatizate anterior cu scorțișoară. Și folosim o formă rotundă și mai joasă. Un desert de duminică ce reușește să umple casa de aromă, în așteptarea sărbătorilor iernii.

    Ingrediente pentru o tavă rotundă de 24 cm diametru

    3-4 mereu curățate și tăiate felii subțiri

    200 g făină

    150 g zahăr (sau mai puțin)

    50 g unt (sau ulei)

    200 ml smântână dulce sau ricotta, mai dietetică

    2 ouă

    5 g sare

    1 plic de praf de copt

    arome: scorțișoară pentru mere, vanilie pentru compoziție, eventual și coajă rasă de lămâie

    zahăr pudră pentru decor

    Procedeu

    Înainte de orice, merele curățate de coajă și cotor și tăiate felii subțiri se presară cu scorțișoară și se lasă într-un bol să se aromatizeze, în timpul în care facem compoziția.

    Începem apoi prin a bate ouăle spumă,  fără să se separăm albușul de gălbenuș, cu un simplu mixer la viteză maximă. Adăugăm la ele zahărul, vanilia și coaja de lămâie, dacă folosim.

    După ce a fost înglobat zahărul, compoziția începe să se umfle, să devină ca o spumă. Durează cam 2-3 minute până se întâmplă asta. Acum începem să adăugăm și untul sau uleiul, continuând cu mixerul.

    În continuare, începem să adăugăm treptat făina, în care am adăugat 5 g de sare și praful de copt trecut printr-o sită, pentru a elimina eventule granule, în cazul în care praful de copt a absorbit puțină umezeală și s-a solidificat puțin. Dupe ce am adăugat puțină făină adăugăm și puțină smântănă sau ricotta, ce preferăm. Și continuăm până le înglobăm pe ambele.

    Se adaugă acum toată compoziția într-o formă unsă cu unt peste care am presărat puțină făină sau pesmet, sau tapetată cu hârtie.

    Deasupra, adăugăm feliile de mere fie dispuse în formă de raze, pe două rânduri, fie grupate ici colo mai dese. O doar o opțiune estetică.

    Se coace în cuptorul încălzit la 180 de grade circa jumătate de oră, făcând o probă cu scobitoarea. Spre final putem lăsa puțin mai mică temperatura, în funcție și de specificul și puterea cuptorului.

    Se decorează cu zahăr pudră după ce o transferăm pe un platou și se servește după ce s-a rancori puțin. Înainte de a o așeza pe platou o lăsăm să se răcorească pe un grilaj. Valabil pentru orice tartă.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Advertoriale 28/11/2025

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Gastronomie 28/11/2025

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    RECOMANDATE 27/11/2025

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent
    22/11/20253.358 Views
    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului
    22/11/20253.251 Views
    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa
    21/11/2025461 Views
    (VIDEO) Doi români care au ratat îmbarcarea au alergat pe pista aeroportului din Köln după un avion Wizz Air cu motoarele pornite
    24/11/2025391 Views
    Recomandate
    Advertoriale 28/11/20252 Mins Read46 Views

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Doar pe 28 noiembrie 2025, membrii FLYONE Club beneficiază de 50% reducere la toate zborurile…

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Opt edituri din Republica Moldova participă la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția a XXXII-a

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    Care sunt semnele și metodele de gestionare ale atașamentului anxios

    Cele mai populare

    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent

    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.