Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    19/10/20253 Mins Read18
    Sursa foto: EatingWell
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Această budincă de ovăz la cuptor cu afine, cocos și nuci are dulceață naturală provenită din banane și curmale, cu accente suculente de afine și un crocant plăcut dat de nuci. Este un preparat sățios, ideal pentru pregătirea din timp sau pentru a fi savurat la brunch, oferindu-ți un început de zi sănătos și hrănitor, notează EatingWell.

    Servește-l cald, alături de o lingură de iaurt pentru un plus de savoare.

    Ingrediente (pentru 6 porții – rețeta originală)

    • ½ cană curmale uscate, fără sâmburi (aprox. 7 curmale), tocate
    • 8 linguri apă fierbinte, împărțite, plus apă suplimentară pentru înmuiat curmalele
    • 3 căni afine congelate, împărțite
    • 2½ linguri extract de vanilie, împărțite
    • ½ cană lapte de cocos neîndulcit, bine amestecat
    • 1 banană medie, foarte coaptă
    • 1 ou mare
    • 2 lingurițe extract de cocos
    • 2¼ căni fulgi de ovăz clasici
    • 1½ căni nuci tocate
    • ¾ cană fulgi de cocos neîndulciți, prăjiți
    • 1 linguriță praf de copt
    • 1 linguriță scorțișoară
    • ¼ linguriță sare
    Sursa foto: EatingWell

    Mod de preparare 

    1. Preîncălzește cuptorul la 190°C. Unge ușor o tavă pătrată de 20 cm cu spray de gătit. Pune ½ cană de curmale într-un bol mediu rezistent la căldură și adaugă apă fierbinte cât să le acopere cu 1,5 cm (½ inch). Lasă-le să stea la temperatura camerei până când se înmoaie ușor, aproximativ 20 de minute.
    2. Între timp, într-o crăticioară mică, combină 2 căni de afine, 1 lingură de apă și ½ linguriță de extract de vanilie. Adu la fierbere la foc mediu, apoi reduce focul la mic și lasă să fiarbă încet, amestecând frecvent, până când afinele se descompun aproape complet și sosul se îngroașă puțin, timp de 6–8 minute. Ia de pe foc și lasă deoparte.
    3. Scurge curmalele și transferă-le în robotul de bucătărie; pulsează de aproximativ 10 ori, până când sunt tocate fin și lipicioase. Cu robotul pornit, toarnă treptat prin orificiu cele 7 linguri rămase de apă fierbinte, câte puțin, până când se formează o pastă semi-ombogenă, în jur de 1 minut, oprindu-te să cureți părțile laterale ale bolului dacă este nevoie.
    4. Adaugă în robotul de bucătărie cu pasta de curmale ½ cană de lapte de cocos, banana, oul, 2 lingurițe de extract de cocos și cele 2 lingurițe rămase de extract de vanilie; procesează până obții o compoziție fină, aproximativ 1 minut.
    5. Într-un bol mare, combină 2¼ căni de ovăz, 1½ căni de nuci, ¾ cană de cocos, 1 linguriță de praf de copt, 1 linguriță de scorțișoară și ¼ linguriță de sare. Adaugă amestecul de curmale și banană; amestecă până se omogenizează. Încorporează ușor 1 cană de afine rămase. Toarnă jumătate din amestecul de ovăz (aproximativ 3 căni) în tava pregătită; întinde-l uniform pentru a acoperi complet fundul. Răspândește sosul de afine uniform peste stratul de ovăz, apoi acoperă cu restul amestecului de ovăz, întinzându-l egal peste sos.
    6. Coace până când centrul este aproape ferm, aproximativ 30–35 de minute. Lasă să se răcească în tavă, pe un suport de sârmă, timp de 10 minute înainte de a servi.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025152 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202577 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.