Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce facem când punem prea multă sare în mâncare?

    23/11/20243 Mins Read8
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Dincolo de faptul că sarea în exces este dăunătoare din mai multe motive și poate duce la creșterea tensiunii arteriale, un factor de risc pe termen lung, sarea în exces compromite gustul oricărui preparat. Putem mereu sta departe de excesul de sare folosind produse alternative. Dar se poate întâmpla să greșim fără a avea ca obicei excesul de sare.

    De multe ori putem greși neintenționat, pentru că nu adăugăm treptat ci prea mult dintr-o dată. Ce soluții avem, dacă am adăugat deja prea multă sare într-o mâncare? În linii mari, avem două variante de lucru: fie să adăugăm alte ingrediente care absorb din sare, fie să diluăm întreaga mâncare, atunci când e  posibil, pentru ca per total concentrația de sare să scadă. O putem dilua fie cu apă, fie cu alte ingrediente.

    Iată câteva metode uzuale în caz de sare în exces în mâncare, potrivit cookist.it/.

    Clătește alimentele

    Poate părea o propunere ciudată, dar cu unele alimente funcționează. De exemplu, putem trece rapid pe sub un jet de apă nu prea rece carnea deja gătită, chiar și din sos sau la grătar, la fel, legumele. Ulterior, se scurg bine și se completează cu puțin ulei, pentru a le împiedica să se usuce.

    Totodată, clătirea este practic obligatorie atunci când folosim alimente  vegetale din conservă, cum ar fi: năut, fasole, mazăre, linte, porumb. Uneori, chiar și legumele în soluție de apă cu oțet merită a fi clătite, dacă le simțim prea sărate.

    Diluează cu apă

    Dacă e vorba de un fel de mâncare cu mai mult lichid, cum sunt supele sau ciorbele, soluția este mai simplă. E suficient să adăugăm puțină apă călduță în timpul fierberii. Rămâne valabilă regula adăugării treptate, și, oricum, nu excesiv, pentru a-i dilua peste măsură gustul.

    O regulă valabilă și pentru mâncăruri scăzute, cu condiția, eventual, de a completa cu un aliment care are rolul să densifice: puțină făină sau amidon de porumb sau de cartofi, diluate în apă.

    Adaugă cartofi

    Alimentele cu conținut ridicat de amidon au darul de absorbi foarte bine sarea. Prin urmare, dacă am scăpat prea multă sare într-o mâncare – fie cu mai mult sau cu mai puțin lichid, chiar un sos cu sau fără carne, soluția cea mai simplă este să adăugăm fie cartofi tăiați mărunt pentru a crește suprafața de absorbție, fie paste, fie orez sau alte cereale. Dacă vrem să nu simțim prea tare gustul de cartofi, îi lăsăm întregi sau îi tăiem doar pe jumătate.

    Adaugă un aliment acid

    Atunci când e posibil, putem adăuga puțin suc de lămâie, oțet, vin alb sau chiar muștar, dulce-acrișor. Ingredientele acide au darul de  a reechilibra gustul prea sărat și reușesc de multe ori să rezolve problema.

    Oricare dintre soluții am alege, trebuie să adăugăm câte puțin, pas cu pas, pentru  a nu risca un gust acid în exces, în loc de cel sărat.

    Adaugă un aliment dulceag

    În locul alimentelor bogate în amidon care absorb, putem alege metoda diluării dar nu cu apă, nici cu alimente ușor acide, ci cu puțin lapte sau smântână, chiar lapte de cocos. Sau chiar puțin zahăr sau miere, fără a exagera, e vorba de cantități de ordinul lingurițelor sau al jumătăților de linguriță.

    Adaugă puțin avocado

    Pe același principiu al adaosului unui aliment dulceag funcționează și adaosul de avocado – reprezintă întotdeauna „arma secretă” pentru a îndulci preparate prea sărate. Gustul său decis și consistența cremoasă ajută să resimțim mai puțin excesul de gust sărat. Prezența pulpei de avocado face orice preparat să pară mai delicat.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Muncă 16/10/2025

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Advertoriale 16/10/2025

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Muncă 16/10/2025

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.041 Views
    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”
    11/10/20251.151 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025618 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025560 Views
    Recomandate
    Muncă 16/10/20251 Min Read44 Views

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Kanchha Sherpa, ultimul membru supraviețuitor al expediției din 1953, care a fost prima ajunsă cu…

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Sfârșitul unei ere: canalele muzicale MTV vor fi oprite în toată Europa până la finalul lui 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”

    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.