Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Supă cremoasă de conopidă cu sparanghel alb: un prânz rapid și sănătos

    Muzeul Luvru va majora cu 45% preţul biletului de intrare pentru vizitatorii din afara Europei

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    ABC în bucătărie. Cum se face aluatul simplu pentru paste

    26/11/20243 Mins Read2
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Aluatul pentru paste poate fi util fie când s-au terminat cele cumpărate și nu vrem să ieșim special pentru asta sau pentru că pur și simplu le preferăm făcute în casă: în supă sau pentru o porție apetisantă de paste. Există mai multe versiuni pentru un aluat simplu de paste: în funcție și de resursele de care dispunem, de tipul de dietă sau de cum le preferăm, gust, textură, conținut. Pastele de casă se pot face din făină obișnuită de panificație sau din făină de grâu dur. Când spunem „făină de grâu dur” ne referim în realitate la semola di grano duro sau semola rimacinata di grano duro, mai fină decât prima.

    Conform terminologiei tehnice în Italia, când este vorba de „farina” referirea este la grâul obișnuit, de panificație, Triticum aestivum.  În timp ce „semola” se referă la tot ce e măcinat și provine din boabe de grâu dur, Triticum durum – cu granulometrii  și grade de rafinare diferite, ca și făina. Din perspectivă practică, grâul dur absoarbe mai mult lichid, de ținut cont și dacă îl folosim la făcut paste – vom avea o consisență mai fermă, mai dură.

    Însă în comerț există și produse vândute ca „făină” dar obținute din grâu dur, probabil din rațiuni de notorietate a termenului.  Iar ca notă de context, în Italia prin lege toate pastele din comerț se produc exclusiv din grâu dur, cu sau fără ou.
    Dar atât făina cât și semola, se pot folosi cu succes pentru aluatul de paste făcut în casă. Cele din făină ies ceva mai fine, iar cele cu semola în compoziție, ceva mai rustice. Totuși, cele din semola rimacinata, ceva mai fine.

    Cu ou sau fără ou

    Fie că folosim făină obișnuită sau semola de grâu dur, proporția pentru aluatul de paste cu ou este întotdeauna următoarea:

    • 100g făină/semola
    • 1 ou
    • 1 lingură de apă
    • Dacă însă intenționăm să facem paste doar din apă și făină pentru că vrem să ținem post, proporția este următoarea:
    • 100 g făină
    • 50 g apă caldă

    În ambele cazuri, sarea este facultativă, și se consideră că pastele își iau sare din apa în care fierb. Tot în ambele cazuri, se amestecă ingredientele pentru a obține un aluat simplu, care se lasă să se odihnească, acoperit, minim 15 minute, pentru a-l putea întinde.

    Dincolo de aceste reguli de bază, un rezultat bun ține și de gradul de experiență al lucrului cu aluatul. Însă, și în lipsa experienței de decenii, obținem un bun rezultat urmând aceste proporții.

    De regulă, aluatul cu ou se folosește la lasagna, tagliatelle sau pastele umplute tip ravioli sau tortellini. Pentru restul formelor, inclusiv spaghetti, se folosește în mod tradițional aluatul fără ou.

    O altă idee utilă: pentru un aluat simplu pentru paste se poate folosi și un amestec în părți egale de făină și semola.

    Odată făcute, pastele proaspete de casă se folosesc la moment. Însă, se pot așeza într-o pungă de hârtie, presărând bine făină pe ele. Se pot păstra așa la frigider 2-3 zile. Sau, se pot congela imediat, urmând ca atunci când le folosim să le adăugăm în apa fierbinte direct congelate. Dar avem și posibilitatea de a le așeza pe o suprafață pe care respiră, sită sau pânză de bumbac, lăsându-le să se usuce. Le putem și așeza în cuptor atunci când începe să se răcorească, după ce am copt ceva în el.

    Articol preluat: G4Food

    aluat pentru paste

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 28/11/2025

    Supă cremoasă de conopidă cu sparanghel alb: un prânz rapid și sănătos

    Cultură 28/11/2025

    Muzeul Luvru va majora cu 45% preţul biletului de intrare pentru vizitatorii din afara Europei

    Advertoriale 28/11/2025

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent
    22/11/20253.361 Views
    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului
    22/11/20253.251 Views
    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa
    21/11/2025461 Views
    (VIDEO) Doi români care au ratat îmbarcarea au alergat pe pista aeroportului din Köln după un avion Wizz Air cu motoarele pornite
    24/11/2025391 Views
    Recomandate
    Gastronomie 28/11/20251 Min Read8 Views

    Supă cremoasă de conopidă cu sparanghel alb: un prânz rapid și sănătos

    Supa cremă dintr-o varietate de legume este oricând apreciată pe masă în perioada rece a…

    Muzeul Luvru va majora cu 45% preţul biletului de intrare pentru vizitatorii din afara Europei

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Rețetă pentru mic dejun: budincă din chia cu scorțișoară și mere

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Supă cremoasă de conopidă cu sparanghel alb: un prânz rapid și sănătos

    Muzeul Luvru va majora cu 45% preţul biletului de intrare pentru vizitatorii din afara Europei

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Cele mai populare

    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent

    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.