Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum se manifestă anxietatea: care sunt semnele fizice și emoționale pentru fiecare tip

    Beneficiile merelor roșii: sărace în calorii, dar bogate în nutrienți vitali

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Uncategorized

    Ratatouille – tocană franțuzească de legume

    17/08/20252 Mins Read13
    Foto: foodwithkarakter.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ratatouille este o tocană tradițională de legume din sudul Franței, originară din Provence. Delicioasă atât caldă, cât și rece, poate fi servită ca fel principal, garnitură sau chiar aperitiv. Descoperă mai jos rețeta propusă de Food with Karakter.

    Ingrediente

    Legume:

    • 1 dovlecel galben

    • 1 dovlecel verde

    • 1 vânătă

    • 3–4 roșii

    Sos:

    • 1 cutie de roșii decojite

    • 2 cepe

    • 4 căței de usturoi

    • 2 linguri de ulei de măsline

    • 2 ardei capia roșii

    • busuioc proaspăt

    • sare, piper, ierburi italiene

    Dressing:

    • busuioc proaspăt sau rozmarin

    • 1 cățel de usturoi tocat

    • 2 linguri de ulei de măsline

    • opțional: Grana Padano (eu o adaug de obicei lângă farfurie, astfel încât acest fel de mâncare să fie potrivit atât pentru vegani, cât și pentru vegetarieni).

    Metodă de preparare:

    1. Preîncălzim cuptorul la 190°C.

    2. Tăiem legumele în bucăți mici, rotunde. Dacă felia de legumă este prea mare, o putem tăia ulterior în două.

    3. Pregătim sosul: încălzim uleiul de măsline, adăugăm ceapa tocată, usturoiul și ardeii grași și le lăsăm să se gătească împreună până se înmoaie – aproximativ 7 minute. Condimentăm cu sare, piper și ierburi italiene, apoi adăugăm roșiile din conservă. Gătim încă 5 minute, asigurându-ne că ingredientele sunt complet încorporate. Luăm de pe foc și transferăm sosul într-un vas de copt din ceramică.

    4. Așezăm legumele tăiate felii deasupra sosului, începând de la marginea exterioară spre mijlocul vasului. Ideal ar fi să urmăm o ordine (de exemplu: o felie de vânătă, apoi una de dovlecel galben, o felie de roșie și una de dovlecel verde, și tot așa).

    5. Pregătim un dressing amestecând 2–3 linguri de ulei de măsline cu busuioc proaspăt, usturoi tocat, sare și piper. Îl adăugăm peste legume cu ajutorul unei pensule de bucătărie.

    6. Coacem 45 de minute sau până când legumele sunt bine pătrunse.

    Articole asemănătoare

    Uncategorized 04/10/2025

    Alexandra, o fetiță de 13 ani diagnosticată cu cancer, poate fi tratată cu ajutorul tău

    RECOMANDATE 20/08/2025

    Cât de sigur e traficul în R. Moldova? 976 de accidente și 77 de morți în șase luni

    RECOMANDATE 19/08/2025

    Accidente provocate de alcool la volan: 6 decedați și 68 răniți în primele șase luni din 2025

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20251.381 Views
    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”
    11/10/20251.140 Views
    Sunt antidepresantele doar pentru depresie? Ce explică medicul neurolog
    09/10/2025617 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025581 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 14/10/20254 Mins Read31 Views

    Cum se manifestă anxietatea: care sunt semnele fizice și emoționale pentru fiecare tip

    Toată lumea experimentează anxietate la un moment dat în viață. Fie că este vorba despre…

    Beneficiile merelor roșii: sărace în calorii, dar bogate în nutrienți vitali

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    Republica Moldova, un nou punct-cheie al rețelei europene de Centre de Inteligență Artificială

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum se manifestă anxietatea: care sunt semnele fizice și emoționale pentru fiecare tip

    Beneficiile merelor roșii: sărace în calorii, dar bogate în nutrienți vitali

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”

    Sunt antidepresantele doar pentru depresie? Ce explică medicul neurolog

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.