Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Uleiuri vegetale sau unt? Ce spun noile cercetări despre grăsimi și riscul de boli grave

    26/04/20253 Mins Read66
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Timp de decenii, legătura dintre consumul de grăsimi animale și uleiuri vegetale și riscul de boli a fost incertă. Deși numeroase studii au analizat subiectul, concluziile au rămas ambigue. Însă cercetări recente publicate în JAMA Internal Medicine citate de foodinstitute.com oferă o perspectivă mai clară. Înlocuirea grăsimilor de origine animală cu uleiuri vegetale poate reduce mortalitatea generală și riscul de boli cardiovasculare și cancer.

    Studiu amplu, rezultate convingătoare

    Cercetătorii au analizat datele a peste 221.000 de adulți din trei studii mari de cohortă. Participanții au fost grupați în funcție de consumul principal de grăsimi:

    • Unt (indiferent dacă era adăugat în timpul gătitului sau direct în farfurie)
    • Uleiuri vegetale (în special din floarea-soarelui, soia, porumb, rapiță și măsline)

    Rezultatele au arătat că persoanele cu cel mai mare consum de unt aveau un risc cu 15% mai mare de mortalitate generală, comparativ cu cei care consumau cel mai puțin. În schimb, cei care foloseau cel mai mult ulei vegetal aveau un risc cu 16% mai mic de mortalitate din orice motiv.

    Diferența dintre grăsimile saturate și nesaturate

    Nu toate grăsimile sunt egale din punct de vedere nutrițional. „Grăsimile de origine animală, cum este untul, conțin niveluri ridicate de grăsimi saturate – un tip de grăsime solidă la temperatura camerei, similară cu grăsimile trans”, explică nutriționista Shelley Balls.

    Jesse Feder, dietetician și antrenor personal, afirmă că un consum crescut de grăsimi saturate poate agrava inflamațiile și crește nivelul colesterolului LDL („colesterolul rău”), ceea ce duce la un risc mai mare de accident vascular cerebral, infarct, cancer sau alte boli cardiovasculare.

    Pe de altă parte, grăsimile nesaturate – fie mononesaturate, fie polinesaturate – au structuri chimice mai „prietenoase” cu organismul. „Majoritatea cercetărilor arată că un aport mai mare de grăsimi mononesaturate, în detrimentul celor saturate, ajută la reducerea grăsimii corporale, a rezistenței la insulină, a riscului de cancer și a mortalității cardiovasculare”, adaugă Balls.

    Grăsimile, între echilibru și context alimentar

    Chiar dacă unele grăsimi sunt mai sănătoase, nutriționiștii avertizează asupra excesului, indiferent de sursă. „Este important să analizăm întreg profilul lipidic al unui aliment, nu doar tipul dominant de grăsime,” afirmă Balls.

    De exemplu, laptele integral conține 65% grăsimi saturate, în timp ce avocado conține 68% grăsimi mononesaturate și doar 14% grăsimi saturate. Diferența contează – dar asta nu înseamnă că laptele trebuie eliminat, ci integrat atent în dietă.

    Balls recomandă asocierea grăsimilor saturate cu fibre alimentare, pentru a încetini absorbția lor.

    Cum gătești sănătos cu ulei

    „Uleiurile vegetale nu conțin în mod natural grăsimi trans. Însă acestea apar dacă uleiul este supraîncălzit, mai ales când este refolosit, cum se întâmplă frecvent în restaurante sau fast-food-uri,” avertizează Balls. Soluția: gătește acasă cu ulei de avocado și evită refolosirea acestuia.

    Feder subliniază, la rândul său, importanța echilibrului. „Chiar și uleiurile vegetale pot deveni problematice dacă sunt consumate în exces. Moderația rămâne esențială.”

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Gastronomie 07/12/2025

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Populare în ultima lună
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.162 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025350 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/2025302 Views
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/2025298 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 07/12/20252 Mins Read125 Views

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Schimbarea regulată a bureților de bucătărie este un obicei de igienă esențial pentru a preveni…

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Cele mai populare

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.