Hipertensiunea arterială sau tensiunea arterială mare este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice ale societății moderne, afectând o proporție semnificativă din populația adultă. La nivel mondial, se estimează că 1,28 miliarde de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani suferă de hipertensiune arterială, dintre care 46% nici nu cunosc despre acest fapt, potrivit Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Denumită frecvent „ucigașul tăcut” din motiv că de multe ori nu prezintă simptome vizibile, această afecțiune reprezintă o amenințare pentru sănătatea cardiovasculară, care poate duce la complicații grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă sau infarctul miocardic.
În R. Moldova, statisticile din 2021 arată că circa 30 de mii de persoane au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială și afecțiuni cardiovasculare asociate, iar incidența acestei afecțiuni a fost de 103,9 cazuri la 10 mii de locuitori, conform datelor oficiale. Având în vedere impactul major pe care îl are asupra sănătății publice, am discutat despre cauze, riscuri și soluții pentru prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale cu Irina Boiciuc, doctoriță cardiologă-electrofiziologă.
Ce este hipertensiunea arterială?
„Conform definiției stipulate în Protocolul Clinic Național privind Hipertensiunea Arterială la adult, această afecțiune este caracterizată printr-o tensiune arterială persistentă egală sau mai mare de 140/90 mmHg în repaus, măsurată în condiții de cabinet medical. Hipertensiunea arterială include mai multe tipuri: hipertensiune primară, secundară, hipertensiune sistolică izolată și hipertensiune de cabinet”, explică cardiologa Irina Boiciuc.
Potrivit ei, valorile tensiunii arteriale diferă în funcție de categoria pacienților. De exemplu, pentru persoanele cu diabet zaharat sau boli renale cronice, ținta tensiunii arteriale sistolice este sub 130 mmHg. Aceleași criterii se aplică și în cazul pacienților cu insuficiență circulatorie sau cardiopatie ischemică. Irina Boiciuc subliniază că această definiție se referă la persoanele cu vârsta de peste 18 ani.
Cauze și factori de risc
Doctorița afirmă că deși cauzele hipertensiunii arteriale nu sunt întotdeauna clare, factorii de risc sunt bine documentați.
Potrivit ei, există factori de risc convenționali, cum ar fi sedentarismul, stresul, fumatul, consumul de alcool sau energizante, obezitatea și nerespectarea unui regim echilibrat de viață și factori de risc netradiționali, cum ar fi predispoziția genetică, polichistoza renală sau hipercolesterolemia familială.
„Hipertensiunea arterială poate fi, de asemenea, asociată cu anumite patologii endocrine (diabet zaharat, afecțiuni ale glandelor suprarenale), neurologice (depresie) și renale (glomerulonefrită). De asemenea, s-a constatat că sexul masculin și apartenența la rasa negroidă sunt factori de risc suplimentari”, menționează doctorița Boiciuc.
Potrivit specialistei, hipertensiunea arterială este de cele mai multe ori asimptomatică, ceea ce face ca multe persoane să nu conștientizeze necesitatea unui consult medical. Când apar simptome, acestea pot include:
- cefalee occipitală
- dispnee (dificultăți de respirație)
- durere toracică
- slăbiciune generală
- amețeli și tulburări de vedere
- greață
- epistaxis (sângerări nazale)
„În aceste condiții, dacă nu este tratată, hipertensiunea arterială poate duce la complicații severe, cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, disecția de aortă sau dezlipirea de retină”, specifică Irina Boiciuc.
În R. Moldova, statisticile din 2021 arată că peste 29 800 de persoane au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială și afecțiuni cardiovasculare asociate, iar incidența acestei afecțiuni a fost de 103,9 cazuri la 10 mii de locuitori.
„Practic, fiecare a treia persoană din R. Moldova suferă de hipertensiune arterială”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Cum se măsoară corect tensiunea arterială
Conform explicațiilor date de doctorița cardiologă Boiciuc, pentru obținerea unor valori precise ale tensiunii arteriale este important ca măsurătorile să fie efectuate corect.
„Prima măsurare se face la ambele brațe, ulterior, la brațul cu valorile cele mai mari. Pacientul trebuie să fie în poziție șezândă, după câteva minute de repaus. Pentru aceasta se utilizează o manșetă adecvată circumferinței brațului (35 cm lungime, 12-14 cm lățime pentru adulți). Manșeta se poziționează la nivelul cordului și se umflă cu 30 mmHg peste valoarea presupusă a tensiunii arteriale sistolice. Este recomandată evitarea consumului de cofeină și a fumatului cu cel puțin 30 de minute înainte de efectuarea măsurării. Se recomandă efectuarea a două măsurători succesive, cu un minut pauză între ele. Dacă există o diferență mai mare de 5 mmHg între rezultate, se efectuează o a treia măsurare”, relatează cardiologa.
Tratament și recomandări
Conform Irinei Boiciuc, tratamentul hipertensiunii arteriale trebuie să fie complet personalizat, ținând cont de o serie de factori relevanți, precum vârsta pacientului, severitatea afecțiunii, dar și prezența altor patologii asociate.
„Tratamentul hipertensiunii arteriale nu poate fi unul standardizat, ci trebuie adaptat fiecărui pacient în parte, având în vedere multiplele variabile care pot influența evoluția afecțiunii și necesitatea unui plan terapeutic precis”, subliniază Boiciuc.
În cazuri de urgență hipertensivă, este posibil ca spitalizarea să fie necesară pentru a preveni complicațiile severe, mai ales în cazul femeilor însărcinate, care sunt mai vulnerabile la fluctuațiile mari ale tensiunii arteriale, potrivit specialistei.
Un aspect important în gestionarea hipertensiunii arteriale este, conform spuselor doctoriței, intervenția timpurie, iar primul pas în tratament este modificarea stilului de viață.
În primul rând, se recomandă adoptarea unei diete echilibrate, care să includă alimente bogate în nutrienți și să fie săracă în grăsimi saturate și sare, iar evitarea fumatului și a consumului de alcool sunt aspecte de bază, deoarece ambele comportamente pot accelera deteriorarea vaselor de sânge și pot spori riscul de complicații cardiovasculare.
Menținerea unei greutăți optime joacă, de asemenea, un rol crucial, întrucât obezitatea este un factor de risc major în dezvoltarea hipertensiunii arteriale, conform specialistei.
Totodată, reducerea nivelului de stres și respectarea unui program regulat de odihnă sunt esențiale pentru managementul eficient al afecțiunii, ajutând la stabilizarea tensiunii și îmbunătățirea sănătății generale.
În cazurile severe, atunci când modificările stilului de viață nu sunt suficiente, tratamentul medicamentos personalizat devine necesar.
Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în R. Moldova, peste 600 de mii de adulți suferă de hipertensiune arterială. Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este marcată la 17 mai.