Morcovii sunt natural dulci și bogați într-o mulțime de vitamine și minerale. Chiar dacă sucul de morcovi are beneficii, nu este cea mai bună modalitate de a obține aceste substanțe nutritive și sănătoase, spun dieteticienii cu care a discutat publicația Today.com. Chiar și sucul de legume poate conține o mulțime de zahăr natural și beta-caroten.
O cană de suc de morcovi conservat conține următoarele substanțe nutritive, conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite:
- 94,4 calorii
- 2,24 grame de proteine
- 0,35 grame de grăsimi
- 21,9 grame de carbohidrați
- 1,89 grame de fibre
- 9,23 grame de zahăr
Beneficiile sucului de morcovi
Stoarcerea morcovilor furnizează o doză concentrată de substanțe nutritive găsite în morcovi, a declarat Theresa Gentile, dietetician în New York City și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, pentru Today.com.
Cel mai bine-cunoscut nutrient găsit în morcovi este beta-carotenul, care este un precursor al vitaminei A. În timp ce o porție de morcovi întregi poate ajuta cu ușurință să atingeți 100% din cerințele zilnice de vitamina A, „probabil că obții 300-400% într-un pahar de suc de morcov”, spune Rizzo.
Sucul de morcov poate, de asemenea, să contribuie la menținerea sănătății vederii, a sistemului imunitar și a sănătății inimii datorită acestor substanțe nutritive, spune Gentile:
- Vitamina C
- Vitamina E
- Vitamina K
- Niacin (vitamina B3)
- Biotina (vitamina B7)
- Magneziu
- Fier
- Potasiu
- Antioxidanți
Este mai bine să bei suc de morcov sau să mănânci morcovi?
Beneficiul major al stoarcerii morcovilor este că vei obține o doză mai concentrată a unora dintre substanțele nutritive prezente în morcovi întregi, dar „pierzi o parte din fibre în procesul de stoarcere”, explică Gentile.
Atunci când storci morcovii, pulpa care rămâne conține mare parte din fibrele din morcovi, spune Rizzo. „Deci nu primești la fel de multe fibre (în suc) cum probabil ai face mâncând un morcov”, adaugă ea.
Cealaltă problemă este megadoza de vitamina A, spune Gentile. Vitamina A este stocată în grăsime, ceea ce înseamnă că organismul tău reține orice nu este nevoie în momentul respectiv, deci nu există multe motive să consumi doze mari dintr-o dată. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că trebuie să consumi grăsime alături de vitamina A pentru a absorbi totul, explică Rizzo.
Toate acestea sugerează că „nu primești toate beneficiile pe care crezi că le primești de la supradozarea cu această vitamină”, spune Rizzo.
Mâncând morcovii, primești mai multe fibre, dar mai puțin beta-caroten. În funcție de obiectivele tale nutriționale, consumul de morcovi în modul tradițional ar putea avea mai mult sens pentru tine.
Sursa: G4Food.ro