Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    STUDIU/ Reducerea consumului de zahăr până în 2050, esențială pentru combaterea obezității și protejarea planetei

    03/05/20253 Mins Read13
    Foto: Getty Images
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un studiu dezvăluie cum reducerea zahărului din alimentația europeană ar putea încetini epidemia de obezitate, diminua bolile cronice și îmbunătăți mediul înconjurător, relatează La Vanguardia.

    Într-un supermarket, alegem între două iaurturi: unul îndulcit și unul natural. La prima vedere, pare o decizie minoră, aproape automată. Însă, potrivit unui studiu recent, milioane de astfel de alegeri ar putea schimba radical sănătatea unui întreg continent.

    Dacă tendințele actuale continuă, până în 2050 aproximativ 191,5 milioane de adulți europeni (peste 19 ani) vor fi supraponderali, dintre care 57,8 milioane vor fi obezi. Aceste date provin dintr-o cercetare publicată în Economic Systems Research de către George Philippidis și Ana Isabel Sanjuán, cercetători ai Unității Transversale de Economie Agroalimentară din cadrul Centrului de Cercetare și Tehnologie Agroalimentară din Aragon (Spania).

    Organizația Mondială a Sănătății (OMS): șase din zece europeni sunt supraponderali

    Între 2006 și 2016, procentul persoanelor obeze în Uniunea Europeană a crescut cu 21%. Excesul de greutate este deja al patrulea factor de risc pentru boli netransmisibile precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea și cancerul. Dacă nu ne schimbăm obiceiurile, indicele de masă corporală (IMC) va continua să crească, crescând și riscul acestor boli.

    Trei scenarii pentru reducerea consumului de zahăr

    Cercetarea propune trei scenarii pentru scăderea aportului de zahăr:

    • la 10% din aportul caloric zilnic (minimul recomandat de OMS),

    • la 7,5%,

    • sau la 5% (scenariul cel mai ambițios).

    În această ultimă variantă, fiecare adult ar consuma cu peste 220 de calorii mai puțin pe zi — echivalentul unei cutii de suc și unui mic desert eliminate din alimentație. Astfel, între 8 și 15 milioane de europeni ar putea evita să ajungă supraponderali sau obezi până în 2050.

    În Scandinavia, unde consumul de zahăr este ridicat, reducerea greutății corporale ar putea ajunge la 15%. În schimb, în zona mediteraneană, unde alimentația este mai echilibrată, efectul ar fi de 3%.

    Beneficii și pentru mediu/ Cu cât s-ar reduce „ amprenta aliementară”

    Pe lângă impactul asupra sănătății, reducerea consumului de zahăr ar avea și efecte pozitive asupra mediului, reducând așa-numita „amprentă alimentară”. Dacă până în 2050 europenii ar consuma doar 5% zahăr, s-ar putea economisi:

    • 56 de metri pătrați de teren per persoană

    • 20,2 kg de CO₂ emise anual.

    Provocări pentru industrie

    Implementarea acestei schimbări la scară largă ar necesita adaptări din partea industriei alimentare, cum ar fi introducerea de taxe pe produsele cu conținut ridicat de zahăr, ceea ce ar putea duce la scumpirea alimentelor și ar putea afecta temporar locurile de muncă din sectorul agricol.

    Cu toate acestea, cercetătorii susțin că aceste efecte vor fi temporare, iar beneficiile pe termen lung vor depăși costurile.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025112 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202578 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Gastronomie 23/05/20255 Mins Read4 Views

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Fiecare dintre aceste rețete de prânz se aliniază la dieta mediteraneană, datorită ingredientelor precum fructele…

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.