Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    STUDIU/ Reducerea consumului de zahăr până în 2050, esențială pentru combaterea obezității și protejarea planetei

    03/05/20253 Mins Read13
    Foto: Getty Images
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un studiu dezvăluie cum reducerea zahărului din alimentația europeană ar putea încetini epidemia de obezitate, diminua bolile cronice și îmbunătăți mediul înconjurător, relatează La Vanguardia.

    Într-un supermarket, alegem între două iaurturi: unul îndulcit și unul natural. La prima vedere, pare o decizie minoră, aproape automată. Însă, potrivit unui studiu recent, milioane de astfel de alegeri ar putea schimba radical sănătatea unui întreg continent.

    Dacă tendințele actuale continuă, până în 2050 aproximativ 191,5 milioane de adulți europeni (peste 19 ani) vor fi supraponderali, dintre care 57,8 milioane vor fi obezi. Aceste date provin dintr-o cercetare publicată în Economic Systems Research de către George Philippidis și Ana Isabel Sanjuán, cercetători ai Unității Transversale de Economie Agroalimentară din cadrul Centrului de Cercetare și Tehnologie Agroalimentară din Aragon (Spania).

    Organizația Mondială a Sănătății (OMS): șase din zece europeni sunt supraponderali

    Între 2006 și 2016, procentul persoanelor obeze în Uniunea Europeană a crescut cu 21%. Excesul de greutate este deja al patrulea factor de risc pentru boli netransmisibile precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea și cancerul. Dacă nu ne schimbăm obiceiurile, indicele de masă corporală (IMC) va continua să crească, crescând și riscul acestor boli.

    Trei scenarii pentru reducerea consumului de zahăr

    Cercetarea propune trei scenarii pentru scăderea aportului de zahăr:

    • la 10% din aportul caloric zilnic (minimul recomandat de OMS),

    • la 7,5%,

    • sau la 5% (scenariul cel mai ambițios).

    În această ultimă variantă, fiecare adult ar consuma cu peste 220 de calorii mai puțin pe zi — echivalentul unei cutii de suc și unui mic desert eliminate din alimentație. Astfel, între 8 și 15 milioane de europeni ar putea evita să ajungă supraponderali sau obezi până în 2050.

    În Scandinavia, unde consumul de zahăr este ridicat, reducerea greutății corporale ar putea ajunge la 15%. În schimb, în zona mediteraneană, unde alimentația este mai echilibrată, efectul ar fi de 3%.

    Beneficii și pentru mediu/ Cu cât s-ar reduce „ amprenta aliementară”

    Pe lângă impactul asupra sănătății, reducerea consumului de zahăr ar avea și efecte pozitive asupra mediului, reducând așa-numita „amprentă alimentară”. Dacă până în 2050 europenii ar consuma doar 5% zahăr, s-ar putea economisi:

    • 56 de metri pătrați de teren per persoană

    • 20,2 kg de CO₂ emise anual.

    Provocări pentru industrie

    Implementarea acestei schimbări la scară largă ar necesita adaptări din partea industriei alimentare, cum ar fi introducerea de taxe pe produsele cu conținut ridicat de zahăr, ceea ce ar putea duce la scumpirea alimentelor și ar putea afecta temporar locurile de muncă din sectorul agricol.

    Cu toate acestea, cercetătorii susțin că aceste efecte vor fi temporare, iar beneficiile pe termen lung vor depăși costurile.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/11/2025

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Gastronomie 08/11/2025

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Gastronomie 07/11/2025

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”
    05/11/20256.900 Views
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20255.049 Views
    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”
    03/11/20254.636 Views
    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale
    04/11/20254.327 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/11/20252 Mins Read23 Views

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Persoanele care tocmai au trecut printr-o procedură de albire dentară sau intenționează să o facă…

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Cele mai populare

    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.