Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Sensibilitatea la cofeină: simptome, cauze și cum să o gestionezi eficient

    13/02/20253 Mins Read23
    Foto: everydayhealth
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Te simți adesea agitat, ai probleme cu somnul sau suferi de dureri de cap după ce consumi cafea? Acestea ar putea fi semne ale unei sensibilități la cofeină. Află cum să recunoști simptomele, potrivit Health, ce factori influențează această sensibilitate și cum să îți ajustezi dieta pentru a o controla.

    Cofeina este un stimulent natural regăsit în băuturi ca cafeaua, ceaiul și ciocolata, dar pentru unii, consumul de cofeină poate provoca disconfort. Sensibilitatea la cofeină nu este o afecțiune periculoasă, dar poate afecta serios calitatea vieții dacă nu este gestionată corect.

    Ce este sensibilitatea la cofeină și care sunt simptomele ei?

    Sensibilitatea la cofeină se manifestă printr-o reacție excesivă la efectele stimulante ale cofeinei, care poate duce la diverse simptome neplăcute. Printre cele mai comune semne ale sensibilității la cofeină, conform Health, se numără:

    • Tremurături și neliniște
    • Insomnie (dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit)
    • Anxietate 
    • Bătăi rapide ale inimii
    • Durere de cap
    • Greață
    • Sentiment de disconfort (dizforie)

    Aceste simptome pot varia în funcție de fiecare individ și de cât de repede este metabolizată cofeina în organism.

    Care sunt cauzele sensibilității la cofeină?

    Genetica

    Unii oameni sunt predispuși să fie mai sensibili la cofeină din cauza variantelor genetice care afectează modul în care corpul metabolizează cofeina. În special, genele CYP1A2 și ADORA2A sunt implicate în procesul de metabolizare a cofeinei. Aceste variații pot face ca organismul să digere mai lent sau mai rapid cofeina, ceea ce duce la o reacție mai puternică la aceleași cantități de cofeină.

    Stilul de viață și consumul de alcool

    Fumatul și consumul de alcool pot influența metabolismul cofeinei. Fumătorii, de exemplu, metabolizează cofeina mult mai rapid, ceea ce poate duce la o toleranță mai mare, dar și la o sensibilitate mai crescută atunci când reduc consumul de cofeină.

    Medicamente

    Unele medicamente pot interacționa cu cofeina, prelungind sau întârziind procesul de metabolizare. De exemplu, anumite medicamente pentru anxietate sau depresie pot accentua efectele stimulante ale cofeinei.

    Vârsta și schimbările hormonale

    Studiile au arătat că, pe măsură ce îmbătrânim, efectele cofeinei asupra somnului și nivelului de energie pot deveni mai pronunțate. De asemenea, femeile însărcinate pot experimenta o sensibilitate mai mare din cauza modificărilor hormonale, scrie Health.

    Cum poți să îți gestionzi sensibilitatea la cofeină?

    1. Monitorizează-ți consumul de cofeină

    Este esențial să fii atent la câtă cofeină consumi zilnic. Deși Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) recomandă un consum de până la 400 mg de cofeină pe zi pentru adulți sănătoși (aproximativ 4-5 cești de cafea), dacă ai sensibilitate, este indicat să reduci această cantitate.

    2. Reduce treptat cantitatea de cofeină

    Oprirea bruscă a consumului de cofeină poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap, iritabilitate și anxietate. Este recomandat să reduci treptat cantitatea consumată pentru a permite organismului să se adapteze.

    3. Încearcă alternativă decafeinizată

    Dacă nu vrei să renunți complet la obiceiul de a bea cafea sau ceai, încearcă variante decafeinizate. Acestea pot oferi o experiență similară, fără efectele secundare ale cofeinei.

    4. Evită cofeina în momentele critice

    Încearcă să eviți consumul de cofeină seara, deoarece aceasta poate interfera cu somnul. De asemenea, evită să bei cofeină atunci când te simți deja anxios sau obosit, deoarece efectele stimulante pot agrava aceste stări.

    Este posibil să faci un diagnostic al sensibilității la cofeină?

    Deși nu există un test medical specific pentru a diagnostica sensibilitatea la cofeină, medicul tău poate recomanda un test genetic pentru a afla cum răspunde organismul tău la cofeină. În plus, un test de alergie poate ajuta la eliminarea posibilelor alergii la cofeină, care sunt mult mai rare.

    Articol preluat. Sursă: Health

    cum știi dacă ești sensibil la cofeină sensibilitate la cofeină

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    RECOMANDATE 08/07/2025

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Populare în ultima lună
    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă
    03/07/2025329 Views
    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova
    07/07/2025178 Views
    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili
    03/07/2025170 Views
    Ce mănâncă italienii, grecii și spaniolii dimineața: modele sănătoase de mic dejun
    07/07/2025102 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/07/20253 Mins Read14 Views

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    Căldura nu iartă – și nici bacteriile, fungii, sporii sau drojdiile, chiar dacă nu le…

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Cele mai populare

    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă

    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova

    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.