Este important să poți recunoaște semnele timpurii ale unei probleme de vedere, în cazul în care ea există, iar copilul are nevoie de ajutor la acest capitol. Problemele de vedere nedetectate pot afecta atât dezvoltarea copilului, cât și performanțele lui la școală și în afara acesteia, potrivit John Hopkins Medicine, citat de HotNews.
„Vederea bună este un lucru extraordinar pentru dezvoltarea generală a unui copil. Pe copii, vederea bună îi ajută să descopere și să învețe despre lumea din jurul lor. Așadar, este foarte important ca ei să aibă ochi sănătoși”, explică dr. Paramdeep Bilkhu, reprezentant al Colegiului Optometriștilor din Marea Britanie, citat de BBC.
În SUA, 6,8% dintre copii și adolescenți au o problemă de vedere diagnosticată
Problemele de vedere sunt frecvente în rândul copiilor. Aproximativ 6,8% dintre copiii și adolescenții sub 18 ani din SUA au o afecțiune a ochilor și a vederii diagnosticată, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.
În plus, majoritatea copiilor au tablete și telefoane mobile și sunt tentați să petreacă ore întregi uitându-se la videoclipuri, jucând jocuri sau pe rețelele sociale, explică Marcela Maria Estrada, asistent universitar la catedra de Oftalmologie Pediatrică a Universității din California.
„Dacă cei mici prea mult timp privind de foarte aproape la ecrane, acest lucru poate schimba permanent dezvoltarea ochilor lor. Poate duce la miopie, ceea ce înseamnă o viață de purtat ochelari”, spune Marcela Maria Estrada, de la catedra de Oftalmologie Pediatrică a Universitații din California.
Potrivit specialistului, un televizor în camera, la care copilul privește de la distanță mai mare decât telefonul sau tableta, este o variantă mai indicată. O variantă mai fericită decât ecranul telefonului și al tabletei este și monitorul calculatorului: „Este mai bine să ai un monitor de calculator, pentru că distanța față de ecran este oricum mai mare decât în cazul telefonului sau tabletei. În plus, puteți mări oricând dimensiunea fontului pentru a citi ceea ce scrie pe ecran.”
Un alt sfat recomandat de Marcela Maria Estrada, asistent universitar la catedra de Oftalmologie Pediatrică a Universității din California, este ca cel mic să petreacă, zilnic, cel puțin o oră în aer liber. „Nu petrecem la fel de mult timp afară ca generațiile anterioare. Dar lumina soarelui poate ajuta la prevenirea miopiei. Lumina soarelui și vitamina D pot încetini, de asemenea, progresia bolii la copiii care suferă de miopie”, spune specialistul.
Problemele de vedere se tratează mai ușor la o vârstă fragedă
„Când problemele oculare sunt identificate și tratate la o vârstă mai fragedă, ele tind să aibă rezultate mult mai bune. Dacă sunt lăsate nedetectate și netratate, un copil poate avea vederea afectată la unul sau ambii ochi”, mai spune dr. Paramdeep Bilkhu.
Un studiu recent al Colegiului Optometriștilor din Marea Britanie a constatat că aproape un sfert dintre adulți nu și-au dus niciodată copilul să facă un test de vedere.
Copiii nu știu că nu văd bine
Cel mai adesea, copiii care au probleme de vedere nu conștientizează acest lucru sau nu știu să îl spună. „Copiii, în general, nu știu că au vedere proastă. Se adaptează la orice vedere pe care o au”, explică Marcela Maria Estrada, asistent universitar la catedra de Oftalmologie Pediatrică, potrivit University of California.
Dar există câteva indicii pentru părinți, spune aceasta. „Dacă observi că copilul tău mijește ochii sau stă foarte aproape de televizor sau dacă ține cărți, telefoane sau tablete foarte aproape de față, atunci ar putea avea nevoie de ochelari.” În plus, dacă aveți un copil care se descurcă bine cu temele și citește, dar este neatent în clasă și are probleme de comportament, poate fi o problemă cu vederea. „Copiii, în special copiii mici, nu știu că ar trebui să poată vedea tot ce este scris pe tablă, la școala”, completează Marcela Maria Estrada.
Semne care arată că cel mic nu vede bine
Oftalmologii spun că există o serie de semne care le pot sugera părinților că cel mic ar putea avea probleme de vedere și ar putea avea nevoie să poarte ochelari:
- Cel puțin unul dintre ochi este ușor orientat către interior sau exterior (strabism).
- Copilul se freacă excesiv la ochi.
- Stângăcie sau slabă coordonare mână – ochi.
- Evitarea activităților precum cititul, scrisul sau desenatul.
- Copilul stă foarte aproape de televizor și are tendința să țină cărțile sau alte obiecte foarte aproape de față.
- Are probleme de comportament sau de concentrare acasă sau la școală.
- Se plâng de vedere dublă, vedere încețoșată sau dureri de cap.