Polenul de albine este un amestec de salivă de albine, nectar, miere și polen. Pe măsură ce albinele zboară de la o floare la alta, ele colectează bile de polen în săculeții de pe picioare. Apoi, acestea sunt aduse în stup și depozitate în fagure, unde polenul fermentează și hrănește colonia de albine, notează painescale.com, citat de G4Food.
Cum se colectează polenul de albine?
Apicultorii folosesc un pieptene gros la intrarea în stup pentru a colecta polenul de albine. Pe măsură ce albinele trec prin acest pieptene, polenul de pe picioarele lor cade într-un recipient pentru a fi colectat. Polenul de albine nu trebuie confundat cu mierea naturală, fagurele de miere sau veninul de albine.
Beneficiile polenului de albine
Polenul de albine conține vitamine, nutrienți, minerale, proteine, aminoacizi, lipide, antibiotice, antioxidanți și diverse alte substanțe active. Totuși, poate fi periculos pentru persoanele alergice la albine sau viespi. Printre beneficiile polenului de albine se numără următoarele:
-
Valoare nutrițională
Polenul de albine este o sursă bogată de vitamine, minerale, proteine și carbohidrați, având peste 250 de tipuri de nutrienți. Poate fi adăugat în iaurt, smoothie-uri etc. Unele studii sugerează că polenul de albine poate ajuta la reducerea obezității prin accelerarea metabolismului.
-
Reducerea inflamației
S-a demonstrat că polenul de albine ajută la diminuarea inflamației și a umflăturilor, având un efect similar medicamentelor antiinflamatoare. Conține compuși precum quercetina, care reduce producția de acizi grași omega-6, responsabili pentru inflamație.
-
Creșterea nivelului de antioxidanți
Cercetările au arătat că polenul de albine are proprietăți antioxidante ridicate. Antioxidanții sunt substanțe naturale care protejează organismul de radicalii liberi, prevenind deteriorarea celulară și reducând riscul apariției unor boli cronice.
-
Îmbunătățirea sănătății ficatului
Ficatul filtrează și elimină toxinele din sânge. Polenul de albine poate îmbunătăți funcția hepatică prin creșterea apărării antioxidante a ficatului. De asemenea, poate proteja ficatul de substanțe toxice și poate accelera procesul de vindecare în cazul leziunilor hepatice.
-
Reducerea riscului bolilor de inimă
Factorii de risc pentru bolile de inimă includ colesterolul ridicat și nivelurile mari de lipide din sânge. Studiile sugerează că polenul de albine poate reduce nivelul colesterolului. Lipidele oxidate se pot aglomera și pot bloca vasele de sânge, iar antioxidanții din polenul de albine protejează lipidele de oxidare.
-
Întărirea sistemului imunitar
Polenul de albine poate stimula sistemul imunitar, distrugând bacteriile dăunătoare datorită proprietăților sale antimicrobiene, antifungice și antivirale. De asemenea, poate reduce severitatea și apariția alergiilor prin inhibarea celulelor mastocite, implicate în reacțiile alergice.
-
Vindecare mai rapidă
Proprietățile antimicrobiene ale polenului de albine pot preveni infecțiile, care încetinesc vindecarea rănilor, arsurilor și zgârieturilor. Polenul de albine stimulează circulația sângelui, accelerând procesul de regenerare a pielii.
Efecte secundare
Polenul de albine pare a fi sigur pentru majoritatea oamenilor, dar poate fi periculos pentru cei alergici la albine sau viespi. Posibile efecte secundare includ:
- Mâncărime
- Dificultăți de respirație
- Urticarie
- Umflături
- Reacții alergice severe
- Roșeață
- Anafilaxie (reacție alergică gravă)
- Sângerări (mai ales dacă este luat împreună cu anticoagulante)
- Ritm cardiac accelerat
- Amețeli
Atenționări
- Polenul de albine nu trebuie consumat de persoanele alergice la polen, albine sau înțepături de viespe.
- Evitați consumul de polen de albine dacă luați medicamente anticoagulante.
- Copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume polen de albine.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra beneficiile polenului de albine. Majoritatea studiilor au fost realizate pe animale și celule. Polenul de albine ar trebui să fie achiziționat doar din surse de încredere. Consultați un specialist înainte de a-l consuma.