Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Polenul de albine: cum se colectează, folosește și ce beneficii, dar și riscuri aduce sănătății

    31/03/20253 Mins Read89
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Polenul de albine este un amestec de salivă de albine, nectar, miere și polen. Pe măsură ce albinele zboară de la o floare la alta, ele colectează bile de polen în săculeții de pe picioare. Apoi, acestea sunt aduse în stup și depozitate în fagure, unde polenul fermentează și hrănește colonia de albine, notează painescale.com, citat de G4Food.

    Cum se colectează polenul de albine?

    Apicultorii folosesc un pieptene gros la intrarea în stup pentru a colecta polenul de albine. Pe măsură ce albinele trec prin acest pieptene, polenul de pe picioarele lor cade într-un recipient pentru a fi colectat. Polenul de albine nu trebuie confundat cu mierea naturală, fagurele de miere sau veninul de albine.

    Beneficiile polenului de albine

    Polenul de albine conține vitamine, nutrienți, minerale, proteine, aminoacizi, lipide, antibiotice, antioxidanți și diverse alte substanțe active. Totuși, poate fi periculos pentru persoanele alergice la albine sau viespi. Printre beneficiile polenului de albine se numără următoarele:

    1. Valoare nutrițională

    Polenul de albine este o sursă bogată de vitamine, minerale, proteine și carbohidrați, având peste 250 de tipuri de nutrienți. Poate fi adăugat în iaurt, smoothie-uri etc. Unele studii sugerează că polenul de albine poate ajuta la reducerea obezității prin accelerarea metabolismului.

    1. Reducerea inflamației

    S-a demonstrat că polenul de albine ajută la diminuarea inflamației și a umflăturilor, având un efect similar medicamentelor antiinflamatoare. Conține compuși precum quercetina, care reduce producția de acizi grași omega-6, responsabili pentru inflamație.

    1. Creșterea nivelului de antioxidanți

    Cercetările au arătat că polenul de albine are proprietăți antioxidante ridicate. Antioxidanții sunt substanțe naturale care protejează organismul de radicalii liberi, prevenind deteriorarea celulară și reducând riscul apariției unor boli cronice.

    1. Îmbunătățirea sănătății ficatului

    Ficatul filtrează și elimină toxinele din sânge. Polenul de albine poate îmbunătăți funcția hepatică prin creșterea apărării antioxidante a ficatului. De asemenea, poate proteja ficatul de substanțe toxice și poate accelera procesul de vindecare în cazul leziunilor hepatice.

    1. Reducerea riscului bolilor de inimă

    Factorii de risc pentru bolile de inimă includ colesterolul ridicat și nivelurile mari de lipide din sânge. Studiile sugerează că polenul de albine poate reduce nivelul colesterolului. Lipidele oxidate se pot aglomera și pot bloca vasele de sânge, iar antioxidanții din polenul de albine protejează lipidele de oxidare.

    1. Întărirea sistemului imunitar

    Polenul de albine poate stimula sistemul imunitar, distrugând bacteriile dăunătoare datorită proprietăților sale antimicrobiene, antifungice și antivirale. De asemenea, poate reduce severitatea și apariția alergiilor prin inhibarea celulelor mastocite, implicate în reacțiile alergice.

    1. Vindecare mai rapidă

    Proprietățile antimicrobiene ale polenului de albine pot preveni infecțiile, care încetinesc vindecarea rănilor, arsurilor și zgârieturilor. Polenul de albine stimulează circulația sângelui, accelerând procesul de regenerare a pielii.

    Efecte secundare

    Polenul de albine pare a fi sigur pentru majoritatea oamenilor, dar poate fi periculos pentru cei alergici la albine sau viespi. Posibile efecte secundare includ:

    • Mâncărime
    • Dificultăți de respirație
    • Urticarie
    • Umflături
    • Reacții alergice severe
    • Roșeață
    • Anafilaxie (reacție alergică gravă)
    • Sângerări (mai ales dacă este luat împreună cu anticoagulante)
    • Ritm cardiac accelerat
    • Amețeli

    Atenționări

    • Polenul de albine nu trebuie consumat de persoanele alergice la polen, albine sau înțepături de viespe.
    • Evitați consumul de polen de albine dacă luați medicamente anticoagulante.
    • Copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume polen de albine.

    Sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra beneficiile polenului de albine. Majoritatea studiilor au fost realizate pe animale și celule. Polenul de albine ar trebui să fie achiziționat doar din surse de încredere. Consultați un specialist înainte de a-l consuma.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025112 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202578 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Gastronomie 23/05/20255 Mins Read2 Views

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Fiecare dintre aceste rețete de prânz se aliniază la dieta mediteraneană, datorită ingredientelor precum fructele…

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.