Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Pătrunjelul în alimentație: sursă esențială de vitamine și minerale

    11/04/20253 Mins Read14
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pătrunjelul este un aliment bogat în proprietăți benefice pentru sănătate, datorită vitaminelor, mineralelor și antioxidanților pe care le conține și care îl poate face un aliat de preț pentru o stare generală de bine, scrie publicația italiană cookist.it.

    Diuretic și antiinflamator, pătrunjelul este recomandat a fi consumat în special crud, proaspăt, astfel încât să ne putem bucura cât mai mult nu doar de gustul și aroma sa, ci și de numeroasele sale proprietăți benefice.

    Din punct de vedere nutrițional, pătrunjelul este o mină de vitamine, în special vitamina C – un antioxidant puternic ce întărește sistemul imunitar și protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, vitamina K – esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor, și vitamina A – importantă pentru vedere și regenerarea celulară.

    De asemenea, este o sursă bună de vitamine din grupul B, în special acid folic, esențial pentru sănătatea sistemului nervos și prevenirea malformațiilor în sarcină. Pătrunjelul mai conține și săruri minerale, cum ar fi calciul – pentru oase și dinți puternici, fierul – pentru transportul oxigenului în sânge, și potasiul – care reglează tensiunea arterială.

    Totodată, conține și antioxidanți precum flavonoidele și carotenoidele, care protejează celulele și contribuie la prevenirea bolilor cronice.

    La ce poate ajuta consumul de pătrunjel

    1. Întărește sistemul imunitar

    Conținutul ridicat de vitamina C și alți antioxidanți face din pătrunjel un excelent aliat pentru întărirea imunității și protejarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor.

    2. Protejează sănătatea cardiovasculară

    Potasiul și alți compuși din pătrunjel ajută la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.

    3. Susține sănătatea oaselor

    Vitamina K și calciul sunt esențiale pentru menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei.

    4. Îmbunătățește digestia

    Pătrunjelul are proprietăți carminative, adică ajută la reducerea gazelor intestinale și facilitează digestia.

    5. Are efect diuretic

    Pătrunjelul stimulează funcția rinichilor și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

    Contraindicații legate de consumul ridicat de pătrunjel

    În ciuda numeroaselor sale proprietăți benefice, pătrunjelul prezintă și câteva contraindicații. În primul rând, au fost documentate clinic alergii la pătrunjel, care se pot manifesta prin reacții cutanate, mâncărimi, umflături sau dificultăți respiratorii.

    În al doilea rând, pătrunjelul conține o substanță activă numită apiol, prezentă în special în rădăcini și semințe. Aceasta poate interfera cu acțiunea unor medicamente, cum ar fi anticoagulantele și diureticele, iar în situația dată trebuie consultat medicul.

    În caz de afecțiuni renale, se recomandă un consum moderat de pătrunjel, din cauza conținutului său de potasiu. Legat de sarcină și alăptare, pătrunjelul este, în general, considerat sigur, dacă este consumat în cantități moderate, ca aliment. Totuși, unele surse sugerează că apiolul ar putea avea efecte stimulatoare asupra uterului. Prin urmare, în timpul sarcinii este recomandat să se consume pătrunjel cu moderație, preferabil frunzele.

    Totodată, este recomandat un consum moderat, fără a exagera, pentru că în cantități exagerate poate duce la anemie sau probleme hepatice.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025113 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202580 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Muncă 23/05/20253 Mins Read0 Views

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Roșia neagră, o varietate de tomate care atrage prin culoarea sa neobișnuită și gustul intens,…

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.