Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Nucșoara: beneficii și modul de utilizare în bucătărie

    10/12/20243 Mins Read67
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Nucșoara este un condiment străvechi cu proprietăți nutritive deosebite și o aromă unică. Este sămânța decojită obținută din partea interioară a unei plante indoneziene numită Myristica fragrans. De asemenea, este un condiment cu uz foarte vechi, folosit și în medicina tradițională de secole, potrivit cookist.it. Ingredient esențial în sosul bechamel, nucsoara are o aromă rafinată, dulce și exotică, cu o notă picantă foarte ușoară. Se folosește la prepararea de umpluturi pentru paste, sosuri, feluri principale și garnituri, dar, mai ales, dă o notă specială deserturilor delicioase.

    Myristica fragrans Houtt este un arbore din familia Myristicaceae originar din Insulele Moluce din Indonezia. Astăzi este cultivat în aproape toate zonele intertropicale. Nu produce unul, ci două mirodenii: semințele decorticate, nucșoara, și buzduganul, partea exterioară care acoperă semințele. Deși a fost întotdeauna populară pe piețele din țările arabe, în Europa nu a fost considerată un produs căutat până în secolul al XVI-lea. În scurt timp, a devenit atât de populară, încât a provocat conflicte și ostilitate între țările occidentale care doreau să obțină monopolul asupra ei.

    Este un condiment bogat în substanțe nutritive: bogat în apă și vitamine, cum ar fi vitamina A, C și vitaminele B (în special niacina și tiamina). Furnizează proteine și minerale importante, cum ar fi potasiu, fosfor, calciu și magneziu. 100 g de nucșoară furnizează aproximativ 525 de calorii.

    Nucșoara are proprietăți carminative și depurative, motiv pentru care este folosită de secole la prepararea decocturilor și infuziilor utile împotriva grețurilor, durerilor de stomac, vărsăturilor și tulburărilor digestive. Ajută la expulzarea gazelor care se acumulează în stomac și intestine și ameliorează durerea colicilor. De asemenea, eficientă în curățarea rinichilor și a ficatului, datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene, devine un dezinfectant important pentru tractul urinar. Nucșoara are efect și asupra stării de spirit: are o putere relaxantă și este utilă în cazuri de stres și anxietate, favorizează relaxarea de seară și previne insomnia.

    Cum se folosește nucșoara în bucătărie

    Nucșoara poate fi găsită în comerț sub formă de pudră sau în semințe întregi, atât maro, cât și albe. Pentru a profita la maximum de parfumul lor, nucile pot fi râșnite atunci când sunt gata de utilizare.

    Nucșoara este folosită în bucătărie ca ingredient atât în rețete dulci, cât și sărate, mai ales în sosul bechamel. Datorită aromei sale exotice și ușor picante, este adesea inclusă în umpluturile pastelor proaspete precum cappelletti, ravioli și tortellini, dar și în sosurile de cannelloni și lasagne.

    Nucșoara este utilizată pentru a da aromă legumelor prăjite la tigaie, piureului de cartofi, precum și cremelor și supelor de legume. De asemenea, este excelentă la carnea albă sau pește. Este folosită mai mult în cofetărie, pentru a îmbogăți biscuiții, amestecurile de prăjituri, cremele și gemurile. În restul lumii, nucșoara este la fel de răspândită, în special în bucătăria din Orientul Mijlociu, Indonezia și India, mai ales în regiunea Kerala, unde este utilizată și în varianta afumată și face adesea parte din amestecul garam masala.

    Și buzduganul? Cu o aromă mai delicată și o culoare roșie aprinsă, învelișul de nucșoara este, de asemenea, utilizat în bucătărie, în special în tocănițele tradiționale, dar și în preparatele din pește. De asemenea, este adesea folosit la prepararea lichiorurilor și a infuziilor alcoolice, cum ar fi vinul fiert.

    Articole asemănătoare

    Cultură 14/07/2025

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Muncă 14/07/2025

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Gastronomie 14/07/2025

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Populare în ultima lună
    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului
    12/07/2025149 Views
    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân
    13/07/202580 Views
    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci
    10/07/202570 Views
    Cel mai potrivit pește pentru vară: de ce să-l alegi și cum îl poți prepara
    13/07/202557 Views
    Recomandate
    Cultură 14/07/202510 Mins Read11 Views

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Cristian Braga, Bianca Iordachi, Andrian Banaru și Dumitrița Delev sunt patru dintre cei 89 de…

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Peste 31 milioane de lei pierduți în 2024 din fraude cu carduri: Ce arată cifrele BNM

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Cele mai populare

    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului

    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân

    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.