Meningococul este o bacterie extrem de agresivă, care se transmite pe cale aeriană și debutează cu simptome nespecifice precum febră, dureri de cap sau vărsături. În scurt timp, poate evolua rapid către forme severe, cum ar fi meningita sau septicemia, afectând în special copiii, adolescenții și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Meningococul este o bacterie periculoasă, care în lipsa unui diagnostic și tratament rapid, poate provoca infecții grave precum meningita sau septicemia. Evoluția bolii este deseori fulgerătoare – în doar câteva ore, o persoană aparent sănătoasă, poate ajunge în stare critică.
„Meningococul este periculos în special pentru sugari, copiii mici, adolescenți, vârstnici sau persoanele cu imunitate scăzută. Infecția poate debuta ca o simplă răceală. Însă, la unele persoane aceasta se poate manifesta ca o formă severă cum este meningita sau meningita fulminantă care poate duce la deces chiar în câteva ore de la debutul acesteia”, spune Tatiana Mironov, doctoriță infecționistă.
Meningococul se transmite prin aer, adică prin tuse, strănut sau contact apropiat și prelungit cu o persoană purtătoare.
„Ceea ce îl face și mai periculos este faptul că simptomele la început sunt nespecifice — febră, durere de cap, vărsături, dar se poate ajunge foarte repede la complicații neurologice sau insuficiență multiplă de organe”, explică doctorița.
Potrivit acesteia, simptomele infecției meningococice sunt:
- febră,
- vomă,
- cefalee,
- rigiditatea mușchilor,
- erupții hemoragice care inițial apar în zona picioarelor și a feselor,
- în cazul copiilor mici, apare poziția corpului în cocoș de pușcă.
Doctorița susține că la bebeluși semnele pot fi foarte subtile și pot păcăli:
- febră mare sau, din contra, temperatură scăzută,
- refuzul alimentației,
- plâns ascuțit, continuu sau gemete,
- somnolență excesivă sau lipsa reacțiilor,
- piele palidă sau cu pete violacee,
- fontanela (moalele capului) tensionată.
„Oricare dintre acestea, mai ales dacă apar brusc, trebuie să ne trimită imediat la medic”, menționează aceasta.
În R. Moldova există vaccinuri eficiente care pot proteja împotriva principalelor tulpini meningococice: A, C, W, Y și B. „Vorbește cu medicul tău despre vaccinarea copilului sau a adolescentului – pentru că în fața meningococului, prevenția poate salva vieți”, recomandă doctorița infecționistă.