Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce sunt unii sâmburi de fructe periculoși pentru sănătate?

    27/05/20252 Mins Read36
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Nu doar cireșele, ci și caisele, prunele, vișinele și piersicile conțin amigdalină – o toxină care, odată ajunsă în organism, se transformă în cianură. Se găsește în sâmbure, dar devine periculoasă doar atunci când acesta este prea copt sau deteriorat, scrie publicația cookist.it.

    De regulă, aruncăm sâmburele după ce mâncăm pulpa fructului. Chiar și așa, simpla mestecare a sâmburelui, fără a-l înghiți neapărat, poate elibera binecunoscutul „venin” din interior. Acesta este reprezentat de amigdalină – o toxină care, în contact cu organismul, se transformă în cianură și poate avea efecte foarte grave asupra sănătății.

    Doza extrem de periculoasă înseamnă de la zece sâmburi în sus

    Dacă sâmburele este prea copt sau deteriorat, poate conține acid cianhidric, care are capacitatea de a bloca schimbul de oxigen între sânge și celule. Dacă este consumat în cantități mici, prin spargere cu dinții, pot apărea simptome „minore” precum crampe stomacale, dureri de cap puternice, greață și vărsături.

    Un sâmbure înghițit întreg nu este de obicei periculos deoarece partea dură împiedică eliberarea substanței toxice. Însă mestecarea sau spargerea mai multor sâmburi poate deveni riscantă, mai ales dacă e vorba de cantități mari.

    Intoxicația cu cianură poate apărea la un aport de amigdalină mai mare de 1,5 mg per kilogram de greutate corporală. De exemplu, o persoană care cântărește 70 kg ar trebui să ingereze cel puțin 90 mg de cianură pentru ca simptomele să apară. O cireașă conține aproximativ 4 mg de amigdalină, deci ingestia a 10–20 de sâmburi sparți ar putea deveni periculoasă.

    Amigdalina se găsește și în sâmburii altor fructe, precum caisele, prunele, vișinele și piersicile, motiv pentru care este recomandată prudența la consum.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 16/11/2025

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Gastronomie 16/11/2025

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Muncă 15/11/2025

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Populare în ultima lună
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20251.671 Views
    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic
    13/11/20251.513 Views
    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume
    12/11/20251.025 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025479 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 16/11/20257 Mins Read15 Views

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Deși este tânără și are o experiență de muncă de doar câțiva ani, Valeria Crasov…

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Ce trebuie să conțină eticheta unui produs nealimentar: informații obligatorii pentru consumatori

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Cele mai populare

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic

    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.