Roșii și parfumate, căpșunile sunt reginele incontestabile ale sezonului de primăvară. Aliate ale sănătății și bunăstării, căpșunile sunt pline de beneficii: cu un conținut caloric destul de scăzut, sunt o sursă valoroasă de fibre, vitamina C și minerale precum potasiu, calciu și fosfor, scrie cookist.it.
Dulci și suculente cum sunt, căpșunile sunt utilizate pe scară largă în bucătărie, cu rețete care variază de la sărate la dulci. Ele sunt cele mai bune în cofetărie, fiind supervedetele prăjiturilor pufoase, ale cheesecake-urilor, ale tartelor și ale biscuiților apetisanți.
Antioxidanți naturali
Căpșunile sunt antioxidanți naturali, ajutând la combaterea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ. Acest lucru se datorează conținutului lor excepțional de vitamina C (aproximativ 54 mg la 100 g), o vitamină hidrosolubilă care se găsește în toate acele alimente deosebit de bogate în apă. Vitamina C permite biosinteza colagenului, o proteină structurală importantă pentru piele, vasele de sânge și țesuturile conjunctive.
De asemenea, vitamina C permite absorbția intestinală a fierului și este esențială pentru menținerea unui sistem imunitar eficient. Căpșunile conțin, de asemenea, flavonoide și în special antociani sau antocianine, pigmenți responsabili de culoarea roșie caracteristică a fructelor, cu puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Un alt compus antioxidant găsit în căpșuni este acidul galic: cu proprietăți antimicrobiene, acesta combate stresul oxidativ și previne deteriorarea celulelor.
Celelalte proprietăți ale căpșunilor: de ce sunt atât de bune pentru tine?
Căpșunile sunt un adevărat concentrat de vitamine, în special vitaminele C, A și din grupul B, și minerale, în special potasiu, calciu și fosfor; bun este și conținutul de mangan, un micronutrient care ajută la combaterea radicalilor liberi și este important pentru metabolismul zahărului și al grăsimilor. Aceste fructe sunt antiinflamatoare naturale datorită conținutului lor ridicat de antociani, polifenoli cu proprietăți antioxidante.
Constituite din 90% apă, sunt sărace în calorii și nu conțin grăsimi saturate, colesterol sau sodiu. Ideale pentru cei care doresc să slăbească sau care pur și simplu își urmăresc silueta, ele pot fi consumate cu încredere, dar, bineînțeles, în cantități corecte. Care este doza corectă? Dacă nu aveți alergii, puteți consuma 150-200 de grame pe porție, de două ori pe zi: aceste cantități corespund la aproximativ 4 căpșuni medii spre mari sau 6-8 căpșuni mici.
Căpșunile sunt utile și în caz de balonare abdominală și constipație: ele conțin pectină, o fibră alimentară solubilă care ajută funcția intestinală și digestia, contribuind la eliminarea toxinelor. Având un conținut scăzut de zahăr, ele sunt potrivite pentru cei care urmează o dietă cu indice glicemic scăzut.
Aceste fructe dulci și suculente ne ajută și memoria: datorită acidului folic, ele contribuie la menținerea creierului activ, prevenind bolile degenerative precum demența senilă și Alzheimer. Sunt bune și pentru oase: calciul și vitamina K ne mențin sistemul osos puternic și sănătos, reducând riscul de osteopenie și osteoporoză. Conțin, de asemenea, xilitol, o substanță care previne formarea plăcii dentare și ucide germenii responsabili de halitoză. Bogăția de vitamina A le face valoroase și pentru sănătatea ochilor noștri.
Căpșunile ca aliați ai frumuseții
Putem spune cu siguranță că aceste fructe sunt aliații frumuseții. Acest lucru se datorează întotdeauna conținutului lor excelent de vitamina C, un micronutrient care permite biosinteza colagenului și ne permite să avem o piele tânără și elastică. Acesta este motivul pentru care o găsim și în multe produse cosmetice, folosită pentru a preveni sau diminua petele solare, ca agent de umplere și pentru efectul său anti-îmbătrânire. Flavonoidele și acidul elagic, în care sunt bogate și căpșunile, ajută la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi.
Conținutul lor foarte ridicat de apă le face, de asemenea, un fruct cu efect diuretic și detoxifiant, în timp ce conținutul lor ridicat de fibre le face un fruct potrivit și pentru cei care suferă de constipație, balonare și probleme ale colonului iritabil. Printre cele mai puțin zaharoase fructe, sunt recomandate dacă urmați un regim hipocaloric sau cu indice glicemic scăzut: excelente pentru micul dejun, amestecate cu iaurt grecesc natural, fulgi de ovăz și semințe oleaginoase neprăjite.