Semințele de dovleac sunt bogate în magneziu, care susține sănătatea inimii, oaselor, stării de spirit și somnului. Today.com propune trei rețete care te ajută să le adaugi în alimentația ta.
Magneziul este un mineral esențial care susține sute de reacții enzimatice necesare funcționării corecte a organismului. Dacă nu consumi suficient din acest nutrient – cum este cazul multor oameni – poți începe prin a adăuga în alimentație alimente bogate în magneziu. „Magneziul este ceea ce numim un «cofactor» în peste 300 de procese biologice diferite”, a declarat dr. Natalie Azar, colaborator medical NBC News.
„Există atât de multe alimente delicioase bogate în magneziu”, a spus nutriționistul Joy Bauer. Semințele sunt unele dintre cele mai bune surse, iar una dintre ele se remarcă în mod special.
„Semințele de dovleac sunt vedetele când vine vorba de magneziu”, a spus Bauer. Semințele de dovleac sunt adevărate centrale nutritive.
Valori nutriționale ale semințelor de dovleac
O porție de 28 de grame (1 uncie) de semințe de dovleac prăjite oferă:
- Calorii: 163
- Proteine: 8,5 grame
- Grăsimi: 14 grame
- Carbohidrați: 4 grame
- Fibre: 2 grame
- Magneziu: 156 mg
O porție asigură aproape 40% din valoarea zilnică recomandată pentru magneziu, plus proteine, grăsimi sănătoase, fibre și micronutrienți benefici pentru sănătate.
Beneficiile semințelor de dovleac
Semințele de dovleac sunt printre cele mai sănătoase semințe pe care le poți consuma. Conținutul ridicat de magneziu contribuie la reducerea tensiunii arteriale, întărirea oaselor și promovarea somnului.
Sunt o sursă excelentă de proteine vegetale și conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali. De asemenea, sunt considerate o sursă de proteine „prietenoasă cu alergiile” pentru persoanele care evită produsele pe bază de zer, soia sau nuci, potrivit nutriționistei Natalie Rizzo.
Semințele de dovleac sunt bogate în grăsimi nesaturate benefice, care susțin sănătatea inimii prin scăderea colesterolului „rău” (LDL). Sunt și o sursă bună de acizi grași omega-3 cu rol antiinflamator.
Aceste semințe crocante conțin zinc —-28 de grame oferă 18% din valoarea zilnică recomandată – ceea ce le face o gustare ce susține imunitatea. De asemenea, oferă fier vegetal, antioxidanți și compuși vegetali benefici. Consumul de semințe de dovleac a fost asociat cu îmbunătățirea sănătății metabolice și cardiovasculare.
Cum să consumi mai multe semințe de dovleac
Semințele de dovleac sunt o gustare practică, care poate fi consumată ca atare. De asemenea, semințele de dovleac pot fi consumate prăjite, sărate sau nesărate.
Le poți prăji acasă și să alegi tu condimentele. Aceste semințe pot fi adăugate ca topping pentru iaurt, supe și salate, spune Bauer. Le poți transforma într-un „unt” de semințe sau le poți folosi în smoothie-uri și sosuri. Dacă vrei să consumi mai multe semințe de dovleac, încearcă să le încorporezi în preparate precum:
- Pesto din semințe de dovleac
- Dressing cu semințe de dovleac prăjite
- Parfait cu dovleac și semințe
- Granola cu ciocolată și semințe de dovleac
- Ramen cu semințe de dovleac prăjite