Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce ar trebui să includem grapefruit-ul în alimentație?Ce spun dieteticienii

    14/01/20254 Mins Read26
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Renumit pentru suculența și gustul său acrișor, cu pulpa sa galbenă, roz sau rubinie, care atinge maturitatea maximă în lunile de iarnă, grapefruit-ul constituie, potrivit today.com, un sprijin pentru oamenii care doresc să-și susțină sănătatea.

    Grapefruit-ul, la fel ca și alte fructe, este o sursă bună de vitamine, minerale și fibre, spune Elisabetta Politi, dietetician la Duke Lifestyle and Weight Management Center, din Durham, Carolina de Nord.

    „Grapefruit-ul poate și ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă generală bazată pe alimente de origine vegetală”, spune Thomson.

    Valoarea nutrițională a unei jumătăți de grapefruit

    • 37 de calorii
    • 9 g de carbohidrați
    • 1,3 g de fibre
    • 0,7 g de proteine
    • 45 mg de vitamina C

    De asemenea, conține vitamina A, calciu, magneziu, potasiu și fosfor. Grapefruit-ul conține multă apă, astfel că este hidratant. Nu conține colesterol și aproape că nu are grăsimi.

    Compozițiile bioactive care pot promova sănătatea — datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatorii — sunt mai concentrate în diferite părți ale grapefruit-ului, subliniază Thomson.

    „În special, cercetătorii au fost interesați de pulpa albă — acea substanță albă pe care unii oameni o îndepărtează cu meticulozitate atunci când consumă fructe citrice. Dar aceasta conține concentrații mai mari ale unor astfel de compuși bioactivi,” spune Thomson.

    Grapefruit-ul îmbunătățește sistemul imunitar?

    Da, are această proprietate, deoarece conține multă vitamina C, spun experții.

    „Un grapefruit întreg furnizează aproape 100% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C, un antioxidant puternic, care poate sprijini sistemul imunitar,” spune Politi.

    Nu este neobișnuit ca oamenii să aibă o dietă săracă în vitamina C, astfel că atunci când o persoană cu deficit ușor de acest nutrient consumă o cantitate adecvată, răspunsul imunitar va fi îmbunătățit, ceea ce va ajuta la protejarea acesteia, adaugă Thomson.

    „Are puterea unui vaccin antigripal? Nu. Dar toate acestea sunt lucruri pe care le putem face și care sunt, în esență, de cost redus și benefice pentru noi din multe puncte de vedere” spune ea. Eficiența vitaminei C în prevenirea răcelilor nu a fost dovedită, dar mai multe studii clinice sugerează o scădere a severității acestora, spune Politi.

    Consumul de grapefruit ajută la slăbit?

    S-a vorbit mult despre presupusa abilitate a grapefruit-ului de a ajuta oamenii să piardă în greutate, dar nu există dovezi în acest sens, spune Thomson. Ea a fost co-autor într-un studiu care le-a recomandat persoanelor supraponderale și obeze să mănânce jumătate de grapefruit înainte de micul dejun, prânz și cină. După șase săptămâni cu această dietă, subiecții nu au pierdut semnificativ în greutate, comparativ cu grupul de control care nu a consumat grapefruit.

    Participanții care au mâncat grapefruit de trei ori pe zi au arătat o pierdere modestă în greutate față de greutatea lor inițială, dar Thomson s-a întrebat cât timp ar putea un om obișnuit să mențină această rutină. „Gândește-te la viața ta. Chiar vei mânca jumătate de grapefruit înainte de fiecare masă? Majoritatea americanilor nu vor tolera acest lucru prea mult timp. Nu vor putea să o țină multă vreme,” spune ea.

    Grapefruit-ul poate ajuta la promovarea sațietății dacă este consumat înainte de o masă, „ca o preîncărcare”, și ajută oamenii să mănânce mai puțin, în general, la fel cum orice alt aliment cu fibre ar face, spune Thomson.

    Consumul de grapefruit arde grăsimea abdominală?

    Nu există dovezi că grapefruit-ul sau orice alt aliment poate arde grăsimea abdominală, spune Politi. „Totuși, ca o alegere nutritivă, cu un conținut scăzut de calorii și satisfăcătoare, poate face parte dintr-un plan de masă favorabil slăbirii. Recomand grapefruit celor care se bucură de gustul său,” adaugă ea.

    Beneficiile grapefruit-ului pentru sănătate

    Vitamina C din grapefruit ajută la stimularea producției de colagen, ceea ce susține sănătatea pielii, explică dieteticianul , Samantha Cassetty, care include grapefruit-ul pe lista sa de fructe cele mai sănătoase.

    În afară de a obține vitamine, fibre și hidratare din pulpa de grapefruit, ar putea fi înțelept să consumați și membranele care separă fiecare segment. „Aceste membrane sunt bogate într-un tip de fibre dietetice numite pectină, care este ceea ce numim fibre vâscoase. Și acest tip de fibră poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău) și pare a fi ceea ce numesc prebiotice, care ajută la hrănirea bacteriilor sănătoase din intestinul nostru. Și acest tip de fibră poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău) și pare a fi ceea ce numesc prebiotice, care ajută la hrănirea bacteriilor sănătoase din intestinul nostru,” spune dieteticiana Karen Collins, citată de American Heart Association.

    Cea mai bună modalitate de a consuma grapefruit

    Dieteticienii recomandă consumarea grapefruit-ului așa cum este, fără a presăra zahăr sau sare pe el. Mâncați fructul proaspăt întreg, nu-l stoarceți, pentru a obține fibrele și întreaga gamă de beneficii pentru sănătate.

    Încercați să mâncați și pulpa și membranele, deoarece acestea sunt zonele în care sunt concentrate majoritatea compușilor bioactivi benefici. „Nu îndepărtați tot ce este acolo — este foarte bun pentru voi,” spune Thomson.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 13/06/2025

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025998 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025474 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025209 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 13/06/20252 Mins Read3 Views

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Republica Moldova a atins un reper istoric, clasându-se pe locul 7 la nivel global în…

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    R. Moldova, în premieră în top 10 mondial al egalității de gen

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.