Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum ne dăm seama dacă avem o intoleranță la gluten sau lactoză?

    08/01/20254 Mins Read50
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Dacă un sendviș cu pâine crocantă sau o porție de paste sunt sursă de neplăceri digestive, ar putea fi semnul unei intoleranțe la gluten. La fel, dacă un pahar cu lapte sau o tartină cu unt și cașcaval provoacă același tip de probleme, ar putea fi, în schimb, simptome legate de digestia necorespunzătoare a lactozei. Cum putem înțelege dacă avem cu adevărat o astfel de problemă sau e doar rezultatul unei conjuncturi de moment?

    Glutenul este o proteină prezentă în anumite cereale, cum ar fi grâul și orzul, și este responsabil pentru textura elastică a aluatului obținut din făină din cereale care îl conțin. Nu conțin propriu zis gluten, este o expresie care a intrat în uz. Conțin două proteine, gliadina și glutenina, două proteine conținute în făină, care în reacție cu apa formează glutenul, un fel de rețea care dă structură unui aluat dospit. Unele persoane au de la naștere sau pot dezvolta în timp o sensibilitate la gluten, pe care nu reușesc să îl digere cum trebuie.

    În timp ce lactoza este un zahăr prezent în produsele lactate, pe care unii oameni îl tolerează puțin sau deloc, ceea ce îi determină să evite tot ce conține lapte. Dar cum putem ști dacă excluderea lor din dietă este decizia corectă? Ce simptome ar trebui să ne alarmeze? Iată sfaturile nutriționistei italiene Romina Cervigni, director științific al fundației Valter Longo, pentru gazzetta.it.

    Mecanisme digestive diferite care pot da simptome similare

    Prima considerație necesară este legată de confortul digestiv. „Intoleranțele la lactoză și la gluten prezintă simptome similare: scaune moi sau chiar diaree, balonare, gaze, crampe intestinale, durere. Toate acestea apar la câteva ore după ingerarea alimentului. Nivelul de lactază, o enzimă produsă în intestin pentru a digera lactoza, tinde să scadă odată cu vârsta. Acest lucru explică de ce multe persoane tolerează lactoza mai puțin la vârsta adultă. La naștere, lactoza este unul dintre principalele zaharuri pe care le putem digera și absorbi, dar odată cu înaintarea în vârstă, producția de lactază scade”, spune ea.

    Când lactoza nu este complet digerată, explică specialista, ajunge în colon nemetabolizată, iar aici este fermentată de bacteriile intestinale, cauzând simptome precum balonare și gaze.

    În ceea ce privește glutenul, principiul este diferit: este  vorba de o proteină, nu un carbohidrat, iar dificultatea de a-l digera privește în special persoanele cu afecțiuni precum boala celiacă sau sensibilitatea la gluten, în care sistemul imunitar reacționează, provocând inflamație și leziuni intestinale, adaugă nutriționista.

    Cum le putem deosebi și de ce grâul modern este mai problematic

    Cum ne dăm seama dacă problemele intestinale sau alte tulburări digestive sunt cauzate de gluten sau lactoză, dacă simptomele seamănă? Este indicat să observăm circumstanțele în care apar și dispar simptomele, când anume se declanșează și în ce condiții dispar, recomandă experta. Disconfortul este declanșat de o dietă bogată în gluten sau lactoză? Simptomele dispar complet când încetezi să le consumi?

    În plus, este important și să nu tragem concluzii pripite, mai insistă specialista: cine consumă lactate ar putea crede că este intolerant la lactoză, când, de fapt, ar putea avea o reacție la proteinele din laptele de vacă, în special la cazeină, care poate provoca simptome similare.

    O metodă empirică pentru a încerca să înțelegem tipul de problemă este și excluderea din dietă a tuturor alimentelor care conțin gluten sau lactoză pentru o perioadă, mai spune nutriționista. Dacă simptomele dispar, le putem apoi reintroduce treptat observând reacția digestivă la fiecare dintre ele. Este însă, oricum, o metodă care poate fi aplicată sub supravegherea unui specialist, pentru că în caz contrar poate duce la carențe nutriționale și poate masca adevărata cauză a unei eventuale probleme, este concluzia medicului.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 16/11/2025

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Gastronomie 16/11/2025

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Muncă 15/11/2025

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Populare în ultima lună
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20251.671 Views
    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic
    13/11/20251.513 Views
    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume
    12/11/20251.025 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025479 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 16/11/20257 Mins Read15 Views

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Deși este tânără și are o experiență de muncă de doar câțiva ani, Valeria Crasov…

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Ce trebuie să conțină eticheta unui produs nealimentar: informații obligatorii pentru consumatori

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Cele mai populare

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic

    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.