Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Când e mai bine să mănânci: înainte sau după ce mergi la sală?

    04/12/20243 Mins Read51
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Literatura științifică pe acest subiect este destul de limitată, nu există studii specifice, dar experții sunt în general de acord că ar fi mai bine să mâncăm. O nutriționistă italiană detaliază cum e mai bine să procedăm în funcție de fiecare masă în parte, în ziarul Corriere della Sera.

    Consumul unei mese echilibrate cu trei până la patru ore înainte de antrenament oferă suficientă energie pentru a face față efortului și ajută la evitarea grețurilor sau a vărsăturilor. Prânzul ar trebui să respecte principiile așa-numitei „farfurii sănătoase”, să includă proteine, cereale, de preferat integrale, legume și fructe.

    Cu alte cuvinte, dacă prânzul e în jur de ora 13-14, momentul optim de a merge la sală este cel imediat când se încheie programul celor 8 ore de lucru.

    Dar ce se întâmplă dacă mergem la sală la ora 18:30 sau mai târziu? Cu o jumătate de oră înainte, o gustare ușoară pe bază de carbohidrați oferă un plus de energie: de exemplu, o banană, un măr sau câteva caise deshidratate.

    Proteinele pot fi mai greu de digerat, așa că este indicat ca fiecare să testeze ce funcționează pentru el. Totodată, dacă activitatea fizică este una ușoară – o plimbare lentă, yoga sau pilates, gustarea poate fi omisă.

    Ce e indicat să mâncăm după ce venim de la sală

    Consumul de proteine în decurs de două ore după activitatea fizică intensă maximizează sinteza proteică musculară, conform unei analize realizate de International Society of Sports Nutrition. De asemenea, carbohidrații sunt și ei la fel de importanți pentru stimularea sintezei proteice și pentru refacerea rezervelor de glicogen.
    De exemplu, dacă antrenamentul are loc la ora 15:00, o gustare potrivită poate consta într-un iaurt natural (fără zahăr) cu un fruct proaspăt și câteva migdale. Iar dacă mergem mai târziu la sală, cina ideală poate fi o porție de pui sau de pește cu orez integral și salată.

    Un sondaj online al International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism a scos în evidență o realitate relative nebănuită: 2000 de persoane care practică sport la nivel mare de intensitate au spus că preferă să se antreneze dimineața înainte de micul dejun, pentr a evita un eventual disconfort intestinal dar și pentru a arde grăsimile, în contextul regulei postului interminent. Alții au spus că preferă un mic dejun ușor pentru o bună performanță sau pentru a evita atacurile de foame.

    Potrivit sursei citate, majoritatea experților recomandă să nu sărim peste micul dejun, cu aproximativ două ore înainte de antrenament, dacă mergem la sală în prima parte a zilei.

    Chiar ținând cont că fiecare persoană are nevoie specifice și trebuie să adapteze regulile la propriul metabolism, este, oricum, nerecomandat postul intermitent după activitatea la sală. Slăbește organismul, nu contribuie la pierderea în greutate și împiedică dezvoltarea masei musculare.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 12/05/2025

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Mediu 12/05/2025

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Mediu 12/05/2025

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.089 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025251 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025136 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025109 Views
    Recomandate
    Gastronomie 12/05/20254 Mins Read5 Views

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Pe un platou de lemn, aranjate cu grijă și decorate cu petale, sunt așezate câteva…

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.