Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cafeaua de dimineață: Obicei plăcut sau nevoie biologică

    11/06/20255 Mins Read60
    Foto: parade.com/getty image
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cafeaua de dimineață este o obișnuință împărtășită de multe persoane din întreaga lume. Dar ce impact are cu adevărat asupra corpului și minții noastre? Dar ce efect are o ceașcă asupra organismului nostru și asupra echilibrului nostru psiho-fizic? Cum influențează starea de spirit, concentrarea și eventual nivelul de anxietate?  Încearcă o explicație extinsă nutriționista Michela Seniga, de la Humanitas Medical Care din Italia, citată de ziarul Corriere della Sera.

    Impactul cafelei dimineața: un echilibru subiectiv

    „Impactul cafelei de dimineață este un subiect fascinant, complex și influențat de diverși factori individuali: datorită cofeinei, principalul ei ingredient activ, poate îmbunătăți atenția, vigilența și reactivitatea mentală”, explică Seniga.

    „Mai multe studii arată că o doză moderată, de 75–200 mg de cofeină, îmbunătățește starea de spirit și performanțele cognitive, mai ales în condiții de oboseală sau somnolență. Totuși, la persoanele sensibile sau în doze mari, cafeaua poate provoca anxietate, nervozitate și insomnie. Efectul variază mult în funcție de toleranța individuală, de genetică și de momentul administrării”, spune specialista.

    Nevoia biologică este reală, dar de multe ori e mai degrabă vorba de obișnuință

    Potrivit nutriționistei, dorința de a bea cafea imediat după trezire este determinată atât de obișnuință culturală, cât și de un mecanism fiziologic. „Este o combinație din ambele. Cultural, cafeaua este un ritual, un moment de socializare, o pauză. Dar există și o bază biologică: în timpul nopții se acumulează adenosina, un neurotransmițător care favorizează relaxarea și somnul. Cofeina blochează receptorii acesteia, crescând activitatea neurotransmițătorilor stimulatori, precum dopamina și noradrenalina, și astfel promovează starea de veghe”, amintește ea.

    „Totuși, vârful natural de cortizol de dimineață (între orele 8:00 și 9:00) ar putea face inutilă cafeaua în primele ore ale zilei. Mulți o doresc deci mai degrabă din obișnuință decât dintr-o nevoie biologică reală: este un comportament învățat și întărit zilnic”, argumentează specialista citând studii medicale.

    Cafeaua ca plăcere și confort

    Există și o dimensiune afectivă și psihologică. „Gestul de a bea cafea este asociat cu eliberarea de dopamină în creier, care reglează plăcerea și motivația. Aroma sa caracteristică, caldă și reconfortantă, stimulează sistemul olfactiv, strâns legat de zonele cerebrale implicate în emoții și memorie. Căldura ceștii ținute în mâini, gustul și senzația unui început de zi bine conturat pot genera o stare de siguranță și un ritual plăcut. Este o combinație între efectul farmacologic, stimularea senzorială și condiționarea psihologică”, mai spune nutriționista.

    Depedența de cofeină

    Este important de știut că există riscul dezvoltării unei dependențe de cofeină. „Deși este considerată o dependență ușoară în comparație cu alte substanțe, cofeina poate crea dependență. Consumul regulat și prelungit determină modificări neurochimice în creier, în special în ceea ce privește numărul receptorilor de adenosină, mecanismul de compensare pentru efectul blocant al cofeinei.

    Când se întrerupe brusc consumul de cofeină, pot apărea simptome precum: dureri de cap, oboseală, somnolență, iritabilitate, constipație, dificultăți de concentrare și, uneori, simptome asemănătoare gripei. Gravitatea acestora depinde de cantitatea obișnuită de cofeină consumată și de sensibilitatea individuală. Totuși, în majoritatea cazurilor, simptomele sunt ușoare și trecătoare”, detaliază nutriționista italiană.

    Cei obișnuiți cu cafeaua îi resimt mai puțin efectele

    „Consumatorii obișnuiți dezvoltă toleranță la efectele stimulante ale cofeinei”, subliniază Seniga. Ceea ce înseamnă că aceeași doză are un impact mai redus decât în cazul unui consumator ocazional.

    De fapt, cei care beau cafea doar ocazional sunt mult mai sensibili: chiar și doze mici pot provoca o creștere semnificativă a vigilenței, o îmbunătățire a performanței cognitive și, uneori, efecte secundare precum nervozitate sau tahicardie.

    Care sunt avantajele și dezavantajele consumului de cafea?

    Avantajele

    „Consumată cu moderație, cafeaua poate aduce mai multe beneficii: ajută la menținerea concentrării și memoriei, îmbunătățește starea de spirit, combate oboseala, poate îmbunătăți performanța fizică prin reducerea percepției efortului și, pe termen lung, este asociată cu un risc mai scăzut de boli neurodegenerative, metabolice și cardiovasculare. De asemenea, este o sursă valoroasă de antioxidanți care protejează celulele de stresul oxidativ”, sintetizează specialista.

    Dezavantajele

    „Consumul excesiv sau nepotrivit ritmului propriu poate provoca efecte neplăcute: poate perturba somnul dacă este consumată seara, crește iritabilitatea sau anxietatea la persoanele sensibile, produce disconfort gastric (reflux, iritație), influențează tensiunea arterială la cei predispuși și, în timp, poate duce la o formă de dependență cu simptome de sevraj la întrerupere”, mai amintește ea.

    Alternative eficiente pentru o trezire activă

    Există numeroase alternative la cafea pentru cei care doresc un început de zi energic. „Expunerea la lumină naturală, hidratarea, mișcarea ușoară, un mic dejun echilibrat, respirația profundă, un duș rece sau călduț”, spune dr. Seniga .

    Totodată, și unele băuturi pot ajuta, precum: ceaiul verde, ginsengul și yerba mate, care conțin stimulanți mai blânzi decât cofeina.

    Semnale de alarmă: când putem vorbi de un exces de cafea

    Chiar dacă ne menținem sub pragul recomandat de 400 mg/zi (echivalentul a 3-4 cești), unele semne pot indica uneori un consum excesiv: „Tulburările de somn, iritabilitatea, tahicardia, durerile de cap recurente, creșterea toleranței și dificultatea de concentrare fără cafea” trebuie luate toate semnale de alarmă.

    În astfel de cazuri, „este recomandabil să se reducă treptat consumul și să se monitorizeze eventualele îmbunătățiri”, conchide nutriționista.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 19/06/2025

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Cultură 19/06/2025

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    RECOMANDATE 19/06/2025

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Populare în ultima lună
    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras
    19/06/20256.838 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/20251.873 Views
    Reguli noi la benzinăriile din țară: Cine are voie să alimenteze vehiculul și ce recipiente sunt interzise
    18/06/20251.624 Views
    Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în urma unui grav accident, a născut un băiețel. Mesajul proaspetei mămici
    17/06/20251.611 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 19/06/20252 Mins Read12 Views

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Castraveții sunt printre cele mai populare legume ale verii, savurați simpli, alături de un sandviș,…

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Cele mai bine plătite posturi vacante din R. Moldova. Vezi oferta lunii iunie 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Cele mai populare

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    Reguli noi la benzinăriile din țară: Cine are voie să alimenteze vehiculul și ce recipiente sunt interzise

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.