TikTok și Instagram sunt principalele surse de informare pentru tinerii din Republica Moldova, însă atunci când vine vorba de încredere, aceștia se bazează mai mult pe surse clasice, precum site-urile de știri, familia sau televiziunea. Studiul „Indexul YOUTH AIM 2025”, lansat la sfârșitul lunii mai, prezintă modul în care tinerii consumă informația, ce conținut preferă și cât de pregătiți sunt să distingă între fapte și manipulare.
Sursele principale de informare ale tinerilor

Fiind rugați să aleagă sursa preferată de informare, cei mai mulți tineri au ales TikTok-ul (26%), urmat de Instagram (14%), site-uri de știri (13%), Telegram (7%), discuțiile cu părinții, familia (7%), YouTube (7%), discuțiile cu prieteni, colegi (6%), Facebook (5%), TV (inclusiv online) (5%) și școala (profesorii, biblioteca) (4%).
Deși TikTok-ul aparent e lider la capitolul sursa preferată de informare, când tinerii au fost rugați să selecteze cea mai de
încredere sursă, TikTok-ul s-a clasat doar pe locul 7 fiind selectat de doar 6% din respondenți. Tinerii în primul rând au încredere în informația de pe site-uri de știri (22%), urmate de discuțiile cu părinții, familia (18%), TV (inclusiv
online) (10%), Instagram (9%), Telegram (8%) și școală (profesorii, biblioteca) (7%).
ChatGPT – partenerul digital al tinerilor pentru temele de acasă
Participanții studiului au confirmat nivelul ridicat de utilizare al aplicațiilor de Inteligență artificială (AI), majoritar fiind menționată aplicația ChatGPT la care apelează frecvent pentru pregătirea temelor de acasă sau căutarea informațiilor pentru școală. Din spusele tinerilor, majoritatea profesorilor cunosc acest aspect și unii profesori de asemenea folosesc aceste aplicații AI. Unii profesori au o atitudine negativă despre acest obicei, alții sunt de acord, dar ghidează tinerii să îl utilizeze selectiv și doar pentru anumite sarcini. Totuși unii elevi au menționat că verifică informația generată de ChatGPT, căci uneori poate da date eronate, dar majoritatea au spus că au încredere în informația generată de AI.
Rețelele sociale – principalul filtru de informații
Câțiva din participanții la studiu au menționat că nu urmăresc în mod special anumite surse sau știrile la general, ci mai degrabă ce mai văd în feed-ul lor din rețelele sociale, iar dacă sunt interesați de o informație anume merg direct la sursa dată. Respondenți au indicat și denumiri ale surselor media pe care le urmăresc, cel mai des regăsindu-se Pro TV , urmat de Diez, stiri.md, Ziarul de Gardă, Jurnal TV, TV8, Moldova 1 și altele.
Youtube, TikTok și Instagram – sursele preferate de recreere
Fiind rugați să scrie maxim trei surse media și online preferate pentru recreere și divertisment, 62% au indicat YouTube-ul, urmat de TikTok (40%) și Instagram (35%). 44% din răspunsuri s-au referit la ascultarea muzicii pentru recreere pe diverse platforme, cea mai menționată fiind Spotify.
Vizionarea filmelor a fost menționată de 23%, iar cea mai des indicată platformă a fost Netflix și unele site-uri online de torrente.
Conform rezultatelor chestionarului, Instagram este cel mai accesat zilnic de tinerii respondenți (89%), urmat de Tiktok (87%), YouTube (69%), Telegram (54%), Viber (48%) și Snapchat (45%).
Ce tip de conținut preferă tinerii: video scurt, text scurt, imagine
Videourile scurte sunt urmărite cel mai mult de tineri pe TikTok (85%) și Instagram (71%), videourile lungi sunt conținutul preferat pe YouTube (87%), iar textele scurte sunt consumate preponderent pe Viber (57%), Instagram (47%), Telegram (46%) și WhatsApp (40%).
Tinerii pe rețelele sociale – activi în conversații, pasivi în creare de conținut
Majoritatea tinerilor (89%) comunică zilnic cu prietenii pe rețelele sociale, iar aproape jumătate (45%) nu interacționează niciodată cu persoane necunoscute. Doar 34% ies zilnic cu prietenii în oraș sau la plimbare.
Pe rețele, tinerii sunt mai degrabă consumatori decât creatori de conținut: 83% doar citesc, privesc sau dau scroll zilnic, iar doar 8% scriu postări. Lunar, 34% postează foto/video, 26% scriu postări, iar 25% comentează.
Mai puțin prezenți la spectacole, concerte, muzee și excursii
O parte din tineri spun că nu merg niciodată la concerte (21%), teatru (30%), cinema (32%) sau muzee și expoziții (25%). 13% nu călătoresc prin Republica Moldova, iar 25% nu au fost niciodată peste hotare.
Despre „Index YouthAIM”
Studiul de evaluare al alfabetizării informaționale și media (AIM) al tinerilor în Republica Moldova 2025 („Index YouthAIM”) a fost realizat printr-o metodologie mixtă, cantitativă și calitativă, cu implicarea activă a rețelei de tineri promotori ai educației media din cadrul Centrului Media pentru Tineri (CMT). Aceștia au sprijinit organizarea și completarea chestionarelor direct în școlile și liceele din întreaga țară. Chestionarul, format din 44 de întrebări, a fost pretestat de 35 de promotori AIM și completat de 862 de tineri cu vârste între 14–19 ani, din 31 de raioane și municipii.