În satul Viișoara din raionul Edineț a fost dezvoltat un nou serviciu social – „Spălătoria socială”, destinat sprijinirii persoanelor din grupurile social-vulnerabile. Serviciul vine în sprijinul persoanelor aflate în situații dificile, acoperindu-le o gamă variată de nevoi. Beneficiari ai spălătoriei sociale din s. Viișoara vor fi circa 300 de persoane, care vor avea acces la servicii gratuite de curățare a hainelor, igienă personală dar și socializare, potrivit unui comunicat al Keystone Moldova.
Bugetul proiectului este de circa 30 mii euro, dintre care 27 mii euro au fost alocate din resursele Uniunii Europene (UE), iar circa 3 mii euro – contribuția Autorității Publice Locale (APL). Din acești bani a fost reparată încăperea alocată de către primărie, iar ulterior, spațiul a fost dotat cu mobilier, mașini de spălat și de uscat hainele. Cetățenii vor putea beneficia, inclusiv, de servicii de igienă personală. În acest sens, spălătoria socială a fost dotată cu o cameră de baie.
Totodată, tot în cadrul spălătoriei a fost amenajată o cameră pentru sesiuni de socializare și ședințe de consiliere individuală și de grup, ce vor fi susținute de un psiholog.
„Suntem mulțumiți de ceea ce am realizat împreună cu organizația Plai și recunoscători Uniunii Europene pentru sprijinul financiar acordat. Prin crearea serviciului de spălătorie socială, am reușit să aducem o plus valoare comunității noastre. Asta va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață ale persoanelor social vulnerabile din satul nostru și va oferi noi oportunități de integrare socială a acestora”, a declarat în deschiderea evenimentului primărița localității, Ciubotaru Ina.
În cadrul proiectului, urmează să se creeze și dezvolte cel puțin încă 15 servicii sociale, în alte 15 comunități, dedicate persoanelor vulnerabile.
„Acest model de parteneriat reflectă valorile Uniunii Europene – solidaritate, incluziune și cooperare. Uniunea Europeană își reafirmă sprijinul ferm pentru R. Moldova și pentru toate eforturile pe care aceasta le depune pentru a consolida coeziunea socială și de a asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Împreună, putem construi o societate mai puternică, mai unită și mai rezilientă, unde fiecare cetățean are șansa de a trăi demn și de a contribui la bunăstarea generală”, a menționat Irina Beșliu, Manager de Programe în cadrul Delegației UE la Chișinău, prezentă la inaugurarea spălătoriei.
În rezultatul implementării proiectului, cel puțin 1500 de persoane care au nevoie de aceste servicii din cauza situației socio-materiale cu care se confruntă (persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, familii monoparentale, persoane fără adăpost) vor putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispoziție de „Spălătoria socială” (spălare, igienizare personală și socializare).
Proiectul a fost realizat de către Asociația Obștească „Plai”, în parteneriat cu autoritățile publice locale, în cadrul proiectului „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente”, finanțat de UE, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”.