Crearea unui spațiu funcțional, dar în același timp și relaxant prin utilizarea mobilierului comod, a culorilor liniștitoare, contribuie la starea noastră de bine. Fie că petrecem mult timp acasă sau la locul de muncă, aceste spații trebuie să fie amenajate în așa mod încât să ne asigure mult confort.
Alegerea unui designer de interior poate transforma radical modul în care folosim spațiul de locuit sau cel de muncă. „Decizia de a colabora cu un designer de interior variază în funcție de nevoile și așteptările fiecărui client, însă, în general, acest pas este determinat de dorința de a transforma un spațiu într-un mod profesionist, eficient și estetic”, susține designera de interior, Marina Gondiu.
Designerii, de obicei, spune Marina Gondiu, sunt solicitați pentru lucrări de proiectare mai ample, care necesită atât un concept stilistic bine definit, cât și schițe tehnice detaliate. De cele mai multe ori, designerii sunt contactați „pentru proiecte complexe care presupun reconfigurarea spațiului și repartizarea ergonomică a mobilierului pe interior, precum și alegerea finisajelor pentru crearea unui concept unitar”, menționează ea, astfel, toate elementele fiind integrate armonios și reflectând personalitatea clientului.
„Clienții sunt din ce în ce mai dornici să aibă interioare care reflectă personalitatea lor”
Lipsa de timp sau de cunoștințe în acest domeniu, este un alt motiv pentru care se cere sfatul designerului de interior, spune specialista. „Mulți clienți își doresc un interior estetic, dar nu au timpul necesar pentru a căuta materiale, a compara opțiuni sau a coordona echipele de muncitori. Nu știu cum să aleagă culori, texturi sau mobilier care să se potrivească, iar designerii oferă soluții rapide și bine informate, economisind timp și evitând greșeli costisitoare”, adaugă ea.
Un designer de interior cunoaște proporțiile, echilibrul și armonia culorilor, ceea ce facilitează crearea unui spațiu funcțional și estetic. Designera susține că în ultimii ani, cerințele și preferințele clienților au devenit tot mai diverse și complexe, reflectând schimbări în stilul de viață, tendinte globale și nevoia de personalizare.
„Clienții sunt din ce în ce mai dornici să aibă interioare care reflectă personalitatea lor. Preferințele variază în funcție de mai multe aspecte, printre care viziunea asupra confortului. Unii pun accent pe minimalism și ordine, alții preferă interioare calde și pline de detalii decorative. Un alt aspect este bugetul și posibilitățile financiare – soluțiile propuse trebuie să respecte constrângerile financiare, dar fără a compromite calitatea sau estetica. Tendințele de interior reprezintă un alt element: de la palete de culori neutre și materiale naturale, la tehnologii inteligente integrate în case, clienții sunt mereu influențați de ce este în vogă”, relatează Marina Gondiu.
„Deși există tendințe globale care sunt împrumutate și aplicate la noi în țară, preferințele sunt, totuși, profund influențate de stilul de viață al fiecăruia. Clienții tineri preferă interioare moderne, minimaliste, cu accente îndrăznețe. Familiile cer spații funcționale și durabile, axate pe confort. Cei pasionați de artă sau istorie, aleg interioare sofisticate, cu elemente decorative vintage sau de patrimoniu”, spune aceasta.
Designera susține că în 2025 culorile vor sublinia o nevoie de reconectare cu natura, de creare a unor spații care să inspire confort și autenticitate, dar și de explorare a expresivității prin tonuri mai intense.
„Tendințele reflectă un echilibru între calm și dinamism, potrivite pentru a satisface nevoi diverse și personalități unice. Culori precum verde – salvie, gri – verde, tonuri pământii calde de terracota sau portocaliu ars, burgundy sau roșu – cireș sunt decât câteva din nuanțele care se prognozează pentru tendințele anului viitor”, spune aceasta.
„Atât designerii, cât și proprietarii, vor opta pentru soluții prietenoase cu mediul pentru a minimiza impactul asupra planetei”
În 2025 accesoriile de interior vor reflecta tendințele actuale care combină estetica, funcționalitatea și sustenabilitatea, spune designera.
„Pe măsură ce spațiile devin mai compacte, accesoriile care îmbină mai multe funcții devin esențiale. De exemplu, mesele de cafea cu spații de depozitare ascunse sau mobilierul pliabil sunt ideale pentru a economisi spațiu fără a compromite stilul. Accesoriile din materiale reciclate sau naturale, precum lemnul, piatra sau textilele organice, devin tot mai populare. De asemenea, personalizarea devine o prioritate. Obiecte precum perne, corpuri de iluminat customizate, rame foto gravate sau piese de mobilier realizate la comanda permit exprimarea individualității și oferă un sentiment de unicitate”, adaugă aceasta.
Consideră că anul 2025 va pune accent pe naturalețe și sustenabilitate. „Materiale naturale și organice precum lemnul, piatra, inul și lâna vor domina interioarele, promovând o atmosferă calmă și caldă. Aceste materiale adaugă textură și caracter, fiind folosite atât pentru mobilier, cât și pentru finisaje precum pardoseli sau pereți. Se va mai pune accent pe mixarea texturilor dure (piatra sau metal) cu cele moi (catifea, țesături tricotate) pentru a crea un echilibru între robust și confortabil”, spune ea. De asemenea, „materialele reciclate și ecologice, cum ar fi lemnul recondiționat sau textilele produse etic, vor fi foarte populare. Atât designerii, cât și proprietarii, vor opta pentru soluții prietenoase cu mediul pentru a minimiza impactul asupra planetei”, susține Marina Gondiu.
Potrivit specialistei, plantele vor continua să joace un rol esențial în designul interior în 2025, atât din motive estetice, cât și funcționale.
„Plantele pot deveni puncte focale într-un interior, fie prin dimensiunea lor (ficus, palmieri de interior), fie prin frunzișul decorativ sau ghivecele personalizate. Plantele naturale au beneficii incontestabile prin purificarea aerului și contribuția la sănătatea mentală. Totuși, ele necesită îngrijire constantă, iar lipsa de lumină naturală poate limita opțiunile. Iar în acest caz plantele artificiale reprezintă o soluție practică pentru cei care nu au timpul sau condițiile necesare pentru plante vii. Deși pot avea un impact estetic similar, ele însă nu oferă aceleași beneficii funcționale și pot părea mai puțin autentice în anumite contexte”, explică aceasta.