Ieșirea din țară a copiilor minori este reglementată diferit în Republica Moldova și România. În timp ce legislația moldovenească permite unui singur părinte să călătorească cu minorul fără declarație din partea celuilalt părinte, care să ateste acordul acestuia privind deplasarea copilului în străinătate, autoritățile române impun reguli mai stricte, în funcție de domiciliul copilului.
De exemplu, dacă pleci într-o călătorie la Iași împreună cu copilul tău minor, nu ai nevoie de o declarație autentificată notarial din partea celuilalt părinte pentru a ieși din Republica Moldova. Însă, la revenirea acasă, la ieșirea din România, autoritățile române de frontieră îți vor cere să prezinți o declarație din partea celuilalt părinte, care să ateste acordul acestuia privind deplasarea copilului în străinătate – în cazul în care minorul are domiciliul sau reședința în România ori într-un alt stat, cu excepția Republicii Moldova. Poți ieși din România împreună cu minorul fără declarația din partea celuilalt părinte, doar dacă minorul are domiciliul sau reședința stabilită în țara de destinație – în situația menționată, Republica Moldova.
Intrarea/ieşirea din Republica Moldova este reglementată prin Legea nr. 269 cu privire la ieșirea și intrarea în Republica Moldova.
Autorităţile de frontieră din Republica Moldova vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor minori, însoţiţi de o persoană adultă în următoarele cazuri:
- minorul este înscris în paşaportul unuia dintre părinţi şi călătoreşte în străinătate însoţit de cel puţin un părinte;
- minorul este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte în străinătate însoţit de cel puţin un părinte;
- minorul este titular al unui paşaport individual si călătoreşte însoţit de o altă persoana fizică. În această condiţie, persoana însoţitoare va prezenta următoarele: declaraţia unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal prin care va fi exprimat acordul de însoţire a copilului în statul sau statele de destinaţie, vor fi prezentate perioada de şedere şi datele de identitate ale însoţitorului
Pot traversa frontiera R. Moldova fără însoțitor:
- minorii care au împlinit vârsta de 14 ani şi sunt înmatriculaţi la studii în alt stat traversează frontiera de stat prezentând actul de înmatriculare la instituţia de învăţământ respectivă şi declaraţia eliberată de unul dintre părinţi, autentificată notarial, care conţine consimţământul acestuia pentru ieşirea şi intrarea minorului în Republica Moldova. În cazul altor reprezentanţi legali, consimţământul acestora se exprimă prin decizie a autorităţii tutelare;
- minorii care obțin capacitatea deplină de exercițiu (prin căsătorie sau emancipare) traversează frontiera de stat ca oricare persoană majoră, conform normelor generale, fără însoţitor şi fără declaraţie de la reprezentant legal. Modul de intrare pe teritoriul altui stat este reglementat de legislaţia acestuia.
Când este necesar acordul ambilor părinți?
În cazul în care minorul își stabilește domiciliul în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează de notar sau de alte persoane abilitate prin lege cu astfel de funcție, iar în cazul altor reprezentanţi legali – consimţămîntul acestora, exprimat prin decizia autorităţii tutelare teritoriale.
Traversarea frontierei în cazul minorilor care dețin cetățenie română
Autoritățile române precizează că în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate (inclusiv în R. Moldova), care se deplasează însoțiți în statul în care au domiciliul/reședința, nu este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reședinței în străinătate a minorului se face de către însoțitor, după caz, cu documente justificative: pașaportul minorului, permisul de ședere, adeverințe care atestă reședința etc.
În cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în România, însoțitorul trebuie să prezinte declarația părinților/tutorilor la ieşirea din România. De altfel, minorul însoțit de doar un părinte nu va putea traversa frontiera la ieșirea din România fără permisiunea celui de-al doilea părinte, în acest caz.
Minorii în vârstă care au împlinit vârsta de 16 ani, pot călători neînsoţiţi, doar în următoarele situaţii:
- cu acordul părinților ori al reprezentanților legali;
- fără acordul părinților ori al reprezentanților legali, dacă cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani au domiciliul sau reședința stabilită în țara de destinație.
Mai multe detalii despre condițiile de ieșire din țară pentru cetățenii români minori și cazurile specifice, aflați AICI.