Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în colaborare cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova, a organizat o masă rotundă la care s-a discutat despre tranziția energetică a R. Moldova către sursele regenerabile. La eveniment a fost prezentat studiul „Tranziția către energia regenerabilă: oportunități și recomandări de politici” elaborat de către Alexandru Zgardan, expert asociat. La discuții au participat experți, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai corpului diplomatic, mediul academic și companii private ce activează în domeniu.
Potrivit comunicatului, studiul analizează potențialul energiei regenerabile în R. Moldova și propune recomandări concrete pentru accelerarea tranziției și subliniază importanța strategică a diversificării surselor de energie și consolidării securității energetice naționale.
„Problema energetică este acută în R. Moldova. S-a observat aceasta la început de an curent, iar noi suntem foarte interesați să susținem țara în tranziția sa”, a menționat Fred DUIJN, Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în Moldova. „Interconexiunea energetică este esențială pentru a reduce dependența de monopoliști și pentru a asigura securitatea energetică.”
„Suntem prima țară din regiune care a obținut progrese semnificative în termeni restrânși și suntem pe cale să devenim un exemplu în tranziția către energia verde. Acest lucru se confirmă și prin niște cifre: din 2020, s-a majorat de 8 ori capacitatea instalată de energie regenerabilă și a crescut de 6 ori ponderea consumului de energie electrică din surse regenerabile. În 2024, am ajuns la 16% din consumul anual. Aceste realizări sunt rezultatul unor schimbări legislative fundamentale și unui cadru normativ care oferă încredere investitorilor. Concluzia la care am ajuns este că în orice situație de criză avem și o oportunitate majoră de a avea capacități noi de generare, pentru că avem un potențial de producție de energie regenerabilă”, a declarat Carolina Novac, secretara de stat a Ministerului Energiei.
Participanții la eveniment au subliniat importanța unui dialog continuu între autorități, experți și sectorul privat pentru a asigura o tranziție energetică eficientă și durabilă pentru R. Moldova, ținând cont de toate provocările actuale din această industrie.
„Dacă până în ianuarie 2025, eram dependenți de Federația Rusă, acum avem importuri de la partenerii noștri, dar trebuie să înțelegem că un stat are nevoie să fie nu doar independent politic, dar independent și energetic, mai ales în anul 2025”, a menționat Alexandru Zgardan în cadrul evenimentului.