Primăvara este perioada ideală în care să începi lucrările agricole în grădină, temperaturile mai ridicate și lumina solară fiind favorabile pentru dezvoltarea plantelor și culturilor. În dependență de condițiile climatice și de tipul culturilor, sunt plante care trebuie să fie sădite la începutul primăverii, altele – la mijlocul, dar și la sfârșitul anotimpului. De asemenea, este important ca grădinarii să țină cont de specificul fiecărei culturi pentru a-i oferi condițiile necesare de dezvoltare, udare și fertilizarea potrivită.
Ce să plantezi în martie
Multe legume care sunt plantate la început de primăvară pot fi recoltate într-un timp scurt, oferind astfel roadă proaspătă în luna mai sau la începutul verii. Timpul favorabil pentru lucrările agricole este atunci când dispare riscul de îngheț, iar solul este suficient de umed pentru plantare. Potrivit AgroMedia, la începutul primăverii, când timpul este încă capricios, „se înființează culturile rezistente la frig – varza timpurie, ceapa, usturoiul, țelina, dar și morcovii, sfecla, salata verde, spanacul, ridichea, pătrunjelul, păstârnacul, tarhonul, mazărea și fasolea pentru boabe.” Deși sunt iubitori de căldură, ardeii se plantează tot în această perioadă, semințele fiind ținute însă mai întâi în apă, la temperatura camerei, până când încep să încolțească. În a doua jumătate a lunii poate fi cultivat cartoful. Dacă este mai cald, acesta poate fi plantat începând cu 15 martie. Dacă însă timpul este mai răcoros, e mai bine de așteptat până la începutul lunii aprilie. De asemenea, dacă temperaturile sunt mai ridicate, pot fi plantate căpșunile.
În seră pot fi plantate vinetele, conopida, ardeiul iute, busuiocul, rozmarinul, cimbrul, salvia, diferite soiuri de salată verde, castraveții și semințele pentru roșii. Temperatura constantă este un factor important pentru dezvoltarea culturilor. De asemenea, e cunoscut faptul că unele plante aromatice pot fi crescute în ghiveciuri, exemplu fiind busuiocul sau rozmarinul. Dintre florile care pot fi plantate în seră în luna martie fac parte crinii, daliile, begoniile, gladiolele, bujorii. De asemenea, pot fi sădite petuniile și mușcatele.
„În grădină, în luna martie, te poți ocupa de plantarea albăstrelelor, macilor și a altor flori sălbatice. Trandafirii se plantează începând cu a doua jumătate a lunii martie până la finalul lui aprilie. Dacă vrei să plantezi tuia pentru a înconjura curtea cu gard viu, o poți face tot acum dacă se anunță o lună nu prea rece sau în oricare altă perioadă, singura excepție fiind lunile în care există risc de îngheț. Oricare ar fi perioada aleasă, tuia are nevoie de multă apă înainte să te asiguri că planta a prins rădăcini”, notează AgroMedia.
Culturile recomandate în luna aprilie
Atât luna aprilie, cât și luna mai, sunt favorabile pentru dezvoltarea mai multor tipuri de legume. Plantând în aprilie, grădinarii au siguranța că legumele vor avea suficient timp pentru a se dezvolta și ajunge la maturitate înainte de vară, oferind astfel legume proaspete, diversificate și de calitate. Potrivit Agroexpert, în aprilie se continuă semănatul/plantatul florilor și al legumelor în grădină astfel:
- 1-10 aprilie: ridichea de vară, dovleceii, cartofii timpurii, spanacul, mărarul, soiurile de varză timpurie;
- 10-20 aprilie: dovleceii de copt, pepenele galben, pepenele verde, porumbul pentru fiert, mărarul, roşiile, prazul, leuşteanul;
- 20-30 aprilie: sfecla roşie, castraveţii, dovleacul de copt, dovleceii, pepenele verde, pepenele galben, fasolea, porumbul pentru fiert, mărarul, soiurile de varză semitimpurie, roşiile, ardeii, vinetele.
Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot semăna în grădină rădăcinoasele, precum morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, la o distanță de 25 cm între rânduri, precum și soiurile de mazăre târzie, sfecla roșie și semințele de ceapă.
De asemenea, Agroexpert transmite că de la mijlocul lunii aprilie începe:
- plantatul vărzoaselor, guliei şi al conopidei;
- plantatul cartofilor preîncolţiţi la adâncimea de 10 cm, păstrând distanţa de 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi – de 30-40 cm;
- semănatul fasolei;
- plantarea ţelinei la distanţă de 40 cm între rânduri şi pe rând.
Cum să-ți pregătești grădina în mai
„Legumele pe care le poți planta în mai sunt sensibile la frig și o perioadă cu temperaturi scăzute le poate afecta dezvoltarea armonioasă și implicit, recolta poate avea de suferit”, notează AgroMedia. Se menționează că până la sfârșitul lui mai pot fi plantate în grădină răsadurile de roșii, ardei capia, gras sau iute, castraveți, vinete, salată.
„Răsadurile de roșii, ardei, castraveți și vinete se păstrează în spații interioare protejate de curenți și de frig. Înainte de mutarea răsadurilor în pământ, este bine să le așezi la fereastră pentru a se aclimatiza mai repede cu temperaturile din exterior. De fiecare dată când aerisești încăperea, curenții de aer din exterior vor trece peste plante, iar în timp, răsadurile se vor obișnui cu temperaturile de afară”, notează sursa citată. Aceste legume au nevoie de un spațiu luminos în grădină pentru a da o roadă bogată și bine coaptă.
„Toate răsadurile de legume se mută într-un loc permanent din grădină în luna mai, atunci când temperaturile depășesc 15 grade. La final, după plantare, este nevoie de udarea răsadurilor dacă perioada este secetoasă. Udarea se rărește după ce plantele încep să crească, dar în zilele secetoase de vară este bine să uzi zilnic recolta de legume cu o cantitate moderată de apă. Legumele care au fost plantate în luna mai o să facă rod în lunile de vară și în septembrie”, menționează AgroMedia.
De asemenea, în luna mai pot fi plantate în grădină gladiolele, crinii și margaretele. Bulbii de gladiole înfloresc în lunile de vară, iar margaretele se pot cultiva după ce nu mai există pericol de îngheț, iar temperatura este de aproximativ 15-16 °C.