Doar șapte țări au respectat recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru particulele toxice minuscule cunoscute sub numele de PM2,5 anul trecut, potrivit analizei companiei elvețiene de tehnologie a calității aerului IQAir, scrie The Guardian. Australia, Noua Zeelandă și Estonia s-au numărat printre puținele țări cu o medie anuală de cel mult 5µg de PM2,5 pe metru cub, împreună cu Islanda și alte câteva insule mici.
Raportul a fost realizat de compania elvețiană specializată în domeniu IQAir, care întocmește o astfel de cercetare anual. Rezultatele se bazează pe măsurarea nivelului de particulele toxice minuscule cunoscute sub numele de PM2,5.
Cele mai poluate țări au fost Ciad, Bangladesh, Pakistan, Republica Democrată Congo și India . Nivelul de PM2,5 din toate cele cinci țări este de cel puțin 10 ori mai mare decât limitele stabilite în 2024. În Ciad, cea mai poluată țară, limitele au fost de până la 18 ori mai mari decât nivelurile recomandate.
Chiar dacă există niveluri minime de PM2,5 admise în aer, medicii subliniază că nu există un nivel sigur, deoarece particulele sunt suficient de mici pentru a pătrunde în sânge și a provoca daune organelor interne. Aceștia estimează că milioane de vieți ar putea fi salvate anual dacă s-ar urma recomandările lor. Poluarea aerului este al doilea cel mai mare factor de risc pentru moarte, după hipertensiunea arterială.
Raportul anual, aflat la al șaptelea an de activitate, a evidențiat unele domenii de progres. A constatat că ponderea orașelor care îndeplinesc standardele PM2.5 a crescut de la 9% în 2023 la 17% în 2024.
Poluarea aerului din India, care găzduiește șase dintre cele mai murdare 10 orașe din lume, a scăzut cu 7% între 2023 și 2024. De asemenea, calitatea aerului din China s-a îmbunătățit și ea, parte dintr-o tendință de lungă durată care a dus la reducerea poluării extreme cu PM2,5 a țării cu aproape jumătate între 2013 și 2020.
Guvernele ar putea îmbunătăți calitatea aerului prin implementarea unor politici precum finanțarea proiectelor de energie regenerabilă și transport public, dezvoltarea infrastructurii care să încurajeze mersul pe jos și cu bicicleta, precum și interzicerea arderii deșeurilor agricole.