Artificiile sunt produsele spectaculoase utilizate de sărbători pentru a crea un sentiment de magie și bucurie. Cu toate acestea, apare o întrebare importantă: afectează acestea calitatea aerului și, dacă da, cum?
Potrivit factcheck.kz, focurile de artificii poluează aerul. Lansarea în masă de artificii eliberează o varietate de poluanți, inclusiv dioxid de carbon, monoxid de carbon, azot, dioxid de sulf și particule, care, pe termen scurt, au un impact foarte negativ asupra calității aerului.
Principala componentă a artificiilor este praful de pușcă, format din 75 % nitrat de potasiu, 15 % cărbune și 10 % sulf, explică un articol de pe site-ul de resurse de mediu Earth.org. Atunci când aceasta este plasată într-un cartuș și aprinsă printr-un fitil, are loc o reacție chimică – o explozie.
Pentru ca explozia să fie multicoloră, la praful de pușcă se adaugă alte elemente minerale precum stronțiu, sodiu, bariu, cupru etc. În plus, carbonul, sulful, aluminiul, manganul, perclorații sunt adăugate la produs pentru a acționa ca stabilizatori și oxidanți.
Explozia artificiilor duce la eliberarea de diverse substanțe chimice, cum ar fi dioxidul de carbon, care este unul dintre principalele gaze cu efect de seră, monoxidul de carbon, oxidul de azot, dioxidul de sulf și particule solide.
Particulele solide sunt un amestec de particule microscopice și picături lichide care se găsesc în aer, precum fumul sau praful. Acestea sunt considerate cei mai periculoși poluanți atmosferici și prezintă un risc pentru sănătatea umană.
În India, după cum informează Earth.org cu referire la un studiu publicat în revista Atmospheric Environment, în timpul diferitelor sărbători se poate înregistra o creștere de 35 de ori a concentrației de particule în aer din cauza artificiilor.
Studii similare au fost efectuate în alte țări, unde oamenii de știință au înregistrat, de asemenea, o creștere a nivelului de particule în aer din cauza artificiilor festive.
Autoritățile din unele țări au recurs la măsuri prohibitive. Earth.org citează exemplul Chinei, unde unele orașe au încercat să interzică artificiile pentru a îmbunătăți calitatea aerului, iar astfel de măsuri au fost justificate.
Cu toate acestea, în prezent, există artificii mai ecologice, cu combustibil pe bază de azot cu ardere curată. Producătorii de astfel de produse încearcă să reducă nivelurile de perclorat și să înlocuiască metalele grele cu unele mai sigure. Și totuși, este evident că nu este un produs absolut ecologic.
Spectacolele cu laser și spectacolele cu drone câștigă popularitate în prezent. Acestea din urmă nu par mai puțin spectaculoase, iar unele state americane le folosesc deja în timpul sărbătorilor pentru a reduce poluarea aerului și riscul de incendii. Poate că în viitor acestea ar putea înlocui cu totul artificiile.