Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Unele fructe continuă să se coacă după ce ajung în coș. Ce trebuie să știi

    03/06/20252 Mins Read31
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Fenomenul prin care unele fructe continuă să se coacă după ce sunt culese se numește coacere climacterică. Aceste fructe produc un hormon natural numit etilenă, care accelerează procesul de coacere chiar și după recoltare, transmite G4Food.

    Ce înseamnă coacere climacterică?

    Fructele climacterice trec printr-o fază intensă de respirație celulară după ce sunt culese. În această fază, ele eliberează cantități mari de etilenă, care stimulează înmuierea, schimbarea culorii și dezvoltarea aromei.

    Exemple de fructe climacterice:

    • Banane – Se coc mai repede la temperatura camerei. Pot accelera coacerea altor fructe din apropiere.
    • Avocado – Este adesea cules verde și tare. Se coace complet doar după recoltare.
    • Roșii – Deși adesea considerate legume, sunt fructe și continuă să se coacă după ce sunt culese.
    • Mere, pere, piersici, prune, mango – și ele fac parte din aceeași categorie.

    Fructe non-climacterice

    Dacă unele fructe se coc și după ce au fost culese, în contrast, fructele non-climacterice nu continuă coacerea după recoltare. Odată culese, nu își mai schimbă semnificativ gustul sau textura. Exemple:

    • Căpșune
    • Citrice (portocale, lămâi)
    • Struguri
    • Ananas
    • Cireșe

    Ce trebuie să știi ca să le păstrezi corect

    • Poți grăbi coacerea fructelor climacterice punându-le într-o pungă de hârtie împreună cu un măr sau o banană.
    • Fructele non-climacterice trebuie culese cât mai aproape de maturitate, pentru că nu se îmbunătățesc după aceea.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 16/11/2025

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Gastronomie 16/11/2025

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Muncă 15/11/2025

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Populare în ultima lună
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20251.671 Views
    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic
    13/11/20251.513 Views
    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume
    12/11/20251.025 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025479 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 16/11/20257 Mins Read15 Views

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Deși este tânără și are o experiență de muncă de doar câțiva ani, Valeria Crasov…

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Ce trebuie să conțină eticheta unui produs nealimentar: informații obligatorii pentru consumatori

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Cele mai populare

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic

    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.