Cartofii, partea comestibilă a plantei care este un tubercul (nu un fruct), sunt o sursă de nutrienți remarcabilă. Conțin 82% apă, sunt foarte sățioși și ușor de digerat. Sunt bogați în vitamina C (19 mg la 100 g), potasiu, fosfor, magneziu, fier (0,7 mg), calciu (11 mg) și sodiu. Acești nutrienți fac din cartofi un aliment valoros.
Unde și cum să păstrezi cartofii corect
Cartofii au o durată de valabilitate destul de lungă, iar aceasta poate fi extinsă dacă sunt depozitați corespunzător. Cheia este să îi ții într-un loc răcoros, uscat și întunecat – de exemplu, într-un dulap de cămară, într-o pungă de hârtie sau o cutie de carton. Este important să eviți frigiderul, deoarece temperaturile scăzute pot provoca înverzirea, înmuierea sau încolțirea prematură.
Deși cartofii sunt tăiați de la plantă în momentul recoltării, ei continuă să „respire” după aceea, chiar și pe rafturile magazinelor sau acasă. Procesul de oxidare, prin care oxigenul interacționează cu tuberculii, produce dioxid de carbon și apă, ceea ce duce la degradare. Depozitarea lor într-un loc răcoros și întunecat încetinește acest proces inevitabil.
Pentru o depozitare optimă:
1. Evită pungile de plastic, care împiedică circulația aerului și accelerează stricarea.
2. Separă cartofii de ceapă, deoarece ceapa poate grăbi alterarea cartofilor.
Dieteticiana Marta Moreno recomandă să nu speli cartofii înainte de depozitare, dar este esențial să îi cureți bine înainte de gătire, scrie ABC. În plus, nu îi păstra în frigider, deoarece temperaturile scăzute pot crește formarea de acrilamidă (o substanță considerată dăunătoare) atunci când cartofii sunt gătiți la temperaturi ridicate.
Sursa: G4Food.ro