Există o multitudine de motive pentru care e bine să ai mereu o conservă de ton acasă. Combinațiile reușite cu ton sunt foarte multe: cu salată verde, spanac, rucola sau alte salate verzi, cu roșii, ardei, castraveți, dovlecei, vinete, fasole verde, cu lămâie, avocado, cu leguminoase precum fasolea, mazărea și năutul, cu brânzeturi precum telemeaua, feta, parmezan, mozzarella, caș proaspăt de vacă sau de oaie, cu ouă, cu măsline și capere, cu cartofi și porumb, în salate cu cereale boabe, precum orz sau orez.
Preparate reci și preparate calde cu ton din conservă
Înainte de toate, e un ingredient perfect pentru un sandviș sau de rulat într-o lipie împreună cu tot felul de alte complemente de gust și nutriționale: rucola, salată verde, roșii, castravate, brânză, ou, maioneză de avocado sau dressing din iaurt. Tot legat de pâine sau bruschette, avem și soluția unui paté de ton foarte ușor de preparat și fără multe grăsimi.
Ca și preparate mai elaborate, putem folosi ton din conservă la ardei umpluți sau roșii umplute. Dar tonul este un ingredient esențial, de exemplu, într-o rețetă italiană clasică de vară foarte rafinată, vitello tonnato, adică friptură rece de vită cu sos de maioneză și ton. Însă poate înlocui carnea și într-un preparat la cuptor de tip loaf (meat loaf sau tuna loaf), în stilul drobului românesc tradițional.
Alte idei și combinații simple, pline de gust:
-ouă umplute cu ton: din gălbenuș de ou fiert, ton, lămâie, sare, piper
-salată rece de ton cu năut, roșii, rucola/salată verde, dressing de iaurt
-salată rece de ton cu fasole, ceapă roșie sau ceapă verde, ardei, boabe de orz sau de hrișcă
-salată rece de ton cu salată verde, porumb, mozzarella, roșii
-salată rece de ton cu fasole verde, roșii, cartofi
-salată de cartofi cu ton și conopidă cu dressing de iaurt
-salată mexicană din fasole, porumb și avocado, cu ton
-salată de conopidă fiartă cu ton, măsline și usturoi
-salată Nisa
-chifteluțe de ton, cu compoziție din ton, usturoi, pătrunjel, pesmet sau pâine, ou
-tartă tip quiche umplută cu ton, mozzarella, ardei
-sos pentru paste cu ton, combinat cu roșii, măsline, capere, dovlecei, broccoli, ardei, vinete, lămâie.
Sursa: G4Food.ro