Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Rețeta sarmalelor cu ciuperci

    27/11/20242 Mins Read35
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Sarmalele se fac în primul rând cu carne, dar și cu orez sau legume ori păsat. Rețetele se diversifică mult chiar în interiorul aceleiași țări. Pot fi învârtite în varză acră, dulce, foi de viță, de cicoare, de sfeclă etc. Pe lângă variația geografică, fiecare familie sau restaurant își are rețeta sa.

    În post putem încerca o rețetă de sarmale cu ciuperci. Unii spun că sunt mai bune decât cele cu carne.

    Ingrediente

    sarmale
    Sursa foto: G4Food

    1 varza murata

    250 de gr orez cu bob rotund

    cam 500 de gr de ciuperci

    2 cepe

    1 morcov

    câteva linguri de ulei de măsline extra virgin

    300-400 de ml suc de roșii (un borcan)

    sare, piper

    condimentele la alegere

    Prepararea sărmăluțelor

    Se curăță ceapa, morcovul și ciupercile. Se taie mărunt totul, fără să le amestecăm, căci au timp de fierbere diferit. În câteva linguri de ulei punem ceapa tocată, când e călită adăugăm morcovul și după vreo 10 minute și ciupercile. Orezul îl punem după 8 minute și nu îl lăsăm mai mult de 1-2 minute. Dregem cu sare, piper.

    sarmale
    Foto: G4Food

    Lăsăm deoparte compoziția și tăiem frunzele. Varza se pune în apă pentru o oră-două. Se scurge și se taie, fiecare frunză în 2 sau 3 bucăți.

    Cum se înfășoară sarmalele

    Se pune compoziția în partea de jos a foii așezată cu partea mai lungă orizontal. Se rulează și se introduc în interior capetele. La început e puțin greu, dar după 2-3 „ture” de sarmale va fi floare la ureche.

    sarmale
    Foto: G4Food

    Cotoarele și varza rămasă se toacă mărunt și se pun pe fundul oalei. Sarmalele se pun circular, una lângă alta, înghesuite ca să nu se desfacă la fiert, în straturi. Deasupra se toarnă bulionul și apă cât să acopere sarmalele, nu până sus ca la ciorbă.

    sarmale
    Foto: G4Food

    Le putem găti pe aragaz, la foc mic, cam 2 ore sau la cuptor, 2-3 ore. Pe aragaz vom adăuga apă atunci când scade cea din oală. În cuptor nu e nevoie, dar vom pune un capac sau folie de aluminiu. Setați cuptorul la 160 C (3 ore) sau 170 (2 ore), căldură sus-jos.

    Se servesc cu ardei iute, smântână (dacă nu țineți post), mămăliguță.

    Poftă bună!

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Gastronomie 23/05/2025

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025180 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.