Sarmalele se fac în primul rând cu carne, dar și cu orez sau legume ori păsat. Rețetele se diversifică mult chiar în interiorul aceleiași țări. Pot fi învârtite în varză acră, dulce, foi de viță, de cicoare, de sfeclă etc. Pe lângă variația geografică, fiecare familie sau restaurant își are rețeta sa.
În post putem încerca o rețetă de sarmale cu ciuperci. Unii spun că sunt mai bune decât cele cu carne.
Ingrediente
1 varza murata
250 de gr orez cu bob rotund
cam 500 de gr de ciuperci
2 cepe
1 morcov
câteva linguri de ulei de măsline extra virgin
300-400 de ml suc de roșii (un borcan)
sare, piper
condimentele la alegere
Prepararea sărmăluțelor
Se curăță ceapa, morcovul și ciupercile. Se taie mărunt totul, fără să le amestecăm, căci au timp de fierbere diferit. În câteva linguri de ulei punem ceapa tocată, când e călită adăugăm morcovul și după vreo 10 minute și ciupercile. Orezul îl punem după 8 minute și nu îl lăsăm mai mult de 1-2 minute. Dregem cu sare, piper.
Lăsăm deoparte compoziția și tăiem frunzele. Varza se pune în apă pentru o oră-două. Se scurge și se taie, fiecare frunză în 2 sau 3 bucăți.
Cum se înfășoară sarmalele
Se pune compoziția în partea de jos a foii așezată cu partea mai lungă orizontal. Se rulează și se introduc în interior capetele. La început e puțin greu, dar după 2-3 „ture” de sarmale va fi floare la ureche.
Cotoarele și varza rămasă se toacă mărunt și se pun pe fundul oalei. Sarmalele se pun circular, una lângă alta, înghesuite ca să nu se desfacă la fiert, în straturi. Deasupra se toarnă bulionul și apă cât să acopere sarmalele, nu până sus ca la ciorbă.
Le putem găti pe aragaz, la foc mic, cam 2 ore sau la cuptor, 2-3 ore. Pe aragaz vom adăuga apă atunci când scade cea din oală. În cuptor nu e nevoie, dar vom pune un capac sau folie de aluminiu. Setați cuptorul la 160 C (3 ore) sau 170 (2 ore), căldură sus-jos.
Se servesc cu ardei iute, smântână (dacă nu țineți post), mămăliguță.
Poftă bună!
Sursa: G4Food.ro